Р Е Ш Е Н И Е  

                                    500/13.10.2017г.,                Гр. Шумен  

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, осми състав

На десети октомври     през две хиляди и четиринадесета  година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                               Председател: Валентина Тонева

секретар Й.К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД  № 1577  по описа на ШРС за 2017 год.,

            Производство по чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Обжалвано е Наказателно постановление № 27-000240/23.06.2017г. на Директора на Дирекция “ОИТ” - гр.Шумен, с което на основание чл.416 ал.5 от КТ във връзка с чл.414 ал.1 от КТ на “АБК СИСТЕМИ” ООД , ЕИК 202800473 със седалище и адрес на управление гр. София, район Подуяне, ул.”Витиня” № 2Ж, Столична община, област София представлявано от М.П.-В.   и Ц.К. Т.   е наложена имуществена санкция  в размер на 1500лв /хиляда и петстотин лева /.

 В жалбата си до съда жалбоподателят моли съда да отмени наказателното постановление като незаконосъобразно, като алтернативно  моли да  бъде изменено наказателното постановление като бъде приложена нормата на чл. 415в от КТ.

В съдебно заседание, редовно призован, не се явява не изпраща процесуален представител.

            Административно- наказващият орган, издал НП, в придружителното писмо, с което изпраща жалбата в съда моли да отхвърли жалбата като неоснователна и да бъде потвърдено изцяло обжалваното наказателно постановление, като излага подробни аргументи в тази връзка.

 В съдебно заседание процесуалният представител на въззиваемата страна моли съда да постанови решение, с което да отхвърли жалбата като неоснователна и недоказана и да потвърди НП.

            Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. с чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима. Жалбата е  неоснователна .

            От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна:

На 12.05.2017г.  и на 25.05.2017г. компетентни длъжностни лица при Дирекция “ОИТ” - гр. Шумен извършили проверка по спазване на трудовото законодателство  в  обект на “АБК СИСТЕМИ” ООД , ЕИК 202800473 със седалище и адрес на управление гр. София ,район Подуяне , ул.”Витиня” № 2Ж,Столична община ,област София представлявано от М.П.-В.   и Ц.К. Т.   - строеж “Производствена сграда  за компоненти  за трансформатори –кв.2 на Индустриален парк гр. Шумен „   (Възложител “ЕНПАЙ ТРАНСФОРМЪР КОМПОНЕНТС БЪЛГАРИЯ“ ЕООД гр. София; Строител „КОРДЕЕЛ –БЪЛГАРИЯ“ ЕАД гр. София) , на който  електромонтажните работи  се изпълняват  от работници  предоставени от  предприятието, което осигурява  временна  работа / ПОВР/“ФЕНИКС ТИМ“ ООД  гр. София на предприятието -ползвател “АБК СИСТЕМИ” ООД , ЕИК 202800473.

При проверката проверяващите  установили, че предприятието – ползвател  “АБК СИСТЕМИ” ООД , ЕИК 202800473 при осъществяване на дейността си  не е изпълнило задълженията си  като такова  ,като не е връчило  срещу подпис  на 03.04.2017г. на горецитирания строеж  длъжностна характеристика  на „монтажника кабели “ Т.Ц.Т. , ЕГН **********,съгласно сключен  трудов договор на 31.03.2017г . с /ПОВР/“ФЕНИКС ТИМ“ ООД  гр. София преди започването на работа .

За извършената проверка е съставен протокол  на 25.05.2017г.  с който са дадени  предписания на основание чл. 404,ал.1 т.1  от КТ.

На 25.05.2017г. е съставен  акт за установяване на административно  нарушение № 27-000240 в присъствие на представител , като актосъставителя е посочил , че с това е нарушен чл.107т, ал.1 т 2  от КТ.

 Акта е връчен на представляващ “АБК СИСТЕМИ” ООД , ЕИК 202800473 на 25.05.2017г. който го е подписал без отразени  възражения.

 Дружеството жалбоподател не се е възползвало от законното си право да депозира писмени възражения в законоустановения тридневен срок.

 Въз основа на така съставения акт и на материалите съдържащи се в административно-наказателната преписка Директора на Дирекция “ОИТ” - гр. Шумен е издал  Наказателно постановление № 27-000240/23.06.2017г. на Директора на Дирекция “ОИТ” - гр.Шумен, с което на основание чл.416 ал.5 от КТ във връзка с чл.414 ал.1 от КТ на “АБК СИСТЕМИ” ООД , ЕИК 202800473 със седалище и адрес на управление гр. София , район Подуяне , ул.”Витиня” № 2Ж,Столична община ,област София представлявано от М.П.-В.   и Ц.К. Т.   е наложена имуществена санкция  в размер на 1500лв /хиляда и петстотин лева /

От показанията на разпитаните в съдебно заседание свидетели се потвърждава така установената фактическа обстановка по делото.

                   При така установената фактическа обстановка съдът приема, че жалбоподателят действително е извършил визираното в акта и в НП нарушение на трудовото законодателство, по следните правни съображения:

             Съобразно чл.107т, ал.1 т 2  от КТ при изпълнение на работата, за която работникът или служителят е изпратен, предприятието ползвател е длъжно съгласно т. 2 да връчи срещу подпис на работника или служителя преди започване на работата длъжностна характеристика и да отбележи датата на връчването. Работодателят не може съобразно тази норма  да допусне до работа работник, преди да му  връчи срещу подпис и то преди започване на работата длъжностна характеристика и да отбележи датата на връчването.

         От  показанията на разпитаните в съдебно заседание   свидетели  се потвърждава, че  към датата на проверката Т.Ц.Т. , ЕГН ********** е бил   в обекта и е работел на обекта, без да му е връчена длъжностна характеристика преди започване на работа  срещу подпис от “АБК СИСТЕМИ” ООД , ЕИК 202800473 . Горното се установява и от констатираните нарушения отразени в  представения протокол  за извършената проверка съставен на 25.05.2017г.,както и от  констатираното от проверяващите в книгата за ежедневен инструктаж  по безопасност  и здраве при работа .

Съдът намира възраженията описани в жалбата за неоснователни.     

            Разпоредбата на чл. 107т, ал.1, т.2 от КТ е ясна и конкретна- при изпълнение на работата, за която работникът или служителят е изпратен, предприятието ползвател е длъжно съгласно т. 2 да връчи срещу подпис на работника или служителя преди започване на работата длъжностна характеристика и да отбележи датата на връчването. Тълкуването на разпоредбата  в смисъл, че  вмененото  задължение на предприятието ползвател да връчи срещу подпис на работника преди започване на работата длъжностна характеристика, може да бъде изпълнено всъщност  от предприятието предоставящо работници за временна работа, съдът намира за  неправилно и неоснователно .

         Обстоятелството, че /ПОВР/“ФЕНИКС ТИМ“ ООД  гр. София е връчило длъжностна характеристика  на Т.Ц.Т. на датата на която с него е сключен трудов договор и споразумение за предоставяне на персонал  е ирелевантно към изрично предвидените задължения на предприятието ползвател с нормата на на чл. 107т, ал.1, т.2 от КТ.

Съдът, изцяло  кредитира показанията на свидетелите актосъставител и свидетел по акта   дадени в с.з.  като обективни  и логически, последователни и непротиворечиви,  още повече, че същите  са поели и наказателната отговорност по чл. 290 от НК. Описаната от свидетелите и приета от съда за достоверна  фактическа обстановка, налага извода, че жалбоподателя е осъществил състава на нарушението посоченото в АУАН и НП -  чл.107т, ал.1 т 2  от КТ.

В приложения по делото  трудов договор № 667831.03.2017г . между ПОВР/“ФЕНИКС ТИМ“ ООД  гр. София и работника Т.Ц.Т. , ЕГН ********** е посочено, че договорът е сключен на 31.03.2017г. и работникът се задължава да постъпи на работа на 03.04.2017г. на длъжността «монтажник кабели»   и да бъде изпратен  за изпълнение на временнна работа  в предприятие  ползвател под  негово ръководство и контрол. Тези факти обосновават категоричния извод, че Т.Ц.Т., ЕГН ********** е започнал работа именно на 03.04.2017г. на длъжността «монтажник кабели»  и на тази дата от страна на дружеството жалбоподател не е връчена  срещу подпис  на 03.04.2017г. на горецитирания строеж  длъжностна характеристика  на „монтажника кабели “ Т.Ц.Т. .

                  Административно- наказващия орган правилно е квалифицирал нарушението и го е санкционирал съобразно административно-наказателната разпоредба на чл.414 ал.1 от КТ, тъй като извършването на нарушението, самоличността на нарушителя и неговата вина са били установени по безспорен начин. Нормата предвижда че работодател, който наруши разпоредбите на трудовото законодателство извън правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с имуществена санкция или глоба в размер от 1500 до 15 000 лв., а виновното длъжностно лице, ако не подлежи на по-тежко наказание - с глоба в размер от 1000 до 10 000 лв. Трудовото законодателство е строго и не предвижда маловажен случай, за да бъде евентуално приложен чл.28 от ЗАНН.

                 Разпоредбата на чл. 415в ал.1 КТ предвижда, че за нарушение, което е отстранено веднага след установяването му по реда, предвиден в този кодекс, и от което не са произтекли вредни последици за работници и служители, работодателят се наказва с имуществена санкция или глоба в размер от 100 до 300 лв., а виновното длъжностно лице - с глоба в размер от 50 до 100 лв.

            Съдът споделя становището на АНО, че тази разпоредба е неприложима в казуса, доколкото по делото няма представени доказателства да е налице отстранено веднага  след установяването му  процесното нарушение, като  не приема за такова доказателство приложената с жалбата,  на стр. 16 от делото длъжностна характеристика  с отразена дата 31.03.2017г. Съдът не споделя становището на жалбоподателя за незаконосъобразност на издаденото НП, водещи до неговото опорочаване и детерминиращи отмяна на издаденото НП.

При така установената фактическа обстановка съдът приема, че при издаване на наказателното постановление не са допуснати съществени процесуални нарушения, които да накърняват  правото на защита на жалбоподателя и да водят до неговата отмяна. Предвид изложеното съдът намира, че в конкретния случай жалбоподателят  действително е осъществил  състава на визираното в НП нарушение за което правилно и законосъобразно му е наложена и санкция.

 Поради гореизложеното съдът  

Р  Е  Ш  И :

 

            ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 27-000240/ 23.06.2017г. на Директора на Дирекция “ОИТ” - гр.Шумен, с което на основание чл.416 ал.5 от КТ във връзка с чл.414 ал.1 от КТ на “АКБ СИСТЕМИ” ООД , ЕИК 202800473 със седалище и адрес на управление гр. София ,район Подуяне , ул.”Витиня” № 2Ж,Столична община ,област София представлявано от М.П.-В.   и Ц.К. Т.   е наложена имуществена санкция  в размер на 1500лв/ хиляда и петстотин лева/, като правилно и законосъобразно

                Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд гр. Шумен в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.

 

                                                                                                          Районен  съдия: