Р      Е      Ш      Е      Н      И      Е

                             

                                       488/31.7.2017г. ,                 гр. Шумен

                                    

Шуменският районен съд, в публичното заседание, на двадесет и шести юли през две хиляди и седемнадесета година,  в състав                                                            

  Районен съдия: Л. Григорова  

при секретаря Д. Х., като разгледа докладваното от районния съдия гр. д. № 1871 по описа на съда за 2017 година, за да се  произнесе, взе предвид следното:   

 Производство по чл.50 от СК.       

 …………

Водим от гореизложеното, съдът 

               Р          Е          Ш          И

 ПРЕКРАТЯВА гражданския брак между М.В.В. – Н., ЕГН **********, с адрес: *** и Д.Г.Н., ЕГН **********, с адрес: ***, сключен с Акт за граждански граждански брак № 0330 от 10.10.2009 г. на длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ.

ОДОБРЯВА постигнатото между двамата писмено споразумение по чл.51 от СК, както следва:    

ПРЕДОСТАВЯ УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА по отношение на роденото по време на брака дете – Г. Д. Н., ЕГН **********, на майката М.В.В. – Н., ЕГН **********, с адрес: ***, като местоживеенето на детето ще бъде на адреса, на който живее майката- ***.

 Бащата Д.Г.Н., ЕГН **********, ще има право на лични контакти с детето си Г.Д.Н., ЕГН **********, както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 09:00 часа в събота до 18:00 часа в неделя, с преспиване; 20 /двадесет дни/ през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск; 5 /пет/ дни от пролетната ваканция на детето; всяка нечетна година за Коледните празници от 24 декември до 26 декември, с преспиване; всяка четна година за Нова година от 31 декември до 2 януари, с преспиване; всяка нечетна година на рождения ден на детето; на втория ден на всеки празник Великден.

 Бащата Д.Г.Н., ЕГН **********, с адрес: ***, се задължава да заплаща месечна издръжка на детето си Г.Д.Н., ЕГН **********, размер на 130.00 лв. /сто и тридесет лева/, считано от датата на подаване на молбата в съда-27.06.2017 г. до настъпване на законни основания за изменяване или прекратяване на издръжката, с падеж всяко 10-то число от месеца, за който се дължи, ведно със законната лихва за забава върху всяка просрочена вноска.

Семейното жилище, находящо се на адрес: ***, след прекратяване на брака, се предоставя за ползване на М.В.В. – Н., ЕГН **********.

По време на брака си страните не са придобивали недвижими имоти в режим на съпружеска имуществена общност.

По време на брака си, страните не са придобивали движими вещи, поради което след постановяване на развода, същите нямат взаимни претенции един към друг от имуществен характер.

Страните нямат общи влогове, придобити в резултат на съвместен принос.

Всяка една от страните се задължава лично да обслужва и погасява собствените си кредити.

Задълженията, които е поел всеки един от молителите на свое име, си остават лични за него и няма да представляват задължения на другия молител, след постановяване на развода.

Всеки един от двамата молители няма претенции към притежаваните от другия акции и дялове в търговски дружества.

Страните нямат претенции за издръжка един към друг. 

След прекратяване на брака съпругата премахва второто си фамилно име - Н. и ВЪЗСТАНОВЯВА предбрачното си фамилно име – В..

Разноските по делото се поемат от страните по равно.

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса по делото, в размер на 40.00 лв. /четиридесет лева/.      

ОСЪЖДА М.В.В. – Н., ЕГН **********, с адрес: ***, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ШРС, сума в размер на 15.00 лв. /петнадесет лева/, представляваща остатък от дължимата държавна такса за водене не делото.

ОСЪЖДА Д.Г.Н., ЕГН **********, с адрес: ***, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ШРС, сума в размер на 93, 60 лева /деветдесет и три лева и шестдесет стотинки/, представляваща държавна такса върху определения размер на издръжка за детето му.

 

 Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.                                                                     

                                                       

                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ :