Р Е Ш Е Н И Е  

                                                                     525/24.10.2017г.  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, четиринадесети състав

На шестнадесети октомври две хиляди и седемнадесета година,

В публично заседание в следния състав:  

Председател: К. Кръстев  

Секретар: Ф. А.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 1509 по описа за 2017г.

За да се произнесе взе предвид следното:  

Производство по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 46-0000141/14.06.2017год. на Началник ОО „АА“ гр. Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН и чл. 96г, ал.1, предл.2 от ЗАвП на „Лидер Тур“ ООД , Булстат ********* със седалище и адрес на управление гр. Шумен ул. „Алдемировци“ № 22 ет.3 ап.6, представлявано от Р.А.Р. ЕГН ********** е наложено административно наказание "имуществена санкция" в размер на 3000  / три хиляди/ лева за извършеното нарушение. Жалбоподателят моли съда да отмени наказателното постановление, като неправилно. В съдебно заседание, редовно призован не се явява, като не се явява и процесуален представител.

Жалбата е била подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, от легитимирано за целта, лице. Същата отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН във връзка с чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

                ШРС, като прецени всички събрани доказателства поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази закона, намира жалбата за неоснователна, поради следните съображения:

            На 14.03.2017г., около 10.40 часа, в гр. Шумен  на ул. „Софийско шосе“, до хиподрума, посока изхода на гр. Шумен, служители на автомобилна инспекция – Шумен извършвали регулярни проверки. За проверка бил спрян автобус от кат. М2 „Мерцедес Спринтер 413 ЦДИ“ с рег. № Н ** ** ВР, собственост на „Лидер Тур“ ООД, ЕИК ********* управляван от Н.Х.С.. Автобусът пътувал по редовна пътническа линия Шумен – с. Ясенково. При проверката било констатирано, че водачът на автобуса не може да представи изискуемото при управление на такъв автобус удостоверение за психическа годност, за което му бил съставен АУАН, серия А-2016 бл. № 235099 за констатираното нарушение. На 31.05.2017г. в сградата на ОО „АА“ гр. Шумен бил призован и се явил представляващия дружеството за извършване на комплексна проверка на управляваното от него дружество. Такава била извършено, за което бил съставен Констативен протокол за извършена проверка. При тази проверка било представено удостоверение от което ставало видно, че към момента на проверката Н.С. вече има издадено удостоверение за психическа годност, но към дата на констатиране на нарушението, представеното от него е било с изтекъл срок за годност.

            Съобразявайки обстоятелството, че при извършената  проверка на 14.03.2017г. водачът на проверявания автобус не притежава изискуемото свидетелство проверяващите стигнали до извода, че са нарушени изискванията на чл. 7а ал.2 предл.3 от ЗАПр, а именно „Лицензираните превозвачи и лицата извършващи превоз за собствена сметка, могат да осъществяват превоз на пътници и товари само с водачи, които отговарят на изискванията за психическа годност“

За неизпълнените изисквания на закона съгласно чл. 7а ал. 2 предл. 3 от ЗАПр,  свидетелят К.Л.К. съставил АУАН  № 235144/24.02.2017г. Акта бил съставен в присъствието на управителя на дружеството жалбоподател, предявен му и подписан собственоръчно от него, като в графата възражения жалбоподателя е записал „нямам“ Въз основа на съставения акт за установяване на административно нарушение, Началник ОО „АА“ гр. Шумен издал Наказателно постановление № 46-0000141/14.06.2017год. на Началник ОО „АА“ гр. Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН и чл. 96г, ал.1, предл.2 от ЗАвП на „Лидер Тур“ ООД , Булстат ********* със седалище и адрес на управление гр. Шумен ул. „Алдемировци“ № 22 ет.3 ап.6, представлявано от Р.А.Р. ЕГН ********** е наложено административно наказание "имуществена санкция" в размер на 3000  / три хиляди/ лева за извършеното нарушение.

Изложената фактическа обстановка, съдът прие за установена въз основа на приетите и приложени писмените доказателства, както и гласните – разпитаните актосъставител и свидетел.

            При така установената фактическа обстановка, съдът приема от процесуално - правна страна, че атакуваното НП е издадено от компетентен орган- видно от Заповед РД-08-249/15.05.2015г. издадена и подписана от министър М. и в процеса на неговото издаване не са били допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, водещи до неговата отмяна.

            В настоящият случай е установено и доказано – не се оспорва и от жалбоподателя, че именно Н.Х.С. е водача, който в момента на проверката не е представил на проверяващите изискуемото удостоверение за психическа годност. Именно това нарушение е извършил жалбоподателя, пренебрегвайки изискванията на закона, като допуска за водачи само лица, които наред с другите изисквания на закона трябва да притежават и удостоверение за психическа годност към момента на проверката. В жалбата си представляващия дружеството сочи, че към момента на проверката С. е притежавал такова, но такова не е притежавал към момента на извършване на проверката на 14.03.2017г. АУАН е съставен според изискванията на чл. 34 ал.1 от ЗАНН тримесечен срок от откриване на нарушението.

Съгласно административно-наказателната разпоредба на чл.96г ал.1  предл. 2 от Закона за автомобилния превоз, действащ към момента “Който назначи на работа или допусне водач, който не отговаря на някое от изискванията, определени с този закон и с подзаконовите нормативни актове по прилагането му, да управлява превозно средство за обществен превоз или за собствена сметка на пътници  или товари, се наказва с глоба или имуществена санкция в размер на 3000 лв.

Законодателят е фиксирал размера на административните наказания и не е предоставил никакви възможности за определяне на по-ниски или по-високи наказания. В настоящият случай, при определяне на административното наказание, административно наказващият орган е наложил предвидения абсолютен размер, който не може да бъде намален от съда.

Административно наказващият орган правилно е квалифицирал нарушението, което е било осъществено, както от обективна, така и от субективна страна и правилно е приложил съответната административно-наказателна разпоредба на Закона за автомобилния транспорт, като се е съобразил с разпоредбата на чл.53 ал.2 от ЗАНН и като е взел предвид, че осъществяването на нарушението и самоличността на лицето, са били установени по безспорен начин. Съдът не констатира наличието на съществени процесуални нарушения в процедурата по издаването на АУАН и НП, които да опорочават самото НП и да повлекат неговата отмяна. При индивидуализацията на наказанието административно-наказващия орган се е придържал към съответния размер съобразно чл.96 ал.1 от ЗАвП, в съответствие с чл.27 ал.2 от ЗАНН и т.1 от ППВС №10/28.09.1973г. и поради това, съдът намира, че наложеното му административно наказание е справедливо и съответно на извършеното нарушение, съгласно наличните данни в преписката.

Предвид гореизложеното, съдът намира, че в административно наказателното производство е безспорно установено и доказано, както извършеното нарушение, така и неговия субект, поради което атакуваното наказателно постановление  е правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено.    

            Водим от горното и на основание чл.63,ал.1 предл. първо от ЗАНН, съдът

Р  Е  Ш  И :

 

потвърждава Наказателно постановление № 46-0000141/14.06.2017год. на Началник ОО „АА“ гр. Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН и чл. 96г, ал.1, предл.2 от ЗАвП на „Лидер Тур“ ООД , Булстат ********* със седалище и адрес на управление гр. Шумен ул. „Алдемировци“ № 22 ет.3 ап.6, представлявано от Р.А.Р. ЕГН ********** е наложено административно наказание "имуществена санкция" в размер на 3000  / три хиляди/ лева.

Решението подлежи на касационно обжалване пред ШАС в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.  

 

                                                                                               Районен  съдия: