П Р О Т О К О Л

 

2017 год.

 

 

гр. Шумен

Шуменски районен съд

 

 

Х-ти състав

На единадесети юли

две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

 

 

 

Председател:

Ж. Марчева

Секретар: П. Николова

Сложи за разглеждане докладваното от районния съдия

Гр. дело № 1701 по описа за 2017 год.

На именното повикване в 10.30 часа се явиха:

 

За ищеца „Райфайзенбанк (България)“ ЕАД, ред. приз., се явява юриск. А.С.Ц., редовно упълномощена от преди и и приета от съда от днес.

Ответникът Ю.Д.К., ред. приз., се явява лично.

 

Юриск. Ц.: Няма пречки, моля да се даде ход на делото.

Ответник: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и поради това

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

Съдът докладва депозирана по делото спогодба между страните в следния смисъл:

Ответникът декларира и заявява, че признава и не оспорва задълженията си към банката за сумата от 1320.18 лв., ведно със законната лихва за забава за периода от 27.09.2016 г. до изплащане на вземането, държавна такса в заповедното производство - 32.93 лв. и юрисконсултско възнаграждение по изпълнителен лист - 300.00 лв., като заявява желание и готовност да погаси остатъка от задълженията си към банката доброволно при договорените с настоящото споразумение облекчаващи за ответника условия.

По искане на ответника страните се споразумяха за следното:

Чл. 1. С подписване на настоящото споразумение ответникът се задължава да заплаща месечни вноски по сметка BG66RZBB91551000000208, BIC *** „Райфайзенбанк (България)“ ЕАД с основание „кл. № 745688, ф. 456/01 вноска ИСС“ за погасяване на дълга, описан в т. I, т. II и т. III от споразумението, както следва:

А. Първа вноска, дължима до 31.07.2017 г. в размер на 178.00 лв.

Б. 8 (осем) равни месечни вноски, дължими до 28-мо число на съответния месец, считано от м. 08.2017 г. до м. 03.2018 г. вкл., всяка в размер на 178.00 лв.

Чл. 2. В случай, че ответникът заплати уговорените в чл. 1 от настоящото споразумение вноски в посочените срокове и в пълен размер, задълженията му към банката, произтичащи от Договора за кредит, ще се считат за изцяло погасени.

Чл. 2.1. С подписване на настоящото споразумение и при изпълнение от страна на ответника на посочените в чл. 1 месечни плащания се спира начисляването на законната лихва.

Чл. 2.2. При заплащане от страна на ответника на договореното в чл. 1, буква А от споразумението първа месечна вноска, банката се съгласява да подаде молба до ЧСИ 774 Я.Д.по изп. дело № 412/2016 г. за спиране на изпълнителните действия за срока на действие на настоящото споразумение. Всички наложени обезпечителни мерки по изпълнителното дело остават в сила до прекратяване на делото съгласно чл. 4 от споразумението.

Чл. 3. При неплащане на която и да е вноска – изцяло или частично, споразумението се прекратява едностранно автоматично и банката подновява съдебните действия по предвидения в закона ред за събирането на цялото остатъчно задължение, след приспадане на платените след сключване на настоящото споразумение вноски, без да уведомява ответника за започването на принудителните действия.

При прекратяване на споразумението за остатъка от главницата се възобновява начисляването на месечна законна лихва.

Чл. 4. С подписване на настоящото споразумение, ответникът се задължава да заплати и дължимите пропорционални такси към съдебния изпълнител, съгласно тарифата за таксите, разноските по ЗЧСИ, както и таксите за заличаване на възбрани и за вдигане на наложени запори (ако е имало наложени възбрани/запори). След окончателното заплащане от страна на ответника на сумите, посочени в чл. 1 от настоящото споразумение, както и на дължимите по образуваното изпълнително дело пропорционални и други такси, изпълнителното дело ще бъде прекратено.

 

Съдът дава възможност на страните за становища по спогодбата.

 

Юриск. Ц.: Оттеглям чл. 3 и чл. 4 от спогодбата, като ответника вместо 32.93 лв. дължи сумата от 16.47 лв., представляваща половината от държавната такса, заплатена в заповедното производство.

Ответник: Съгласен съм.

 

 

С П О Г О Д И Л И  С Е:

 

............................................................................               Ответник: ............................................

/за ищеца „Райфайзенбанк (България)“ ООД                            /Ю.Д.К./

    юриск. А.С.Ц./  

 

Съдът намира, че така постигнатата между страните спогодба, коригирана в съдебно заседание, не противоречи на закона и морала, и следва да се одобри, поради което и на основание чл. 234 от ГПК

 

О П Р Е Д Е Л И :  

ОДОБРЯВА постигната между страните спогодба в следния смисъл:

ПРИЗНАВА за установено в отношенията между страните, че ответникът Ю.Д.К., с ЕГН **********, с адрес: *** дължи на ищеца „Райфайзенбанк (България)“ ООД, с ЕИК 831558413, със седалище и адрес на управление: гр. *****, представлявано от А.В.А.и М.П., чрез А.С.Ц. сумата от 1 320.18 лв. (хиляда триста и двадесет лева и осемнадесет стотинки), представляваща изискуема главница  за връщане на парична сума по предоставен банков кредит по Договор № 0604210056331430 от 16.06.2009 г. за издаване и ползване на национална кредитна карта РайКарт и Анекс № 1/26.04.2011 г. и Анекс № 2/14.03.2013 г. към договора, ведно със законна лихва върху главницата от 27.09.2016 г.  – датата на депозиране на заявлението за издаване на заповед за изпълнение по чл. 417 от ГПК до окончателното изплащане на вземането.

Ответникът се задължава да заплати и сумата от 316.47 лв. (триста и шестнадесет лева и четиридесет и седем стотинки), от които 16.47 лв. – половината от държавната такса в заповедното производство и сумата от 300.00 лв., представляваща юрисконсултско възнаграждение в заповедното производство, като плащането ще се извърши чрез месечни вноски, както следва:

- Първа вноска в размер на 178.00 лв., дължима до 31.07.2017 г.

- 8 (осем) равни месечни вноски, всяка в размер на 178.00 лв., дължими до 28-мо число на съответния месец, считано от м. 08.2017 г. до м. 03.2018 г. включително.

I. Страните се споразумяват, че в случай, че ответникът заплати уговорените по-горе месечни вноски в посочените срокове и в пълен размер, задълженията му към банката, произтичащи от Договора за кредит, ще се считат за изцяло погасени. При изпълнение от страна на ответника на месечните плащания, се спира начисляването на законната лихва.  При заплащане от страна на ответника на първата месечна вноска, банката се съгласява да подаде молба до ЧСИ 774 Я.Д.по изп. дело № 412/2016 г. за спиране на изпълнителните действия за срока на действие на настоящата спогодба.

II. Всички наложени обезпечителни мерки по изпълнителното дело остават в сила до прекратяване на делото.

 

Определението за одобряване на постигнатата спогодба е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

На основание чл. 78, ал. 9 от ГПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ВРЪЩА половината от внесената от ищеца по делото държавна такса, която е в размер на 31.26 лв.

 

 

Съдът

О П Р Е Д Е Л И :

 

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гр. д. № 1701/2017 г. по описа на ШРС, поради постигната спогодба.

 

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред ШОС в едноседмичен срок от днес.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

Заседанието приключи в 10.45 ч.

Протоколът-изготвен в съдебно заседание.

РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

СЕКРЕТАР: