Р Е Ш Е Н И Е

 

317/7.6.2017г. ,            гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, седемнадесети състав

На сeдми юни през две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                   Председател: Надежда Кирилова

Секретар: Ж.А.

Прокурор: Миглена Славчева - Петрова

Като разгледа докладваното от районния съдия

НАХД № 1096 по описа на ШРС за 2017 г.,

За да се произнесе взе предвид следното:  

Настоящото производство е образувано на основание чл. 375 и сл. от НПК.

От ШРП е внесено постановление, с което се прави предложение за освобождаване от наказателна отговорност на С.Е.С., ЕГН ********** - обвиняем по досъдебно производство № 311/2017 г. по описа на РУ – Шумен с налагане на административно наказание по реда на чл. 78а от НК. Като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано за престъпление по чл. 343в, ал. 2 от НК, за което е предвидено наказание “лишаване от свобода” от 1 /една/ до 3 /три/ години, както и „глоба“ от 500 лв. до 1 200 лв., извършителят не е осъждан за престъпление от общ характер, не е бил освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК и с деянието не са причинени съставомерни имуществени щети.

В съдебно заседание представителят на Районна прокурора – Шумен поддържа предложението и предлага на съда да наложи на обвиняемия С. наказание “глоба” над минималния размер, предвиден в разпоредбата на чл. 78а от НК.

В съдебно заседание обвиняемият С., редовно призован, не се явява лично и не изпраща процесуален представител.

От приложените по делото писмени доказателства /ДП № 311/2017 г. по описа на РУ – Шумен/, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи от фактическа страна следното:

Обвиняемият С.Е.С. бил неправоспособен водач на МПС към датата на инкриминираното деяние, видно от приложената на л. 23 справка от сектор КАТ при ОД на МВР – Шумен. С наказателно постановление №  15-0335-000478  от  12.09.2015 г. на Началника на РУ - Руен към ОД на МВР – Бургас, влязло в законна сила на 12.10.2015 г. на обвиняемият С. било наложено административно наказание за управление на МПС без  съответно  свидетелство з а  правоуправление  на  основание   чл. 177, ал. 1, т. 2, предл. 1 от ЗДвП. Въпреки това,  обвиняемият  на  25.09.2016 г. около 05.00 часа управлявал собствения си лек автомобил марка “Ауди Авант А4” с рег. № Н 0882 МТ, като маневрирал по паркинга пред дискотека „Колизеум“ в гр. Шумен. Обвиняемият С. маневрирайки с управляваното от него МПС ударил паркирания на посочения паркинг лек автомобил „Ауди А6“ с рег. № Н 2292 ВН, ползван от свидетеля Д.В.В.. Малко след това, обвиняемият С.С. напуснал мястото на произшествието, не останал на място и не изчакал пристигането на представителите на МВР, като продължил управлението на  МПС в насрещното движение по бул. „Симеон Велики“ посока кв. „Тракия“. Поради това свидетеля Д.В.В. сигнализирал органите на полицията. Пристигналите служители от сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР - гр. Шумен – свидетелите М.Р. и И.И. провели разговор със собственика на пострадалия от ПТП автомобил – свидетелят Д.В.В., на които описал ПТП и посочил регистрационния номер на управлявания от С. автомобил. Няколко часа по-късно същия ден – около 07.30 часа в  ОДМВР   гр.  Шумен  постъпила  информация  за  причинено  ПТП  в  района   на           с. Веселиново, обл. Шумен с управляваният от обвиняемия С. лек автомобил марка “Ауди Авант А4” с рег. № Н 0882 МТ. Впоследствие на същия бил съставен акт за установяване на административно нарушение серия Г, бланков № 704755 от 11.01.2017 г., който бил подписан от С., без да изложи възражения по него. 

Въз основа на така установената фактическа обстановка съдът намира, че с деянието си С.Е.С. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление от общ характер, наказуемо по чл. 343в, ал. 2 от НК, във вр.  чл. 343в,  ал. 1 от НК, а именно: същият на 25.09.2016 г. в гр. Шумен е управлявал МПС без свидетелство за управление на МПС в едногодишния срок от наказването му по административен ред за същото деяние с наказателно постановление №  15-0335-000478  от  12.09.2015 г. на Началника на РУ - Руен към ОД на МВР – Бургас, влязло в законна сила на 12.10.2015 г. В хода на съдебното производство от страна на обвиняемото лице не бяха представени доказателства, оборващи или поставящи под съмнение така установената фактическа обстановка. Така изложената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени и гласни доказателства, приобщени на основание разпоредбата на чл. 283 от НПК. 

От субективна страна деянието е извършено с вина под формата на пряк умисъл, тъй като обвиняемото лице е съзнавало, че не притежава свидетелство за управление и че вече е наказано по административен ред за управление на МПС без съответно свидетелство и въпреки това отново е поел управлението на посоченият по-горе автомобил. 

Съдът намира, че са налице предпоставките по чл. 78а от НК за освобождаване на обвиняемия от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, а именно:

- за престъпление по посочената квалификация законът предвижда наказание “лишаване от свобода” от 1 /една/ до 3 /три/ години, както и „глоба“ от 500 лв. до 1 200 лв.,

- обвиняемият е осъждан два пъти за престъпления от общ характер, но видно от  свидетелството му за съдимост същият тези две осъждания са настъпили след датата на извършване на деянието по настоящото производство, поради което същите не са пречка за приложение разпоредбата на чл. 78а от НК. В тази връзка съдът съобрази обстоятелството, че правнорелевантният момент на издирване и преценяване на предпоставките по чл. 78а от НК е този на извършване на деянието, а не на постановяване на съдебния акт. В този смисъл и константната съдебна практика и по-конкретно Решение № 27 от 19.02.2003 г. на ВКС по н.д. № 654/2002 г., I н.о., Решение № 499 от 28.06.2004 г. на ВКС по н.д. № 79/2004 г., II н.о. и др.

- от престъплението не са настъпили съставомерни имуществени вреди. Следва да се посочи, че съгласно Тълкувателно решение № 2/22.12.2016 г. на ОСНК на ВКС, за да се приложат диференцираните процедури по Глава двадесет и осма и Глава двадесет и девета от НПК, следва да бъдат възстановени или обезпечени само съставомерните имуществени вреди от престъплението по чл. 343 от НК.

При определяне на наказанието на С.Е.С. за извършеното от него престъпление съдът прецени: Степента на обществена опасност на деянието, което съдът преценява като висока, с оглед на ръста и динамиката на престъпленията по транспорта - касае се за управление на МПС без съответно свидетелство за правоуправление обуславящо висока степен на обществена опасност. Степента на обществена опасност на обвиняемия съдът преценява като сравнително висока, с оглед данните за личността на дееца, които сочат, че същият е осъждан за две престъпления, идентични с настоящото, за които обаче е осъден след датата на извършване на настоящото деяние. В същото време на лицето са били налагани множество наказания за извършено нарушения по ЗДвП, което се установява от приложената в досъдебното производство Справка за нарушител от региона. Съдът намира, че изложените обстоятелства следва да се тълкуват като отегчаващи вината обстоятелства. Разпитан, в хода на досъдебното производство обвиняемият се признава за виновен, като същевременно изразява съжаление и дълбоко разкаяние за извършеното. Съдът отчете и финансовото положение на обвиняемия, което се доказва от разпита му в хода на досъдебното следствие, а именно, че не работи и не реализира трудови доходи и следва да се тълкува като смекчаващи вината обстоятелства.

Съобразявайки изложените обстоятелства, съдът счита за справедливо и съответно на извършеното от обвиняемия деяние на същото да бъде наложено наказание в размер над минимума на предвидената в разпоредбата на чл. 78а, ал. 1 от НК глоба, а именно 1500 /хиляда и петстотин/ лева. При определяне на наказанието съдът съобрази освен изложените по-горе обстоятелства, също и материалното положение на обвиняемия, което се установява от разпита му в хода на досъдебното следствие. В същото време съдът съобрази и обстоятелството, че наказанието се налага за деяние, извършено през 2016 г., преди близо девет месеца, но този факт се дължи единствено на неправомерното поведение на обвиняемия и преди всичко неговото издирване от органите на досъдебното производство. При преценка размера на наказанието съдът взе наличието на лоши характеристични данни предвид и факта, че на обвиняемия е било налагано наказание „глоба“ по реда на чл. 78а от НК и наказание „лишаване от свобода“ за същото деяние, което говори, че нарушаването на установения в страната ред не е инцидентна проява от страна на обвиняемия и дееца не се е възпрял от извършване на идентични противообществени прояви.

С оглед на изложеното съдът намира, че така определеното наказание ще породи възпитателната и превантивна функция на наказанието у нарушителя и ще окаже своята възпираща и превъзпитателна роля и у другите членове на обществото. По този начин ще бъдат постигнати целите на генералната и специална превенция, визирани в разпоредбата на чл. 36 от НК.

Доколкото видно от материалите по делото С. е неправоспособен водач, съдът намира, че към настоящия момент спрямо него не може да се приложи  санкцията “лишаване от право да управлява МПС”, предвидена в разпоредбата на чл. 78а, ал. 4 от НК, във вр. чл. 343г от НК, във вр. чл. 37, ал. 7 от НК.

Предвид гореизложеното и на основание чл. 378, ал. 4, т. 1 от НПК, съдът  

Р Е Ш И :

 

ПРИЗНАВА С.Е.С.,  ЕГН **********, роден  на  *** ***, с постоянен адрес ***, български гражданин, с начално образование, работещ, женен, осъждан за виновен в това, че на 25.09.2016 г. в гр. Шумен, управлявал моторно превозно средство – лек автомобил марка “Ауди Авант А4” с рег. № Н 0882 МТ, без съответно свидетелство за управление, в едногодишен срок от наказването по административен ред за същото деяние с Наказателно постановление №  15-0335-000478  от  12.09.2015 г. на Началника на РУ - Руен към ОД на МВР – Бургас, влязло в законна сила на 12.10.2015 г. - престъпление по чл. 343в, ал. 2 от НК, във вр. чл. 343в, ал. 1 от НК, като на  основание  чл. 78а, ал. 1 от НК ГО ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ и му НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ “глоба” в размер на 1 500 /хиляда и петстотин/ лева.

 

Решението подлежи на обжалване или протестиране в 15-дневен срок от днес  пред Шуменски окръжен съд.  

 

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ :