О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

1683/18.7.2017г. , Гр.Шумен  

 

Шуменският районен съд, в закрито заседание на осемнадесети юли през две хиляди и шестнадесета година в състав:

РАЙОНЕН СЪДИЯ: Б. Бойн

като разгледа докладваното от съдията гр.дело №1099 по описа за 2017 година, за да се произнесе, съобрази следното:

            Настоящото производство е образувано по предявена установителна искова претенция с правно основание чл.415 ал.1, във връзка с чл.422 от ГПК, във връзка с чл.124 ал.1 от ГПК, от Община Шумен, срещу ЕТ „Флорис-Борислав Бочев с ЕИК 837053535 от гр.Шумен. Ищецът сочи, че във връзка с ползвани без правно основание общински имоти, ответникът дължи обезщетение, с оглед на което ищецът се е снабдил със Заповед за изпълнение по чл.410 от ГПК, издадена по ч.гр.д.№596/2017г. Съдът констатира, че в срока по чл.412 ал.2 от ГПК ответникът е депозирал възражение срещу Заповедта за изпълнение. На ищеца е указано да предяви иск за установяване на вземането си, за да не бъде обезсилена издадената заповед, но в срока същия не е представил доказателства за предявяване на иска си. С Определение № 1135 от 12.05.2017г., съдът е обезсилил Заповедта за изпълнение на парично задължение. Същото е било потвърдено с Определение на ШОС от 17.07.2017г. по жалба на ищецът.

            Една от абсолютните процесуалните предпоставки за наличието на правото на иск, за които съдът следи служебно в хода на цялото съдебно производство е интереса от търсената защита. В настоящия казус ищецът няма правен интерес от постановяване на решение срещу ответника, с което да бъде признато за установено, че същия му дължи присъдената сума по отменената заповед, понеже същата е обезсилена.

Предвид гореизложеното съдът намира, че производството по делото следва да бъде прекратено поради недопустимост.

Водим от горното, съдът  

О П Р Е Д Е Л И:

 

            ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д.№1099/2017г. по описа на Шуменски районен съд, като недопустимо.

          

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Окръжен съд - гр.Шумен в 1- седмичен срок от уведомяване на страните.  

                                                              

                                                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: