Р Е Ш Е Н И Е 

 

                                                    587/21.11.2017г.

 

                                             В  ИМЕТО  НА  НАРОДА  

 

            Шуменският районен съд в открито съдебно заседание на тридесети октомври през две хиляди и седемнадесета година, в състав:

                                                                                    Председател: Диана Георгиева

при участието на секретаря В.И., като разгледа докладваното от районния съдия ВАНД № 1401/2017г. по описа на ШРС, за да се произнесе взе предвид следното:

            Настоящото производство е образувано по чл.59 и следващите от ЗАНН.

            В жалбата си до съда, Н.П.Х. ***, с ЕГН **********, твърди, че  с Наказателно постановление № 17-0869-000672 от 09.05.2017г. на Началник сектор „ПП“ към ОД  МВР гр. Шумен му било наложено административно наказание “глоба”. В жалбата се описва подробно фактическа обстановка, различна от таза в атакуваното НП излага. Моли съда да отмени изцяло наказателното постановление.

            Жалбата е била подадена в срока по чл.59,ал.2 от ЗАНН, от легитимирано за целта, лице. Същата отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН във връзка с чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима. В открито съдебно заседание, жалбоподателят редовно призован не се явява лично, изпраща упълномощен представител, който изцяло поддържа жалбата. Въззиваемата страна, редовно призована, не изпраща упълномощен представител.

            ШРС, като прецени всички събрани доказателства поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази закона, намира жалбата за неоснователна, поради следните съображения:

По делото е безспорно установено, че на 24.03.2017г., свидетелите П.С.П. – служител в сектор „ПП“ при ОД МВР Шумен, Ц.Е.Ц. и И.А.Г. – служители в РУ при ОД МВР Шумен, около 21,00 часа като автопатрулен екип се намирали на бул. Славянски между двата блока № 3 и № 5. Тримата свидетели, които се намирали извън патрулния автомобил, видели лек автомобил, който се движел по бул. Славянски в гр. Шумен, в посока от пл. Кристал към пл. България. Свидетелят П.П. подал сигнал за спиране на автомобила, като светнал с фенер срещу автомобила и посочил свободното място за спиране. При светването с фенера, и тримата свидетели видели, че водача на лекия автомобил, който бил сам в него, не използвал обезопасителен колан. Водачът на лекия автомобил обаче не спрял на посоченото му от свид. П., място, а продължил по булеварда и спрял пред пешеходната пътека, в близост до кръговото. Свидетелят П. наблюдавал автомобила откакто преминал покрай тях и до мястото му на спиране и видял как водача издърпал обезопасителния колан, с цел да бъде сложен при проверката. При проверка на документите на автомобила и водача му, костатирали, че водач бил жалбоподателя Н.П.Х., който управлявал собствения си лек автомобил „Опел Мерива“ с рег. № Н06 38ВМ. За така констатираното административно нарушение на чл.137а, ал.1 от ЗДв.П, свид. П.П. съставил на место АУАН сер. Д, бланков № 245396 в присъствието на свидетелите при установяване на нарушението – Ц.Ц. и И.Г. и на жалбоподателя Х., предявен му и подписан собственоръчно от него със следното възражение: „Бях с колан. Това може да потвърди и пътуващия с мен Б.Н.“.  В срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН не е било депозирано писмено Възражение. Въз основа на съставения акт за установяване на административно нарушение, Началник сектор „ПП“ към ОД МВР гр. Шумен на 09.05.2017г. издал Наказателно постановление № 17-0869-000672, с което на жалбоподателя Н.П.Х. било наложено административно наказание “глоба” в размер на 50 лева на основание чл.183, ал.4, т.7, предл.1 от ЗДв.П за това, че на 24.03.2017г., около 21,00 часа в гр. Шумен на бул. Славянски, до дом № 3, в посока пл. България управлява собствения си  лек автомобил – „Опел Мерива“ с рег. № Н06 38ВМ, като не използва обезопасителен колан, с който е оборудван автомобилът.             

     Изложената фактическа обстановка, съдът прие за установена въз основа на приетите и приложени писмените доказателства, както и гласните – разпитаните в съдебно заседание актосъставител и двама свидетели.

По отношение на визираното в процесното НП, административно нарушение, съда констатира следното: В АУАН, въз основа на който е било издадено НП, актосъставителя е посочил, че водачът – жалбоподателя управлява без поставен обезопасителен колан, с който е оборудван автомобила, което е нарушение на чл.137а, ал.1 от ЗДв.П. Въз основа на събраните по делото доказателства безспорно се установява, че жалбоподателят е извършил визираното в акта и в НП нарушение на чл.137а, ал.1 от ЗДвП. Съгласно тази разпоредба, водачите в МПС, когато са в движение, използват обезопасителните колани, с които МПС са оборудвани. Безспорно е установено от доказателствата по делото, че на 24.03.2017г., жалбоподателят е управлявал МПС без да е поставил обезопасителен колан, с който е било оборудвано самото МПС. Показанията на тримата свидетели П., Ц. и Г. не са оборени по никакъв начин и за съда не съществува причина да не ги кредитира, тъй като същите са логически последователни и обективни. Същите подкрепят изцяло събраните по делото писмени доказателства, не са противоречиви и доказват по безспорен начин извършване на нарушението от жалбоподателя.  Съдът намира, че посоченото в НП, нарушение е  извършено от жалбоподателя, както от обективна, така и от субективна страна. АНО правилно е издирил и приложил административно наказателната разпоредба и е наложил предвидения в чл.183, ал.4, т.7, предл.1 от ЗДв.П абсолютен размер от 50 лева.

 Предвид гореизложеното, настоящия съдебен състав намира, че наказателното постановление е правилно и законосъобразно и като такова също следва да бъде потвърдено.

            Водим от горното и на основание чл.63,ал.1 от ЗАНН, Шуменски районен съд,

 

                                                                   Р Е Ш И :

 

            ПОТВЪРЖДАВА като правилно и законосъобразно  Наказателно постановление № 17-0869-000672 от 09.05.2017г. издадено от Началник сектор „ПП“ към ОД  МВР Шумен, с което на Н.П.Х. ***, с ЕГН ********** е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 50 лева на основание чл.183, ал.4, т.7, предл.1 от ЗДв.П за нарушение на чл.137а, ал.1 от ЗДв.П.

            Решението подлежи на касационно обжалване в 14-дневен срок от съобщението за изготвянето му на страните пред Шуменски административен съд по реда на Глава ХІІ от Административно процесуалния кодекс.

 

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: