О П Р Е Д Е Л Е Н И Е   

 

1514/28.6.2017г.  

Шуменският районен съд                                                      десети състав

На двадесет и осми юни                    две хиляди и седемнадесета  година

В закрито заседание в следния състав:   Председател: Жанет Марчева

Като разгледа докладваното от съдията-докладчик

Гр.д. № 1643 по описа за 2017 год. на ШРС

За да се произнесе взе предвид следното:  

Производството по делото е образувано по жалба от Д.С.М. с ЕГН ********** с адрес ***.  В нея се излага, че получил отказ от НОИ да му бъде определена пенсия поради общо заболяване. В заключение се моли съда да удостовери реалния му трудов стаж.  Поради нередовност на искането, както и констатирани противоречия в същото, съдът с Определение № 1448/21.06.2017г. обездвижил искането, като дал възможност на лицето в едноседмичен срок да изправи нередовностите. В указания срок постъпила молба, към която са приложени писмени доказателства, в която се посочва, че  Д.М. обжалва отказа на Териториалното поделение на НОИ да му бъде издадена пенсия по болест.

Направеното уточнение, че се обжалва индивидуален административен акт налага извода, че Районен съд – Шумен не е компетентен да разгледа жалбата и да се произнесе със съдебен акт по нея. Съгласно Глава Осма на Кодекса на социалното осигуряване  компетентния съд, пред който следва да се развие производството е Административен съд – гр.Шумен. Предвид това и служебната проверка във връзка със срочността и допустимостта на обжалвания акт следва да бъде извършена от ШАС.  Предвид всичко гореизложено производството пред Шуменски районен съд следва да се прекрати и делото да се изпрати на Административен съд - Шумен.

Поради изложеното, съдът                                                  

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д.№ 1643/2017г. по описа на Шуменски районен съд пред настоящия съдебен състав поради неподсъдност.

ИЗПРАЩА  гр.д.№ 1643/2017г. по описа на Шуменски районен съд по подсъдност на Административен съд – гр.Шумен за произнасяне по жалбата на  Д.С.М. с ЕГН ********** с адрес ***.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Препис от определението да се изпрати на жалбоподателя.

                                                                   

        РАЙОНЕН СЪДИЯ: