Р Е Ш Е Н И Е

 

386/11.7.2017г. ,  гр. Шумен

                                                                                             

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

              Шуменският районен съд в открито съдебно заседание на единадесети юли две хиляди и седемнадесета година в състав:                                               

ПРЕДСЕДАТЕЛ:    ЕМИЛИЯН АНГЕЛОВ  

при участието на секретар В. С. и прокурор Славчева, като разгледа докладваното от районен съдия АНД № 1339/2017 г. взе предвид следното:  

            Производството е образувано на основание чл. 414а и следващите от НПК.

С постановление от 12.06.2017 г. РП Шумен е направила предложение за освобождаване от наказателна отговорност на Н.Т.Т. – обвиняема по Досъдебно производство № 860/2016 г по описа на РУ при ОДМВР - Шумен и налагане на административно наказание по чл. 78а от НК, като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано по отношение на Н.Т.Т. за извършено от него престъпление по чл. 343, ал. 1, б. „а“ от НК, вр. чл. 342, ал. 1 от НК.

 В съдебно заседание представителя на държавното обвинение пледира за налагане на обвиняемия административно наказание, към минималния предвиден от законодателя размер, като излага доводи в тази насока.

Обвиняемата, редовно призована  се явява лично и с адв. И. Д. Й., които молят съда за налагане на минималното наказание предвидено в закона.

От приложените по делото писмени доказателства по Досъдебно производство № 860/2016 г. по описа на РУ Шумен при ОДМВР - Шумен, се установи от фактическа страна следното:

На 11.08.2016 г. в гр. Шумен, около обяд, обвиняемата Н.Т. се движела с л.а. „Пежо 307“ с рег. № ВТ 2007 КА в посока от кв. Б. Българанов към кв. Дивдядово. В автомобила, който бил собственост на мъжа, с когото живеела на семейни начала – Б.А. М., се возела на предна дясна седалка баба ѝ Г. Й. Г.. Малко след 12.00 часа, обвиняемата управлявайки посочения автомобил се движела по бул. Велики Преслав, подминавайки сградата на „Винпром“. Времето било ясно, пътното платно сухо с новоположен асфалт, разделено на две платна чрез двойна непрекъсната линия, като всяко платно било с по две ленти за движение във всяка посока. Т. управлявала л.а. „Пежо 307“ с рег. № ВТ 2007 КА, движейки се във външната дясна лента по посока кв. Дивдядово, със скорост 77 км/ч при ограничение 50 км/ч за населено място. При навлизане в десен завой, на около 700 метра след „Винпром“, вследствие на превишената си скорост и загубване на контрол над управляваното от нея МПС, внезапно навлязла с автомобила си в насрещното платно в неговата вътрешна лява лента. В тази лента се движел в този момент л.а. „Фолксваген Каравел“ с рег. № Н 2388 ВН, управляван от свидетеля Ю. Н. Ю., който малко преди това бил изпреварил л.а. „Опел Зафира“, движещ се също като него в посока от кв. Дивдядово към гр. Шумен, но във външната дясна лента и управляван от свидетеля Б. Р. З.. При навлизането с автомобила си в насрещното платно за движение, обвиняемата ударила с лявата предна част на л.а. „Пежо 307“ с рег. № ВТ 2007 КА движещия се насреща л.а. „Фолксваген Каравел“, в неговата лява предна врата до достигане на задно ляво колело, въпреки че водачът на л.а. „Фолксваген Каравел“ се е опитал да избегне удара, насочвайки автомобила към дясната лента спрямо посоката си на движение. При удара с предно ляво колело на лек автомобил „Пежо 307“ в задното ляво колело на лек автомобил „Фолксваген Каравел“, окачването на предното ляво колело на първото МПС се деформирало и колелото се завъртяло напречно на посоката на движение. Триейки се по пътното платно с предното ляво колело, л.а. „Пежо 307“ излязъл в ляво извън платното и се ударил с предната си част в железен стълб за улично осветление, собственост на Община Шумен и го повалил на земята. От удара в задното ляво колело на л.а. „Фолксваген Каравел, задния мост на същия се е деформирал назад и МПС се завъртяло около вертикалната си ос на 180 градуса, обратно на часовниковата стрелка. При завъртането на последния автомобил, с предната си лява част ударил предната дясна част на л.а. „Опел Зафира“ с рег. № Н 8656 ВВ, движещ се зад него. Лекият автомобил малка „Опел Зафира“ преустановил движението си след удара в средната част на пътното платно, в посока гр. Шумен, а л.а. „Фолксваген Каравел“ продължил движението в първоначалната си посока, но на заден ход и спрял извън платното за движение.

На място бил извършен оглед на местопроизшествие, като водачите на МПС били изпробвани с техническо средство „Алкотест Дрегер“ за наличие на алкохол и такъв не бил установен.

Вследствие от ПТП б или причинени материални щети на три МПС, както и на железния стълб, а именно:

- на л.а. „ Фолксваген Каравел“ с рег. № Н 23 88 ВН, собственост на „Лидер Тур“ ООД – с. Ясенково, с представител разпитван по делото – А. Р. М. от с. Ясенково – силни поражения в лявата странична част с повредени и изискващи подмяна детайли – предна броня, предна лява врата, страница лява, въздушни възглавници – 2 броя, заден мост, заден ляв калник, под лява част, задна лява гума, задна лява джанта, задна броня, челно стъкло, ляв стоп. Видно от заключението на автотехническа експертиза, нанесената щета следва да се счита тотална, равна по стойност на стойността на автомобила към момента ПТП, а предвид факта, че годните детайли съставляват 30% от стойността на МПС, то стойността на нанесената щета е определена от експерта на 3 350.00 лева. Щетата е възстановена напълно с изплатена сума от 2 956.13 лева от „Дженерали Застраховане“ АД по застраховка „Каско на МПС“ и сума, платена от обвиняемата в размер на 393.87лв. с пощенски запис, общо 3 350.00 лева.

- на л.а. „Пежо“ 307 с рег. № ВТ 2007 КА, собственост на Б. А. М. от гр. Шумен – силни поражения в предната му част с увредени и изискващи подмяна детайли – броня предна комплект, преден капак, челно стъкло, 2 бр. въздушни възглавници, ляв преден калник и подкалник, 2 бр. радиатори, рамка радиатор, вентилатор с рамка, ляв фар, предна решетка, окачване предно ляво колело комплект,носач ляв, джанта и предна лява гума, лява кормилна щанга. Видно от заключението на автотехническа експертиза, нанесената щета следва да се счита тотална, надхвърляща стойността на автомобила към момента ПТП, а предвид факта, че годните детайли съставляват 30% от стойността на МПС, то стойността на нанесената щета е определена от експерта на 3 570.00 лева. Нанесената щета е възстановена от обвиняемата, видно от показанията на св. Б. М. от делото.

- на л.а. „Опел Зафира“ с рег. № Н 86 56 ВВ, собственост на Б. Р. З. от гр. Шумен – поражения в предната му част – предна броня, предна решетка, преден десен калник, воден радиатор, радиатор климатик, преден капак, емблема, греда над радиатор, десен фар, кутия въздушен филтър, акумулатор, подкалник ПВС, капак над двигател ПВС и въздуховод въздушен филтър. Видно от автотехническата експертиза, общата стойност на нанесената щета на това МПС е 1136.12 лева, като същата е изплатена от обвиняемата на св. З. с пощенски запис, видно от материалите по делото.

- Повреден железен електрически стълб за улично осветление, собственост на Община Шумен – щетата е в размер на 600.00 лева. Видно от показанията на св. Й. С.– старши юрисконсулт към Община Шумен, като щетата е възстановена.

 

Видно от заключението на изготвената автотехническа експертиза, мястото на удара е било на 0.95 м. в ляво от двойната непрекъсната линия, т.е. изцяло в лентата за движение на л.а. „Фолксваген Каравел“. Водачите на л.а. „Фолксваген Каравел“ движещ се с около 73 км./ч и л.а. „ Опел Зафира“ движещ се с 63 км./ч, не са имали техническа възможност да предотвратят удара в конкретната ситуация, като дори и при движение със скорост 50 км./ч. същите не биха могли да предотвратят удара. Вещото лице е посочило, че времето, за което л.а. „Пежо 307“ е изминал разстоянието от 4.5 метра - от осевата линия до мястото на удара, е 0.21 секунди, а времето за реакция на водачите на л.а. „Фолксваген Каравел“ и л.а. „ Опел Зафира“ е 0.9 секунди, поради което водачите на последните две МПС-та не са имали възможност да предотвратят настъпването на ПТП по никакъв начин, имайки предвид, че моментът, в който за тях е възникнала опасността е пресичането от  обвиняемата с л.а. „Пежо 307“ на двойната непрекъсната линия. Причината за настъпване на ПТП от техническа гледна точка, според вещото лице е навлизането на л.а. „Пежо 307“ в насрещното платно, където са се движели другите два автомобила.

От изложената фактическа обстановка е видно, че описаният престъпен резултат е в пряка причинна връзка с допуснатите от обвиняемата Т.  нарушения на ЗДвП, а именно на:  чл. 16, ал. 1, т. 3 от ЗДвП /На пътно платно с двупосочно движение на водача на пътно превозно средство е забранено: когато платното за движение има четири и повече пътни ленти - да навлиза и да се движи в лентите за насрещно движение/; чл. 20, ал. 1 от ЗДвП /Водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват/;  чл. 21, ал. 1 от ЗДвП /При избиране на скоростта, на движение на водача на пътното превозно средство е забранено да превишава следните стойности на скоростта в км/ч – за пътно превозно средство от категория „В“ в населено място е 50 км./ч./, а скоростта на движение на л.а. „Пежо 307“ с рег. № ВТ 2007 КА е била 77 км./ч/  и поради това по непредпазливост причинила значителни имуществени вреди на горепосочените МПС-та и железен стълб, общо в размер на 8 656.12 лева.

Като нарушила посочените правила за движение по пътищата при управление на МПС и с деянието си причинила по непредпазливост  значителни имуществени вреди, обвиняемата е осъществила от обективна страна състава на престъпление по чл. 343 ал.1 б. „А”  от НК във вр. с чл. 342 ал.1 от НК.

       От субективна страна деянието е извършено по непредпазливост, под формата на небрежност.

За престъпление по горепосочената квалификация законът предвижда наказание “лишаване от свобода” до 1 година или „пробация”, т.е. налице е предвиденото в чл.78а, ал. 1, б. “а”, предл. 1 от НК изискване.

Към момента на извършване на деянието деецът не е осъждан за престъпления от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК.

Причинените с деянието имуществени вреди са възстановени.

Не са налице предвидените в чл. 78а, ал. 7 от НК отрицателни предпоставки за прилагането на този законов текст.

 Съдът намира, че в случая са налице предпоставките по чл. 78а от НК за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на Н.Т.Т. към минималния предвиден размер.  

При определяне на наказанието, съдът отчете степента на обществена опасност на деянието и дееца и счита, че наказание “глоба” в минималния предвиден от законодателя размер ще породи възпитателната и превантивна функция у обвиняемия Н.Т.Т..

 С оглед гореизложеното и на основание чл. 78а, ал. 1 от НК, чл. 343, ал. 1, б. „а“ от НК, вр. чл. 342, ал. 1 от НК, съдът

 

Р  Е  Ш  И:  

ПРИЗНАВА Н.Т.Т., ЕГН **********, р. на *** ***, местожителство *** Белокопитов № 3А, бълг. гр., с основно образование, неженен, безработен, неосъждан, ЗА ВИНОВЕН в това, На 11.08.2016 г. в гр. Шумен, по бул. В. Преслав, в посока кв. Дивдядово, на 700 м. от входа на „Винпром Шумен”, при управляване на МПС – л.а. „Пежо 307”, с рег. № ВТ 2007 КА, нарушила правилата за движение: чл. 16, ал. 1, т. 3 от ЗДвП /На пътно платно с двупосочно движение на водача на пътно превозно средство е забранено: когато платното за движение има четири и повече пътни ленти - да навлиза и да се движи в лентите за насрещно движение/; чл. 20, ал. 1 от ЗДвП /Водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват/; чл. 21, ал.1 от ЗДвП /При избиране на скоростта на движение на водача на пътното превозно средство е забранено да превишава следните стойности на скоростта в км/ч – за пътно превозно средство от категория „В“ в населено място - 50 км./ч/, а скоростта на движение на л.а. „Пежо 307“, с рег. № ВТ 2007 КА е била 77 км./ч и по непредпазливост причинила значителни имуществени вреди - в размер на 3570,00 лв. на л.а. „Пежо 307” с рег. № ВТ 2007 КА, собственост на Б. А. М., в размер на 1136,12 лв. на л.а. „Опел Зафира” с рег. № Н 8656 ВВ, собственост на Б. Р. З., в размер на 3350,00 лв. на л.а. „Фолксваген Каравел” с рег. № Н 2388 ВН, собственост на „Лидер тур” ООД с. Ясенково, общ. Венец, обл. Шумен, в размер на 600,00 лв. на железен електрически стълб за улично осветление, собственост на Община Шумен, всичко на обща стойност 8656,12 лв.- престъпление по чл. 343, ал. 1, б. „а“ от НК, вр. чл. 342, ал. 1 от НК, като на основание чл. 78а, ал. 1 от НК я освобождава от наказателна отговорност и ѝ налага административно наказание „глоба” в размер на 1000 /хиляда/ лева.

На основание чл. 343г от НК, лишава Н.Т.Т. от право да управлява МПС за срок от ТРИ месеца.

ОСЪЖДА Н.Т.Т. да заплати в полза на държавата сумата от 154.56 /сто петдесет и четири лева и петдесет и шест стотинки/ лева, представляваща направени деловодни разноски по ДП № 860/2016 г. на РУ при ОДМВР – Шумен, която следва да бъде внесена по сметка на ОД на МВР, както и такса в размер на 5.00 /пет/ лева при издаване на изпълнителен лист, по сметка на РС Шумен.

Решението подлежи на обжалване и протест по реда на глава ХХІ от НПК, в 15-дневен срок пред ШОС от днес.

 

                                                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: