Р Е Ш Е Н И Е

 

380/5.7.2017г.,             гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, седемнадесети състав

На пети юли през две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                   Председател: Надежда Кирилова

Секретар: Ж.А.

Прокурор: Миглена Славчева - Петрова

Като разгледа докладваното от районния съдия

НАХД № 1300 по описа на ШРС за 2017 г.,

За да се произнесе взе предвид следното:  

Настоящото производство е образувано на основание чл. 375 и сл. от НПК.

От ШРП е внесено постановление, с което се прави предложение за освобождаване от наказателна отговорност на С.С.А., ЕГН ********** - обвиняем по бързо производство № 648/2017 г. по описа на РУ – Шумен с налагане на административно наказание по реда на чл. 78а от НК. Като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано за престъпление по чл. 345, ал. 2 от НК, във вр. чл. 345, ал. 1 от НК, за което е предвидено наказание “лишаване от свобода” до 1 /една/ година или „глоба“ от 500 лв. до 1 000 лв., извършителят е осъждан за престъпление от общ характер, но реабилитиран, не е бил освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК и с деянието не са причинени имуществени щети.

В съдебно заседание представителят на Районна прокурора – Шумен поддържа предложението и предлага на съда да наложи на обвиняемия А. наказание “глоба” около минималния размер, предвиден в разпоредбата на чл. 78а от НК, а именно: „глоба“ в размер 1 500 лв.

В съдебно заседание обвиняемият, редовно призован, се явява лично и с упълномощен защитник – адв. Сн. И.от ШАК, като изразява съжаление и разкаяние за постъпката си. Дава обяснения относно семейното си и материално състояние, като  предоставя на съда преценката за размера на наказанието. Защитникът на нарушителя излага аргументи относно наличието на предпоставки за приложението на  чл. 78а от НК, като моли съда за по-снизходителна присъда при наличието на многобройни смекчаващи отговорността обстоятелства, като му бъде наложено наказание „глоба“ в минимален размер.   

От приложените по делото писмени доказателства /бързо производство № 648/2017 г. по описа на РУ – Шумен/, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи от фактическа страна следното:

През   инкриминирания   период   обвиняемият  С.  С.  А. *** и работел като пазач в ДЛС „Паламара“ с. Венец. Обвиняемият А. бил неправоспособен водач на МПС към датата на инкриминираното деяние, видно от приложената на л. 14 Справка от сектор КАТ при ОД на МВР – Шумен. В ловното стопанство имало служебно МПС - мотоциклет, марка „ИЖ“, модел „Планета 5“, с рама № ХJКМ7107260003790, което А. ползвал за придвижване до дома си и обратно, въпреки, че мотоциклета нямал регистрационни табели и не бил регистриран по надлежния ред.

На 04.06.2017 г. около 20.00 часа в с. Борци, обл. Шумен, по ул. ”Цар Борис I” в посока с. Ясенково, обвиняемият С.  А. прибирайки се от работа управлявал МПС – мотоциклет, марка „ИЖ“, модел „Планета 5“, без регистрационни табели, което не било регистрирано по надлежния ред. Обвиняемият А. бил спрян за проверка от служители на сектор „Пътна полиция“  при  ОДМВР  -  гр. Шумен - свидетелите И.Г. и И.И.. При извършената проверка същите установили, че водач на МПС е обвиняемия А., както и че управляваният от последния мотоциклет не бил регистрирано по надлежния ред.

Въз основа на така установената фактическа обстановка съдът намира, че с деянието си С.С.А. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление от общ характер, наказуемо по чл. 345,  ал. 2  от  НК,  във  вр.  чл. 345, ал. 1 от НК, а именно: същият на 04.06.2017  г.  в  с.  Борци,  обл. Шумен, по ул. ”Цар Борис I” управлявал МПС – мотоциклет, марка „ИЖ“, модел „Планета 5“, с рама № ХJКМ7107260003790, което не е регистрирано по надлежния ред съгласно Наредба № I-45 от 24.03.2000 г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства, издадена от Министъра на вътрешните работи. Впоследствие на същия бил съставен акт за установяване на административно нарушение серия Д, бланков № 245017 от 04.06.2017 г., който бил подписан от А., без да изложи възражения по него. 

В хода на съдебното производство от страна на обвиняемото лице не бяха представени доказателства, оборващи или поставящи под съмнение така установената фактическа обстановка. Така изложената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени и гласни доказателства, приобщени на основание разпоредбата на чл. 283 от НПК. Следва да се посочи, че съгласно нормата на чл. 149 от Закона за движението по пътищата /ЗДвП/ мотоциклетът подлежи на задължителна регистрация, която се извършвала съгласно Наредба № I-45 от 24.03.2000 г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства, издадена от Министъра на вътрешните работи.

От субективна страна деянието е извършено с вина под формата на пряк умисъл, тъй като обвиняемото лице е съзнавало, че управляваното от него МПС не е регистрирано по надлежния ред, но въпреки това е управлявал МПС. 

Съдът намира, че са налице предпоставките по чл. 78а от НК за освобождаване на обвиняемия от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, а именно:

- за престъпление по посочената квалификация законът предвижда наказание “лишаване от свобода” до една година или „глоба“ от 500 лв. до 1 000 лв.;

- обвиняемият не е осъждан за престъпление от общ характер и видно от свидетелството му за съдимост не е бил освобождаван от наказателна отговорност на основание чл. 78а от НК;

 - от престъплението не са настъпили имуществени вреди.

При определяне на наказанието на С.С.А. за извършеното от него престъпление съдът прецени: Степента на обществена опасност на деянието, което съдът преценява като висока, с оглед на ръста и динамиката на престъпленията по транспорта - касае се за управление на МПС без съответна регистрация по надлежния ред обуславящо висока степен на обществена опасност. Степента на обществена опасност на обвиняемия съдът преценява като невисока, с оглед данните за личността на дееца, които сочат, че същият е неосъждан и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК. Съдът намира, че изложените обстоятелства следва да се тълкуват като смекчаващи вината обстоятелства. Като смекчаващи вината обстоятелства следва да се възприеме и обстоятелството, че към настоящият момент полага грижи за отглеждането и издръжката на студент. Разпитан, в хода на досъдебното производство обвиняемият се признава за виновен и изразява съжаление и дълбоко разкаяние за извършеното. Съдът отчете и финансовото положение на обвиняемия, което се доказва от обясненията му в хода на съдебното следствие, а именно, че същият работи и реализира трудови месечни доходи в размер на установена за страната минимална работна заплата. Като оттегчаващо вината обстоятелство съдът възприема обстоятелството, че А. е неправоспособен водач на МПС към датата на инкриминираното деяние видно от приложената Справка за нарушител от региона - стр. 14 от досъдебното производство. Ето защо, съобразявайки изложените обстоятелства, личността на обвиняемия и тежестта на извършеното деяние, съдът намира, че  наказание  около минималния  размер,  предвиден  в  закона,  а именно   1 200 /хиляда и двеста/ лева ще породи възпитателната и превантивна функция на наказанието у обвиняемия. При определяне размера на наложената глоба съдът съобрази и материалното състояние на обвиняемия.

Съдът намира, че така определеното наказание, ще въздейства предупредително върху дееца и ще окаже възпитателно и предупредително влияние и върху другите членове на обществото. По този начин ще бъдат постигнати целите на генералната и специална превенция, посочени в чл. 36 от НК.

Предвид гореизложеното и на основание чл. 378, ал. 4, т. 1 от НПК, съдът  

Р Е Ш И :

 

ПРИЗНАВА С.С.А., ЕГН **********,   роден   на   *** ***, с постоянен адрес ***, български гражданин, с основно образование, работещ, неженен, неосъждан за  виновен  в  това,  че  на  04.06.2017  г.  в  с.  Борци,  обл. Шумен, по ул. ”Цар Борис I” управлявал МПС – мотоциклет, марка „ИЖ“, модел „Планета 5“, с рама № ХJКМ7107260003790, което не е регистрирано по надлежния ред съгласно Наредба № I-45 от 24.03.2000 г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства, издадена от Министъра на вътрешните работи - престъпление по чл. 345, ал. 2 от НК, във вр. чл. 345, ал. 1 от НК, като на основание чл. 78а, ал. 1 от НК ГО ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ и му НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ “глоба” в размер на 1 200 /хиляда и двеста/ лева.

 

Решението подлежи на обжалване или протестиране в 15-дневен срок от днес  пред Шуменски окръжен съд.

 

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ :