О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

гр. Шумен, 22.05.2017г.

Шуменският районен съд, в закрито заседание на двадесет и втори май   , през две хиляди и седемнадесета   година,  в състав:

                                                                                            СЪДИЯ:   Зара Иванова

, като разгледа докладваното  от  районният  съдия  гр.д. №1182  по описа за 2017  г., за да се произнесе взе предвид:  

Настоящото дело е образувано въз основа на искова молба депозирана от  „Мобилтел“ ЕАД  , ЕИК 131468980  срещу Б.А.А. ,  ЕГН ********** , с която е предявен иск по чл.422 от ГПК , за признаване за установено , че ответникът му дължи сумата 284,26 лева , за която по ч.гр.д.№48/2017г.  по описа на ШРС   .

Съдът намира , че предявеният иск е недопустим , т.к. не са налице процесуалните предпоставки за надлежното упражняване на правото на иск , а именно подаденото възражение не съдържа оспорване на вземането . В заповедното производство , длъжникът е депозирал възражение в процесуалната форма предвидена по чл.414 от ГПК , но при анализ на съдържанието му , съдът намира , че то не съдържа оспорване на вземането . Напротив , длъжникът признава задължението , като единствено мотивира възражението си с липсата на парични средства за погасяването му . Поради горното и възможността настоящият съд да извърши самостоятелна преценка за наличието на посочената по-горе специална процесуална предпоставка (т.10 от ТР №4/2013г. по т.д.№4/2013г. на ОСГТК на ВКС ) , намира , че претенцията е недопустима и делото следва да бъде прекратено . След влизане в сила на настоящото определение , делото следва да бъде изпратено на заповедния съд за преценка на възможността да бъде издаден изпълнителен лист.

 

            Водим от горното и на осн.чл. 130 от ГПК  , съдът

ОПРЕДЕЛИ :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д.№1182/2017г. по описа на ШРС , поради НЕДОПУСТИМОСТ .

ВРЪЩА на „Мобилтел“ ЕАД  , ЕИК 131468980  , исковата молба  , ведно с приложените към нея писмени доказателства .

Определението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд , с частна жалба ,  в едноседмичен срок от съобщаването му на молителя  .

След влизане в сила на определението , да се докладва за изпращането му по  ч.гр.д.№48/2017г. по описа на ШРС .

СЪДИЯ :