Р Е Ш Е Н И Е

 

506/17.10.2017г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, единадесети състав

На двадесет и седми септември през две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                                Председател: Ростислава Георгиева  

Секретар: Ил.Давидкова

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД №1511 по описа на ШРС за 2017 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

            Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Обжалвано е наказателно постановление №46-0000143 от 14.06.2017 год. на Началника на ОО „Автомобилна администрация”-гр.Шумен, с което на „ЛИДЕР ТУР“ ООД, с ЕИК200195075, със седалище и адрес на управление: гр.Шумен, ул.“Алдемировци“ №22, ет.3, ап.6, представляван от Реджеб Ахмедов Реджебов, с ЕГН********** е наложено административно наказание “имуществена санкция” в размер на 30 лева /тридесет лева/ на основание чл.181, т.1 от ЗДвП.  Дружеството-жалбоподател моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление като незаконосъобразно, като излага подробно доводите си за това в жалбата. В съдебно заседание не се явява представител.    

            За ИА “Автомобилна администрация”-административно-наказващ орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН, в съдебно заседание не се явява представител.

Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. с чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

            Разгледана по същество, съдът намира че жалбата е неоснователна,  поради следните правни съображения:

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Дружеството-жалбоподател „Лидер Тур“ ООД  притежавала лиценз на общността за извършване на обществен превоз на пътници №1400. На 31.05.2017 год. около 10.15 часа при извършване на комплексна проверка на фирмата в сградата на ОО „АА“, гр.Шумен било установено, че управителят на дружеството не е представил в определения срок до 07.01.2017 год. автобус категория М3, марка „Сетра С 315 ХД“ с рег.№Н4200ВК на задължителен периодичен преглед за техническата му изправност. Предходното удостоверение за техническа изправност на ППС е било от 07.07.2016 год., а по време на проверката било установено, че същото е било представено за проверка на техническата му изправност на 08.02.2017 год. За констатираното нарушение на дружеството-жалбоподател бил съставен Акт за установяване на административно нарушение серия А-2016, №235150 от 31.05.2017 год., в който актосъставителят е посочил, че с горното деяние е нарушена разпоредбата на чл.147, ал.3, т.2 от ЗДвП. Актът е бил съставен в присъствието на управителя на дружеството и подписан от него, след като е изложил, че няма възражения. Впоследствие не се е възползвал от законното си право и в срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН не е депозирал допълнителни писмени възражения. Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка е издадено наказателно постановление №46-0000143 от 14.06.2017 год. на Началника на ОО „Автомобилна администрация”-гр.Шумен, с което на „ЛИДЕР ТУР“ ООД, с ЕИК200195075, със седалище и адрес на управление: гр.Шумен, ул.“Алдемировци“ №22, ет.3, ап.6, представляван от Реджеб Ахмедов Реджебов, с ЕГН********** е наложено административно наказание “имуществена санкция” в размер на 30 лева /тридесет лева/ на основание чл.181, т.1 от ЗДвП.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени доказателства и от гласните доказателства, събрани в съдебно заседание чрез разпита на актосъставителя И.С.С. и на свидетеля К.Л.К., както и от присъединените на основание чл.283 от НПК писмени доказателства.

При така установената фактическа обстановка съдът приема от правна страна следното:

Съгласно разпоредбата на чл.147, ал.3, т.2 от ЗДвП Пътните превозни средства подлежат на преглед за проверка на техническата им изправност, като  за автобусите и таксиметровите автомобили периодичността на прегледа е на всеки 6 месеца. От констатациите в акта за установяване на административно нарушение и от материалите по делото се установява, че собственото на дружеството – жалбоподател ППС не е било преминало годишен технически преглед в изискуемия за това срок. Имайки предвид посочената по-горе периодичност и обстоятелството, че същото е било преминало преглед за техническата му изправност на 07.07.2016 год., се налага извода, че е следвало последваща проверка да бъде проведена не по-късно от 07.01.2017 год. В същото време от представеното Удостоверение за техническа изправност на ППС по протокол №12561840/08.02.2017 год. се установява, че такава е била проведена на 08.02.2017 год., т.е. един месец след изтичане на посочения по-горе шестмесечен срок.

Поради изложеното, съдът счита, че наказващият орган правилно е квалифицирал деянието, като административно нарушение по чл.147, ал.3, т.2 от ЗДвП.

В същото време обаче съдът намира, че административно-наказващият орган неправилно е ангажирал отговорността на дружеството за посоченото нарушение. Както в акта за съставяне на административно нарушение, така също и в издаденото въз основа на него наказателно постановление е допуснато смесване на фигурата на управителя в качеството му на длъжностно лице и на самото юридическо лице, като собственик на посоченото ППС. В акта за установяване на административно нарушение, въпреки, че е изписано че същият се съставя срещу юридическото лице, е посочено, че нарушението е извършено от г-н Реджебов като управител. Същото смесване е допуснато и в обжалваното наказателно постановление, като отново е посочено, че нарушението е извършено от управителя г-н Реджебов, но въпреки това е наложена санкция на самото юридическо лице. Посоченото смесване представлява съществено процесуално нарушение, доколкото е трудно за нарушителя да разбере в какво качество се твърди, че е било извършено нарушението и чия административно-наказателна отговорност се ангажира. Посочвайки, че нарушението е извършено от посоченото лице в качеството му на управител на дружеството, е следвало да бъде ангажирана неговата лична административно-наказателна отговорност именно в качеството му на длъжностно лице. В същото време, видно от самото наказателно постановление, със същото на юридическото лице „ЛИДЕР ТУР“ ООД е наложена „имуществена санкция“ на основание разпоредбата на чл.181, т.1 от ЗДвП, каквато в посочената разпоредба не е предвидена. Последната предвижда единствено наказание „глоба“ в размер до 50 лева за собственик или длъжностно лице, което без уважителни причини не представи в определения срок превозно средство за технически преглед, но не и „имуществена санкция“ за съответното юридическо лице – собственик на ППС-то.

А доколкото имуществена санкция на юридическо лице съгласно разпоредбата на чл.83, ал.1 от ЗАНН се налага само в предвидените в съответния закон, указ, постановление на Министерския съвет или наредба на общинския съвет случаи и доколкото  посочената за нарушена разпоредба не предвижда възможност за налагане на такава, то и  издаденото наказателно постановление се явява незаконосъобразно и неправилно и  като такова следва да бъде отменено изцяло.

Поради всичко изложено по-горе и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът  

Р Е Ш И:

 

            ОТМЕНЯ изцяло Наказателно постановление №46-0000143 от 14.06.2017 год. на Началника на ОО „Автомобилна администрация”-гр.Шумен, с което на „ЛИДЕР ТУР“ ООД, с ЕИК200195075, със седалище и адрес на управление: гр.Шумен, ул.“Алдемировци“ №22, ет.3, ап.6, представляван от Реджеб Ахмедов Реджебов, с ЕГН********** е наложено административно наказание “имуществена санкция” в размер на 30 лева /тридесет лева/ на основание чл.181, т.1 от ЗДвП.    

Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

 

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: