Р Е Ш Е Н И Е

 

364/28.6.2017г. , Гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, единадесети състав

На двадесет и осми юни през две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                          Председател: Ростислава Георгиева

Секретар: Ил.Д.

Прокурор: С.Михайлова

Като разгледа докладваното от районния съдия

АНД №1207 по описа на ШРС за 2017 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

Настоящото производство е образувано на основание чл.375 и сл. от НПК.

От ШРП е внесено постановление, с което се прави предложение за освобождаване от наказателна отговорност на Ф.Х.Т., с ЕГН********** - обвиняем по БП №582/2017 год. по описа на РУ- Шумен с налагане на административно наказание по реда на чл.78а от НК. Като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано за престъпление по чл.345, ал.2 от НК, във вр. с чл.345, ал.1 от НК, за което е предвидено наказание “лишаване от свобода” до една година или „глоба“ от петстотин до хиляда лева, извършителят не е осъждан за престъпление от общ характер, не е бил освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК и с деянието не са причинени имуществени щети.

В съдебно заседание обвиняемият, редовно призован, се явява лично, като изразява съжаление и разкаяние за постъпката си. Дава обяснения относно деянието и семейното си и материално състояние, като моли да му бъде наложено наказание в предвидения в закона минимум. 

Представителят на ШРП поддържа предложението, като предлага на съда на обвиняемото лице да бъде наложено административно наказание „глоба“ в размер на минималния, предвиден в закона размер.

От приложените по делото писмени доказателства /БП №582/2017 г. по описа на РУ-Шумен/, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи от фактическа страна следното:

Обвиняемият Ф.Х.Т. не притежавал свидетелство за управление на МПС, но през лятото на 2016 год. от магазин, намиращ се в гр.Силистра си купил мотопед марка „Нанфанг“, с № на рама LAYTCA0B2F2000135. Същият не бил регистриран в сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР Шумен, но въпреки това обстоятелство обвиняемият започнал да го управлява без да го регистрира по надлежния ред.

На 19.05.2017 год. около 10.15 часа в с.Хитрино, област Шумен, обвиняемият управлявал мотопеда в района на автогарата, по ул.“Еделвайс“ в посока към ЖП Прелеза, където бил спрян за проверка от полицейски екип на РУ-Шумен, който забелязал движението на мотопеда без регистрационни табели. Полицейските служители констатирали, че мотопедът няма регистрационни табели и след направената справка в информационните масиви на МВР се установило, че същият не е регистриран в сектор ПП при ОД на МВР Шумен. Впоследствие служителите на РУ – Шумен съставили на водача Акт за установяване на административно нарушение, като бил извършен и оглед на моторното превозно средство.  

Въз основа на така установената фактическа обстановка съдът намира, че с деянието си Ф.Х.Т., е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление от общ характер, наказуемо по чл.345, ал.2 от НК, във вр. с чл.345, ал.1 от НК, а именно: на 19.05.2017 год. около 10.15 часа в с.Хитрино, област Шумен, по ул.“Еделвайс“ в посока към ЖП Прелеза управлявал МПС – мотопед марка „Нанфанг“, с № на рама LAYTCA0B2F2000135, което не е регистрирано по надлежния ред, съгласно Наредба I-45 от 24.03.2000 год. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторни превозни средства и ремаркета, теглени от тях и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства, издадена от Министъра на вътрешните работи.

В хода на съдебното производство от страна на обвиняемото лице не бяха представени доказателства, оборващи или поставящи под съмнение така установената фактическа обстановка. Съдът не кредитира твърденията на лицето, че не е знаел, че управляваното от него МПС следва да бъде регистрирано по надлежния ред и че при закупуването му е питал служители на КАТ Шумен, но му е било отговорено, че не следва да бъде регистрирано. Липсват доказателства, че лицето е предприело каквито и да е мерки за регистрация на закупения от него мотопед и че такава му е била отказана. В същото време съдът съобрази и обстоятелството, че незнанието на правните норми не освобождават лицето от отговорност. 

Така изложената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани в хода на досъдебното и съдебното производство гласни и писмени доказателства, приобщени на основание разпоредбата на чл.283 от НПК. 

Съдът намира, че са налице предпоставките по чл.78а от НК за освобождаване на обвиняемия от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, а именно:

-за престъпление по посочената квалификация законът предвижда наказание “лишаване от свобода” до една година или „глоба“ от 500 до 1000 лева,

-обвиняемият не е осъждан за престъпления от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК

-от престъплението не са настъпили имуществени вреди.

От субективна страна деянието е извършено с вина под формата на пряк умисъл, тъй като обвиняемото лице е съзнавало, че управляваното от него МПС е от категория L и като такова съгласно разпоредбата на чл.149, ал.1, т.1 от ЗДвП е подлежало на първоначална регистрация, която е следвало да бъде извършена съгласно  разпоредбите на НАРЕДБА № I-45 от 24.03.2000 г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства, както и че същото не е било регистрирано по надлежния ред, поради което и не е имал право да го управлява. 

При определяне на наказанието, съдът отчете високата степен на обществена опасност на деянието - управление на нерегистрирано, респективно непроверено по установения ред МПС и сравнително ниската степен на обществена опасност на дееца - същия е с чисто съдебно минало, а по делото липсват данни за други образувани срещу лицето висящи наказателни производства. Съдът приема като смекчаващи вината обстоятелства направените от обвиняемото лице самопризнания, съдействието, което е оказал в хода на досъдебното производство и изказаното от него съжаление за стореното.   Като смекчаващо отговорността обстоятелство съдът възприема и тежкото семейно и материално състояние на обвиняемия, което се установява от дадените то него обяснения, от които става ясно, че същият е пенсионер и получава пенсия в размер около 180 лева.

Съобразявайки изложените обстоятелства, съдът счита за справедливо и съответно на извършеното от обвиняемия деяние на същото да бъде наложено наказание в размер на минимума на предвидената в разпоредбата на чл.78а, ал.1 от НК глоба, а именно 1000 лева. При определяне на наказанието съдът съобрази освен изложените по-горе обстоятелства, също и материалното положение на обвиняемия, което се установява от материалите по делото и от дадените от него обяснения в съдебно заседание, от които става ясно, че същият е пенсионер, като получава пенсия в размер около 180 лева. С оглед на изложеното съдът намира, че така определеното наказание ще породи възпитателната и превантивна функция на наказанието у нарушителя и ще окаже своята възпираща и превъзпитателна роля и у другите членове на обществото.

            Предвид гореизложеното и на основание чл.378, ал.4, т.1 от НПК, съдът 

Р Е Ш И:

 

ПРИЗНАВА Ф.Х.Т., с ЕГН**********, роден на *** ***, с постоянен адрес ***, български гражданин, с основно образование, женен, пенсионер, неосъждан, за виновен в това, че на 19.05.2017 год. около 10.15 часа в с.Хитрино, област Шумен, по ул.“Еделвайс“ в посока към ЖП Прелеза управлявал МПС – мотопед марка „Нанфанг“, с № на рама LAYTCA0B2F2000135, което не е регистрирано по надлежния ред, съгласно Наредба I-45 от 24.03.2000 год. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторни превозни средства и ремаркета, теглени от тях и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства, издадена от Министъра на вътрешните работи -  престъпление по чл.345, ал.2 от НК, във вр. с чл.345, ал.1 от НК, като на основание чл.78а, ал.1 от НК ГО ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ и му НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ “ГЛОБА” в размер на 1000 /хиляда/ лева.

             Решението подлежи на обжалване или протестиране пред Шуменски окръжен съд в 15-дневен срок от днес.

 

     РАЙОНЕН СЪДИЯ: