О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

1105/10.5.2017г. , гр.Шумен  

 

Шуменският районен съд, в закрито заседание на десети май през две хиляди и седемнадесета година в състав:

                  Районен съдия: Б. Бойн

като разгледа докладваното от съдията гр.дело №1088  по описа за 2017 година на ШРС, за да се произнесе, съобрази следното:  

Съдът констатира, че исковата молба по настоящото гражданско дело е оставена без движение с разпореждане на съда от  24.04.2017г., като на ищцовата страна е указано в едноседмичен срок да бъдат изправени нередовностите на исковата молба, свързани със заплащане на дължимата държавна такса и посочване на цена на иск в исковата молба.

В течение на горния срок не са били коригирани нередовностите в исковата молба, като е внесена държавна такса в размер на минималния. Предявен е конститутивен иск по чл. 19 ал. 3 от ЗЗД  и съгласно чл.69 ал. 1, т. 4 от ГПК, размерът  на цената на иска за сключване на окончателен договор е стойността на договора, а не застрахователната стойност. В съдебната практика се установява различно приложение на нормата в процесуалния закон, като част от практиката съвпада със становището на съдията докладчик. Доколкото е налице неяснота, ищецът би могъл да обжалва настоящото определение и да бъде постановен акт на въззивна инстанция по отношение на процесната цена на иска.  

Исковата молба  не отговаря на изискванията, които чл.128 т.2 от ГПК поставя по отношение на нейните приложения. Ето защо и на основание чл.129, ал.3 от ГПК, съдът счита, че производството по делото следва да бъде прекратено, а исковата молба, ведно с приложенията и да бъде върната.

Водим от горното, съдът  

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д.№ 1088/2017г. по описа на ШРС.

ВРЪЩА исковата молба, ведно с приложенията й по гр.д.№ 1088/2017г. по описа на ШРС, като копие от документите бъдат приложени по делото.

 

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Шуменски окръжен съд в 1-седмичен срок от уведомяването.  

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: