П Р О Т О К О Л

 

гр. Шумен, 14.03.2017 година

 

Шуменски районен съд, шести състав в публично съдебно заседание проведено на четиринадесети март през две хиляди и седемнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Димитър Димитров

при участието на секретаря Т.Т. сложи за разглеждане гражданско дело № 1371 по описа за 2016 година, докладвано от съдията.

След спазване разпоредбата на чл. 142, ал. 1, пр. ІІ от ГПК, на именното повикване в 15.00 часа се явиха:

 

Ищецът Г.С.Г., редовно призован, не се явява, представлява се от адв. Е. от ШАК, редовно упълномощена от преди.

Ответникът Д.Д.Д., редовно призована, не се явява, представлява се от адв. Т. от ШАК, редовно упълномощен от преди.

Адв. Е. - Моля да се даде ход на делото.

Адв. Т. – Моля да се даде ход на делото.

 

Съдът предвид редовното призоваване на страните намира, че не са налице процесуални пречки по хода на делото, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

Докладва молба от 02.03.2017 г. от съделителите, с която депозират спогодба относно недвижимия имот предмет на делба, като заявяват, че са постигнали съгласие съделителката Д.Д.Д. да получи в дял и да стане едноличен собственик на делбения недвижимия имот, като на другия съделител е изплатена сумата от 18000 лв. за уравнение на дела.

Адв. Е. – От името на доверителя заявявам че доверителя ми е получил сумата. Страните са постигнали спогодба за недвижимия имот, предмет на делбеното производство, както следва: Съделителката Д.Д.Д. получава в дял и става едноличен собственик на делбения недвижимия имот, находящ се в гр. Ш., ***, като за уравнение на дяловете е заплатила на съделителя Г.С.Г. сумата от 18 000 лв. Разноските остават така както са направени от страните.

Адв. Т. – Поддържам становището на процесуалния представител на Г.С.Г.. Представям вносна бележка че сумата от 18 000 лв. е платена на Г.С.Г..

СПОГОДИЛИ СЕ :

1:.............................................                           3:.......................................

/за Г.С.Г.                                 /за Д.Д.Д.

Адв. Е. от ШАК                                           адв. Т. от ШАК

Съдът,

 О П Р Е Д Е Л И:

 

Приема и прилага като писмено доказателство по делото представеното от процесуалния представител на Д.Д. копие на нареждане за касов паричен превод от 14.03.2017 г. за сумата от 18 000 лв. в ПИБ Шумен.

 

Съдът, като взе предвид че постигната между страните спогодба не противоречи на закона и добрите нрави намира, че същата следва да бъде одобрена, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА постигната между страните спогодба в следния смисъл:

 

І. ПОСТАВЯ В ДЯЛ на Д.Д.Д., с ЕГН: ********** и адрес: ***, и тя става едноличен собственик на  следния недвижим имот: ЖИЛИЩЕ № 53 /петдесет и три/, находящо се в ЕЖБ - 3 /ЕЖБ - три/, вх.З /трети/ на VI /шести/ етаж, в кв.641 /шестстотин четиридесет и едно/ по плана на гр. Шумен, община Шумен, област Шумен, състоящо се от три стаи, кухня и сервизни помещения, с площ от 84.28 кв.м. /осемдесет и четири квадратни метра и двадесет и осем квадратни дециметра/, при съседи: от изток - ап.73, от запад - ап 54, общ коридор, от север – двор, от юг – двор, отгоре – седми етаж, отдолу – пети етаж, заедно с приспадащото се избено помещение 16 /шестнадесет/ при съседи: от изток – общ коридор, от запад - общ коридор, от север - изба № 15, от юг - изба № 17, отгоре - първи етаж, отдолу - земя, както и 1411/100 000 ид.ч. /хиляда четиристотин и единадесет стохилядни идеални части/ от общите части на сградата и 1411/100 000 ид. ч. /хиляда четиристотин и единадесет стохилядни идеални части/ от правото на строеж върху мястото, който апартамент съгласно кадастралната схема представлява самостоятелен обект в сграда с идентификатор 83510.656.1.11.53 /осем три пет едно нула точка шест пет шест точка едно точка едно едно точка пет три/ по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр. Шумен, община Шумен област Шумен, намиращ се в сграда с идентификатор 83510.656.1.11 /осем три пет едно нула точка шест пет шест точка едно точка едно едно/, разположена в поземлен имот с идентификатор № 83510.656.1 /осем три пет едно нула точка шест пет шест точка едно/, при съседни самостоятелни обекти в сградата: на същия етаж: имот № 83510.656.1.11.54, под обекта: имот № 83510.656.1.11.50 и над обекта: имот № 83510.656.1.11.56.

Пазарната оценка на имота е 53 600 лева (петдесет и три хиляди и шестстотин лева).

Данъчната оценка на имота е 36 912,50 лева /тридесет и шест хиляди деветстотин и дванадесет лева и петдесет стотинки/.

За уравнение на дела си Г.С.Г., с ЕГН: ********** и адрес: ***, получава сумата от 18 000 лв. (осемнадесет хиляди лева), която му е изплатена по банковата му сметка в „Първа инвестиционна банка“ АД IBAN ***SF към момента на одобряване на спогодбата.

Всички съдебни разноски са за сметка на всяка от страните както са направени.

Прекратява производството по чл. 349, ал. 2 ГПК, за възлагане в дял на Д.Д.Д. на делбения им недвижим имот, поради постигната спогодба, на основание чл. 234 ГПК.

 

Определението за одобряване на постигнатата спогодба е окончателно и не подлежи на обжалване, на основание чл. 234, ал. 3 ГПК.

 

Съдът констатира, че спогодбата се отнася само за част от спора, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

 

Продължава разглеждане на делото за неспогодената част на осн. чл. 234, ал. 4 ГПК.

 

Адв. Е. - С оглед на постигната спогодба от страните правим отказ от иска за претенция по сметки на основание чл. 346 ГПК за наем за ползване на делбения имот в размер на 12 000 лв.

Адв. Т. – Съгласни сме по отношение на волеизявлението. С оглед постигната спогодба относно недв. имот предмет на делбата правим отказ от претенцията по сметки по чл. 346 ГПК за извършени подобрения и възлагане на имота в размер на 8 724,50 лв.

 

Съдът като взе предвид изявленията на процесуалните представители на страните, отказ от претенциите по сметки по чл. 346 ГПК

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

Прекратява производството по сметки, с правно основание чл. 346 ГПК, открито в полза на ищеца Г.С.Г., с ЕГН: ********** и адрес: *** за осъждане на ответницата Д.Д.Д., с ЕГН: ********** и адрес: ***, да плати на ищеца, на основание чл. 31, ал. 2 ЗС, обща сума в размер на 12 000 лв., представляваща 200 лв. месечен наем за лишаване от ползване съразмерно притежаваните от него идеални части от съсобствеността върху делбения имот, за периода от 13.06.2011 г. до 13.06.2016 г., ведно със законната лихва до окончателното изплащане на вземането, поради отказ от иска, на основание чл. 233 ГПК.

Прекратява производството по сметки, с правно основание чл. 346 ГПК, открито в полза на ответницата Д.Д.Д., за осъждане на ищеца Г.С.Г., с ЕГН: ********** и адрес: *** да плати на ответницата, обща сума в размер на 8 724.50 лв. (осем хиляди седемстотин двадесет и четири лева и петдесет стотинки), съобразно квотите на страните, за подобрения извършени в делбения имот, поради отказ от иска на основание чл. 233 ГПК.

Относно разноските.

Съгласно чл. 8 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК по дело за делба се събира такса 4 на сто върху стойността на дяловете, а при спогодба преди съставяне на разделителния протокол по 2 на сто върху стойността на всеки дял. Пазарната цена на делбения имот е 53 600 лева. С оглед постигнатата спогодба съделителите следва да бъдат осъдени да платят по сметка на Районен съд Шумен държавна такса от 2 на сто върху стойността на припадащите им се дялове от недвижимия имот.

По привременната мярка постановена с решение от 31.10.2016 г. за периода 31.10.2016 г. (датата на постановяване на съдебния акт) до 14.03.2016 г., (датата на приключване на делбата) съделителката Д.Д.Д. дължи държавна такса върху присъденото обезщетение за лишаване от ползване на делбения имот, чийто размер възлиза на 22.50 лева, но съгласно чл. 1 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, не може да бъде по – малък от 50 лева.

По исковата претенция по сметки за извършени подобрение в размер на 8 724.50 лв., съделителката Д.Д.Д. дължи държавна такса в размер на 348.98 лева.

По исковата претенция по сметки за лишаване от ползване съразмерно притежаваните от идеални части от съсобствеността върху делбения имот, за периода от 13.06.2011 г. до 13.06.2016 г., съделителят Г.С.Г., дължи държавна такса в размер на 480 лева.

С оглед горното, съдът  

О П Р Е Д Е Л И:

 

Осъжда Д.Д.Д., с ЕГН: ********** и адрес: ***, да плати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен, с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, държавна такса върху стойността на дела от възложения недвижим имот, в размер на 712.00 лева (седемстотин и дванадесет лева), на основание чл. 78, ал. 9 ГПК вр. чл. 8 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК.

Осъжда Г.С.Г., с ЕГН: ********** и адрес: ***, да плати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен, с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, държавна такса върху полученото парично уравнение, в размер на 360.00 лева (триста и шестдесет лева), на основание чл. 78, ал. 9 ГПК вр. чл. 8 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК.

Осъжда Д.Д.Д., с ЕГН: ********** и адрес: ***, да плати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен, с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, държавна такса върху присъденото обезщетение за лишаване от ползване на делбения имот, по привременната мярка за периода 31.10.2016 г. (датата на постановяване на съдебния акт) до 14.03.2016 г., (датата на приключване на делбата) в размер на 50 (петдесет) лева, на основание чл. 71, ал. 1 ГПК вр. чл. 1 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК.

Осъжда Д.Д.Д., с ЕГН: ********** и адрес: ***, да плати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен, с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, държавна такса върху стойността на исковата претенция по сметки за извършени подобрение в размер на 348.98 лева (триста четиридесет и осем лева и деветдесет и осем стотинки), на основание чл. 71, ал. 1 ГПК вр. чл. 1 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК.

Осъжда Г.С.Г., с ЕГН: ********** и адрес: ***, да плати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен, с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, държавна такса върху стойността на исковата претенция по сметки за лишаване от ползване съразмерно притежаваните от него идеални части от съсобствеността върху делбения имот, за периода от 13.06.2011 г. до 13.06.2016 г., в размер на 480 лева (четиристотин и осемдесет лева), на основание чл. 71, ал. 1 ГПК вр. чл. 1 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК.

 

Прекратява производството по гр. д. 1371/2016 г. по описа на ШРС, поради постигната спогодба.

 

Определението за прекратяване подлежи на обжалване с частна жалба, в едноседмичен дневен срок,  считано от днес пред ШОС.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

Заседанието приключи в 15.30 ч.

Протоколът изготвен в съдебно заседание.  

СЕКРЕТАР:

РАЙОНЕН СЪДИЯ: