Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

827/10.11.2017г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, ІV състав

на осми ноември 2017 година,

в публично заседание, в следния състав:  

Районен съдия: Л. Григорова

Секретар: Д. Христова

като разгледа докладваното от съдията гр. д. № 1927/2017 г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Предявен е осъдителен иск, с правно основание чл.258 и сл. от ЗЗД.  

 В исковата си молба до съда, ищецът „Н.С." ООД, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление: ***4, представлявано от Н.С., ЕГН **********, излага, че между него и ответника „БУЛГАР ГРАНД 90“ ЕООД, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление: *** е сключен договор за изработка на три броя тръби за комин от неръждаема ламарина, на обща стойност от 3 840, 70 лева. В деня на сключване на договора, ответникът, като поръчващ, му заплатил, в аванс, сумата от 1 666, 67 лева. Ищецът, действащ в качеството си на изпълнител по договора, изпълнил точно задълженията си, като за извършената работа издал фактура. Ответникът, въпреки отправените покани, не изпълнил задължението си да заплати остатъка от договореното възнаграждение. Поради изложеното, моли съда да постанови решение, по силата на което да бъде осъден ответникът да му заплати сумата от 2 608, 84 лева, представляваща остатък от уговорено, но незаплатено от ответника възнаграждение по сключен между страните договор за изработка на три броя тръби за комин от неръждаема ламарина на обща стойност 3 840, 70 лева, за която сделка е съставена фактура 0000002915/08.11.2016 г., ведно с обезщетение за забава върху главницата, считано от датата на предявяване на исковата молба, до окончателното ѝ изплащане. Претендира и разноски. 

В срока за отговор на ИМ ответникът, редовно уведомен, не подава отговор.

В съдебно заседание страните са редовно призовани, като ищецът, чрез процесуалния си представител, заявява, че поддържа иска и прави искане за произнасяне с неприсъствено решение. За ответника не се явява представител.

  Така предявената молба се явява допустима, разгледана по същество е  основателна по следните съображения:

  От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи следното:

Съгласно разпоредбата на чл. 239, ал. 1 и 2 от ГПК, съдът постановява неприсъствено решение, когато на страните са указани последиците от неспазване сроковете за размяна на книжа и неявяване в съдебно заседание, и искът вероятно е или не е основателен, с оглед посочените в исковата молба обстоятелства и представени доказателства, или направените възражения и подкрепящите ги доказателства.

В конкретния случай са налице предпоставките за постановяване на неприсъствено решение, уважаващо предявените искове – ответникът е бил редовно уведомяван и призован, като последиците от неподаване на отговор и неявяване в съдебно заседание са му били указани. Представените писмени доказателства сочат наличието на валидни облигационни правоотношения между страните – сключен договор за изработка, като е установена и изискуемостта на вземането. Установен е и размерът на дължимото плащане.

На основание чл. 78 ал. 1 от ГПК, ответникът следва да бъде осъден да заплати на ищеца сумата от 554, 35 лева, представляваща извършените по делото разноски, съразмерно уважената част от иска.

 

Водим от горното и на посочените основания, съдът

 

                                                             Р Е Ш И :

 

ОСЪЖДА „БУЛГАР ГРАНД 90“ ЕООД, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление: ***, да заплати на „НЕДЮ СТОЯНОВ" ООД, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление: ***, представлявано от Н.Н.С., сумата от 2 608, 84 лева /две хиляди шестстотин и осем лева и осемдесет и четири стотинки/, представляваща остатък от уговорено, но незаплатено от ответника възнаграждение по сключен между страните договор за изработка на три броя тръби за комин от неръждаема ламарина на обща стойност 3 840, 70 лева, за която сделка е съставена фактура 0000002915/08.11.2016 г., ведно с обезщетение за забава, в размер на законната лихва върху главницата, считано от датата на завеждане на иска- 30.06.2017 г. до окончателното ѝ изплащане, както и да му заплати сумата от 554, 35 лева /петстотин петдесет и четири лева и тридесет и пет стотинки/, представляваща извършените по делото разноски, съразмерно уважената част от иска.

 

                   Решението, на основание чл. 239, ал. 4 от ГПК, не подлежи на обжалване.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: