Р Е Ш Е Н И Е  

                                                                                  359/28.6.2017г.  

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, четиринадесети състав

На дванадесети юни две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                                       Председател: Кр. Кръстев  

Секретар: Ф. А.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 1114 по описа на ШРС за 2017 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:           

            Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Обжалвано е наказателно постановление № 17-0869-000440 от 24.04.2017 год. на Началник сектор “Пътна полиция” при ОДМВР гр. Шумен упълномощен със Заповед № 372з-4/04.01.2016г. на Директор на ОДМВР – Шумен, с което на Б.Д.А. ЕГН ********** *** е наложено административно наказание “глоба” в размер на 250 /двеста и петдесет/ лева на основание чл. 53 от ЗАНН във вр. с чл. 638 ал.1 т.1 вр. чл. 461 т.1 от Кодекса за застраховане /КЗ/. Жалбоподателя моли съда да постанови решение, с което да отмени НП, като неправилно и незаконосъобразно. В съдебно заседание редовно призован се явява, като поддържа депозираната жалба.

            Процесуален представител на ОД на МВР – гр. Шумен – административно - наказващ орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН не се явява и не взема отношение по депозираната жалба.

Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. с чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

            Разгледана по същество жалбата е основателна, поради следните правни съображения:

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

На 27.02.2017 год. около 12.00 часа в гр. Шумен на ул. „“Андрей и Веселин Стоянови“до кръстовището с ул. „К. Вичев“ в посока ул. „Охрид“, жалбоподателя Б. А. бил паркирал собствения си лек автомобил  “Опел Астра“ с рег. № Н 78 59 ВР. Паркирането било неправилно, а имало и други автомобили, които също така били паркирали неправилно като на место бил изпратен полицейски патрул да извърши проверка на автомобилите и по възможност да ги отстрани. Полицейските служители по регистрацията извършили проверка за собственика на процесния автомобил и го установили, като същият се явил на место при автомобила си. При извършената полицейска проверка било установено, че водача А. няма сключен и действащ договор за задължителна застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите, валиден към датата на извършваната проверка. Проверяващите констатирали това, като извършили проверка на място чрез информационна система която позволява справки в Гаранционния фонд. От справката излязло, че няма регистриран договор. Жалбоподателя е имал сключен договор, но към момента на проверката не е могъл да представи полицата, тъй като същата се е намирала в дома му. Позовавайки се на извършената справка и на разпореждания на началника си как да действат в тази ситуация, макар, че на панорамното стъкло на автомобила е имало стикер показващ, че има сключен договор, за „Гражданска отговорност“, на жалбоподателя е бил съставен  акт за установяване на административно нарушение № 440 от 27.02.2017 год. Актосъставителят е посочил, че с горното деяние е нарушена разпоредбата на чл. 638 ал.1 т.1 от КЗ. Актът е подписан от нарушителя със забележката „имам възражение“. В срока по чл. 44 ал.1 от ЗАНН при АНО не е постъпило възражение.

Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка е издадено наказателно постановление № 17-0869-000440 от 24.04.2017 год. на Началник сектор “Пътна полиция” при ОДМВР гр. Шумен упълномощен със Заповед № 372з-4/04.01.2016г. на Директор на ОДМВР – Шумен, с което на Б.Д.А. ЕГН ********** *** е наложено административно наказание “глоба” в размер на 250 /двеста и петдесет/ лева на основание чл. 53 от ЗАНН във вр. с чл. 638 ал.1 т.1 вр. чл. 461 т.1 от Кодекса за застраховане /КЗ/.

В жалбата си против издаденото НП, жалбоподателя прилага застрахователна полица № BG/28/116003085834 издадена от застрахователно дружество «Олимпик» на 05.12.2016г., от която става видно, че към момента на проверката процесния автомобил е имал сключен договор «Гражданска отговорност». От съда съща така служебно, бе изискана справка от застрахователното дружество от която съща така е видно, че към дата 27.02.2017г. автомобил «Опел Астра» с рег. № Н 78 59 ВР е имал сключен застрахователен договор «Гражданска отговорност» на управлявания от него автомобил.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени и гласни доказателства, от разпита в съдебно заседание на актосъставителя И.И. и на свидетеля И.К.П. П., както и от присъединените на основание чл.283 от НПК писмени доказателства.       

При така установената фактическа обстановка съдът приема, от правна страна, че наказателното постановление е необосновано и незаконосъобразно по следните правни съображения: Установи се по категоричен начин, че жалбоподателя, не е извършил визираното в акта нарушение. От представените към жалбата и приобщени писмени доказателства става ясно, че в момента на извършване на проверката, а именно 27.02.2017г. лек автомобил “Опел Астра” с рег. № Н  78 59 ВР е имал застраховка “Гражданска отговорност”. В жалбата и в с.з. се поддържа че, наказателното постановление е незаконосъобразно, тъй като е постановено при непълнота на доказателствата и тяхната субективна преценка. Съдът споделя това мнение на жалбоподателя, тъй като действително се установи, че към дата 27.02.2017г. е имало сключена застраховка “Гражданска отговорност”. При това положение съдът намира, че жалбоподателя не е нарушил чл. 638 ал.1 т.1 вр. чл. 461 т.1 от Кодекса за застраховане /КЗ/. Административно - наказващия орган, върху когото е тежестта на доказване в административно-наказателното производство не доказа извършване на нарушението описано в НП, нито наличието на вина от страна на жалбоподателя за извършването му в качеството му на водач на МПС, и по този начин НП се явява незаконосъобразно и неправилно.

С оглед гореизложеното, съдът намира, че липсват безспорни доказателства, които по несъмнен начин да докажат възведеното административно-наказателно обвинение. Предвид на това обжалваното НП на Началника на сектор “ПП” при ОД на МВР гр. Шумен се явява незаконосъобразно и като такова следва да бъде отменено.

Водим от горното и на основание чл.63 ал.1 предл. последно от ЗАНН, съдът  

Р Е Ш И:

 

            ОТМЕНЯ Наказателно постановление № 17-0869-000440 от 24.04.2017 год. на Началник сектор “Пътна полиция” при ОДМВР гр. Шумен упълномощен със Заповед № 372з-4/04.01.2016г. на Директор на ОДМВР – Шумен, с което на Б.Д.А. ЕГН ********** *** е наложено административно наказание “глоба” в размер на 250 /двеста и петдесет/ лева на основание чл. 53 от ЗАНН във вр. с чл. 638 ал.1 т.1 вр. чл. 461 т.1 от Кодекса за застраховане /КЗ/, като неправилно и незаконосъобразно.

            Решението подлежи на касационно обжалване пред ШАС в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

 

                                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: