Р Е Ш Е Н И Е  

                  393/12.7.2017г.  ,            Шумен  

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, І състав

На тринадесети юни 2017 година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                 Председател: Емилиян Ангелов

Секретар: В.С.  

като разгледа докладваното от съдията ВНАХД № 1144/17г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Настоящото производство е образувано на основание чл. 59 и сл. от ЗАНН.

    Подадена е жалба от „Вет-П.С.“ ЕООД със седалище и адрес на управление в Шумен срещу Наказателно постановление № ЗЖ-18/02.05.2017г. на Директора на ОДБХ-гр.Шумен, с което на дружеството  била наложена „имуществена санкция” в размер на 1500,00 лв., на основание чл.350б ал.2 от Закона за ветеринарномедицинската дейност вр. чл.53 вр.чл.83 от ЗАНН. Жалбоподателят оспорва констатациите , както в акта, така и в наказателното постановление, като счита също, че са допуснати и съществени нарушения на материалния и процесуалния закон, поради което моли съда да постанови решение, с което да отмени изцяло наказателното постановление.

В открито съдебно заседание жалбоподателят се представлява от  процесуален представител в лицето на адв.М. от ШАК, който поддържа жалбата, като излага редица доводи, поради които счита, че атакуваното наказателно постановление следва да бъде отменено. Въззиваемата страна редовно призована не  изпраща процесуален представител в съдебно заседание и не взема становище по депозираната жалба.

Жалбата е подадена в срок и е процесуално допустима. Разгледана по същество, същата е основателна по следните съображения:

Въз основа всички събрани по делото доказателства, съдът установи от фактическа страна следното: С   Наказателно постановление № ЗЖ-18/02.05.2017г. на Директора на ОДБХ-гр.Шумен  на основание чл.350б ал.2 от Закона за ветеринарномедицинската дейност на жалбоподателя „Вет-П.С.“ ЕООД  е наложена „имуществена санкция” в размер на 1500/хиляда и петстотин/ лева за това, че „д-р П. А. С., в качеството си на управител, съхранява и продава ветеринарномедицински продукти без да притежава лиценз за търговия на дребно с ВМП“. Само, че подобна разпоредба/чл.350б ал.2/ въобще не съществува в горецитираният закон, което означава, че административнонаказващият орган е наказал едно лице, позовавайки се на несъществуваща разпоредба, което е абсолютно недопустимо. Има ли причина това да се случи и каква е тя/ административнонаказващия орган дори не е изложил  съображения в тази насока, въпреки, че в депозираната жалба е акцентирано върху този факт/ е абсолютно ирелевантно обстоятелство, тъй като съдът счита, че допуснатото процесуално нарушение е от категорията на абсолютните и представлява самостоятелно основание за отмяна на атакуваното наказателно постановление. Отделно от това с отговорност е ангажирано търговско дружество в лицето на „Вет-П.С.“ ЕООД , поради което му е наложена имуществена санкция, а същевременно  в обстоятелствената част на наказателното постановление се сочи, че д-р П. А. С., в качеството си на управител, съхранява и продава ветеринарномедицински продукти без да притежава съответен лиценз за търговия на дребно , което означава, че може би административнонаказващия орган е възприел, че нарушението е извършено от физическото лице-управител на дружеството, а същевременно налага „имуществена санкция“ на горепосоченото ЕООД. Допуснатото несъответствие от страна на административнонаказващия, освен, че затруднява правото на жалбоподателя да си организира адекватна защита, представлява друго самостоятелно основание за отмяна на наказателното постановление.

Съдът счита, че допуснатите нарушения в хода на административнонаказателното производство са толкова съществени, че наказателното постановление следва да бъде отменено, без спорът да се разглежда по същество.

Поради изложените съображения , съдът намира, че издаденото наказателно постановление се явява незаконосъобразно и като такова следва да бъде отменено изцяло.    

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1, предл. трето от ЗАНН, съдът  

Р Е Ш И:

 

          ОТМЕНЯ  изцяло Наказателно постановление № ЗЖ-18/02.05.2017г  на Директора на ОДБХ  гр.Шумен.

          Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: