Р Е Ш Е Н И Е

 

472/19.7.2017г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, осми състав

На осемнадесети юли, през две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

Председател: Валентина Тонева

Секретар: Й.К.

Като разгледа докладваното от съдията

ГД № 1818/2017г., по описа на съда,

за да се произнесе взе предвид следното:  

Производството е образувано по предявена молба, от Дирекция „Социално подпомагане” гр. Шумен , с правно основание чл. 28, ал. 1 от ЗЗД, вр. чл. 26, ал. 1, вр. чл. 25, ал. 1, т. 2 от ЗЗД, обективираща искане за настаняване на детето А. З. А., ЕГН **********, в професионално приемно семейство – Н.Ч.И., ЕГН ********** и И.Х.И., ЕГН **********, с адрес ***.

За Дирекция “Социално подпомагане” гр.Шумен, в съдебно заседание не се явява представител.  

Заинтересованите страни- майката на детето – З.Р.А., редовно призована, се явява лично .

Заинтересованата страна – Н.Ч.И., ЕГН********** и И.Х.И., ЕГН**********- явяват се лично, като изразяват желание и готовност да отглеждат детето в дома си. Заявяват, че разполагат с необходимите жилищни и битови условия за неговото отглеждане.

ШРС, след като взе предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

 По подаден сигнал от д-р Ч. -Началник детско отделение при МБАЛ-Шумен , че детето А. З. А. и нейното братче много често постъпват за лечение, вследствие неполагани адекватни грижи от страна на майката , детето е изведено от биологичното си семейство.

 Родители на детето са З.Р.А. и баща- неизвестен, по удостоверение за раждане . Майката е със здравословни проблеми- ЕР на ТЕЛК -80% ВСУ и има две деца от съвместното си съжителство с Д. А. А. - А. и Р.. Детето А. З. А. е в добро здравословно състояние, с редовни имунизации и профилактични прегледи, посещава ЦДГ с.С..

Майката З.Р.А. поддържа редовни контакти с детето по изготвен график . На ***г. е подала молба, че желае да полага грижи за децата си А. и Р.. Подала е молба да ползва социална услуга в КСУДС-Шумен –„Оценка на родителския капацитет“,като към настоящия момент тече изготвянето й.

Семейство Н.Ч.И. и И.Х.И. притежават необходимата мотивация и имат опит в отглеждането на деца . Със заповед № ***г., детето А. З. А. временно е настанено в професионалното приемно семейство на Н.Ч.И., ЕГН ********** и И.Х.И., ЕГН **********. Те полагат грижи за А. и за брат й Р..

Също от изготвения Социален доклад от Дирекция “Социално подпомагане” гр. Шумен, изх. № ***г. се установява по безспорен начин, че детето може да бъде настанено в професионално приемно семейство на Н.Ч.И., ЕГН********** и И.Х.И., ЕГН**********. Съвкупният анализ на ангажираните по делото писмени доказателства и констатациите на социалните работници досежно потребностите на детето налагат извод, обосносноваващ решение за уважаване на депозираната молба. При така установената фактическа обстановка, съдът счита, че е налице необходимост от настаняване на детето в професионално приемно семейство.

Водим от горното, съдът

Р Е Ш И:

НАСТАНЯВА А. З. А., ЕГН ********** в професионално приемно семейство – Н.Ч.И., ЕГН********** и И.Х.И., ЕГН**********, с адрес ***, за срок от една година.          

На основание чл. 28, ал. 4 от Закона за закрила на детето, решението подлежи на незабавно изпълнение.

На основание чл. 28, ал. 6 от Закона за закрила на детето, решението подлежи на обжалване пред ШОС, в седемдневен срок от обявяването му на страните.

Препис от решението, след влизането му в сила, да се изпрати на Дирекция “Социално подпомагане” гр.Шумен, за сведение и изпълнение.

РАЙОНЕН СЪДИЯ: