Р Е Ш Е Н И Е

 

499/12.10.2017г.,         гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, осми състав

На десети октомври, през две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                                  Председател: Валентина Тонева

Секретар: Й.К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 1632 по описа на ШРС за 2017г.,

За да се произнесе взе предвид следното: Настоящото производство е образувано осн.чл.59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е наказателно постановление №27-000247/30.06.2017 год. на Директора на Дирекция “Инспекция по труда” гр.Шумен, с което на основание чл.416, ал.5 от КТ, във вр. с чл.413, ал.2 от КТ, на “КАМЧИЯ ПАРКЕТ” ЕООД, седалище гр.Бургас, с ЕИК 147024781, представлявано от А.О., роден на 06.11.2965г. в РТурция, е наложена имуществена санкция в размер на 1500 лева.

Жалбоподателят моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление, като счита същото за неправилно и незаконосъобразно.

В съдебно заседание, за дружеството – жалбоподател, не се явява процесуален представител.

            За административно-наказващ орган, издал наказателното постановление, се явява процесуален представител на Дирекция “Инспекция по труда” гр.Шумен, който оспорва жалбата и моли съда да отхвърли същата като неоснователна и да потвърди изцяло обжалваното наказателно постановление. В съдебно заседание излага съображенията си за това.

Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. с чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

ШРС, след като взе предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното: Проверката е по повод трудова злополука на 16.05.2017г., с О.С.А., ЕГН **********, на длъжност „работник обработка дърво“, в цех за паркет в с. Салманово, Долен стопански двор, стопанисван от „КАМЧИЯ ПАРКЕТ” ЕООД гр.Бургас, с ЕИК 147024781- при почистване на валовете на машината за нанасяне на лепило, А.миел с вода и подсушавал въртящи се валове с парцал,който е увлечен от движещите се валове и повлича дясната ръка на А.. На 16.05.2017г. била извършена проверка на „КАМЧИЯ ПАРКЕТ” ЕООД гр.Бургас, с ЕИК 147024781, от служители на Дирекция “Инспекция по труда” гр.Шумен, в цех за паркет в с. Салманово , община Шумен, Долен стопански двор, стопанисван от „КАМЧИЯ ПАРКЕТ” ЕООД гр.Бургас, с ЕИК 147024781, както и на 18.05.17г и 22.05.17г. в Дирекция „Инспекция по труда“ - Шумен била извършена проверка по документи, предоставени от дружеството.

За резултатите от проверките, на 30.05.2017г., бил изготвен протокол № ПР1718135, връчен на същия ден на упълномощено лице.

 При проверката било установено, че при осъществяване на дейността му, то не е изпълнило задълженията си във връзка с осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд с това, че не е осигурило ефективен контрол за извършване на безопасно почистване  на валовете на машината за нанасяне на лепило върху дървесни плоскости в цех за паркет, без риск за здравето и по безопасен начин . 

На 30.05.2017г . бил съставен АУАН № 27-000247 за това, че е нарушен чл. 16, ал.1, т. 6 от Закона за здравословни и безопасни  условия на труд, във вр. с чл. 34, ал.1 от Наредба № 26 за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд при механично обработване на дървесина / ДВ бр. 53 от 22.06.2004г/, а именно, че не е изпълнил задълженията си във връзка с осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, с това, че не е осигурил ефективен контрол за извършване на безопасно почистване на валовете на машината за нанасяне на лепило върху дървесни плоскости в цех за паркет, без риск за здравето и по безопасен начин.

Актът е съставен в присъствието на упълномощено лице. При предявяване на акта не са отразени възражения и такива няма постъпили по преписката .

Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка, наказващият орган е издал наказателно постановление №27-000247/30.06.2017 год. на Директора на Дирекция  „Инспекция по труда” гр.Шумен, с което, на основание чл.416, ал.5 от КТ, във вр. с чл.413, ал.2 от КТ, на “КАМЧИЯ ПАРКЕТ” ЕООД, седалище: гр.Бургас, с ЕИК 147024781, представлявано от А.О., роден на 06.11.2965г в РТурция, е наложена имуществена санкция в размер на 1500 лева.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени доказателства, както и от събраните гласни доказателства. Приложените по делото писмени доказателства кореспондират изцяло с показанията на свидетелите. Фактическа обстановка се изяснява и от посоченото в декларациите на служителите, присъствали на инцидента- О.А.и И.Ш.. 

При така установената фактическа обстановка, съдът приема следното: В хода на административно – наказателното производство не е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила, което да е довело до накърняване на правото на защита на санкционираното лице. Актът за установяване на административно нарушение и наказателното постановление са издадени от оправомощени за това длъжностни лица, в рамките на определената им компетентност и са били надлежно предявени и връчени на жалбоподателя. Наказателното постановление е било издадено в шестмесечния преклузивен срок, като същото е съобразено с нормата на чл. 57 от ЗАНН. Административно-наказателното производство е започнало с редовно съставен акт, съдържащ всички минимално изискуеми по смисъла на чл.42 от ЗАНН реквизити. Същият е предявен и връчен на жалбоподателя. В НП също се съдържат всички минимално изискуеми по силата на чл.57 от ЗАНН реквизити. Вмененото във вина на жалбоподателя нарушение е индивидуализирано в степен, позволяваща му да разбере в какво е обвинен и срещу какво да се защитава.        

Административно – наказателната отговорност на дружеството е ангажирана на основание чл.413, ал.2 от КТ, за нарушение на чл.16, ал.1, т.6 от ЗЗБУТ и на чл.34, ал.1 от Наредба №6 за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд при механично обработване на дървесина.

 В НП е посочено, че на 16.05.2017г., при проверка, било установено, че при осъществяване на дейността му, не е изпълнило задълженията си във връзка с осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд с това, че не е осигурило ефективен контрол за извършване на безопасно почистване на валовете на машината за нанасяне на лепило върху дървесни плоскости в цех за паркет, без риск за здравето и по безопасен начин. В този смисъл съдът намира за ноеснователно посоченото, като възражение в жалбата за липса на идентитет между АУАН и НП.

Също така, съдът намира за несериозно и лишено от смисъл и логика мотивирането в жалбата на дружеството, за наличие на нарушение в обжалваното НП /предмет на настоящото производство /, с посочване на друго издадено НП по случилата се злополука, а именно НП, описано като № 27-000248/30.06.2017г . Съдът намира възраженията, посочени в жалбата, за неоснователни.

В разпоредбата на чл.413, ал.2 от Кодекса на труда е предвидено, че работодател, който не изпълни задълженията си за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с имуществена санкция или глоба, в размер от 1500 до 15 000 лв., а виновното длъжностно лице, ако не подлежи на по-тежко наказание - с глоба в размер от 1000 до 10 000 лв.

Дружеството-ответник е подведено под отговорност за неизпълнение на административно задължение по чл.413, ал.2 от КТ, предвиждащ административно-наказателна отговорност за работодател, който не изпълни задълженията си за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, ако не подлежи на по-тежко наказание.Цитираната санкционна разпоредба регламентира бланкетен административно-наказателен състав, доколкото в нея не са описани конкретните задължения на работодателя, чието неизпълнение се явява основание за ангажиране на административно-наказателната му отговорност. От това следва, че за да е налице нарушение по посочения законов текст, е необходимо работодателят да не е изпълнил конкретно задължение, вменено му със ЗЗБУТ или подзаконовите нормативни актове по прилагането му. В случая наказващият орган е приел, че дружеството е нарушило разпоредбата на чл.16, ал.1, т.6 от ЗЗБУТ, според която, при осъществяване на дейността му, работодателят е длъжен да осигури ефективен контрол за извършване на работата без риск за здравето и по безопасен начин. Цитираната разпоредба също регламентира общо задължение за осигуряване на контрол, без да сочи в какво конкретно същият следва да се изразява, което означава, че за да се приеме, че не е осъществен такъв ефективен контрол, е необходимо да е налице неизпълнение от страна на работодателя на конкретно нормативно задължение, свързано с осигуряване условия за безопасно престиране на работна сила от страна на работниците и служителите.

В настоящия казус наказващият орган е приел, че липсата на осъществен контрол се състои в това, че дружеството не е направило необходимото, за да не допусне нарушаване на изискването на нормата на чл.34, ал.1 от Наредба № 6, според която, по време на работа на машините, не се допуска почистване на инструментите и на машините и извършване на настройки или ремонти. Тази разпоредба предвижда конкретно задължение за работодателя в случаите на извършване почистване на машините и инструментите, чието неизпълнение обуславя ангажиране на административно-наказателната му отговорност по приложения административно-наказателен състав. В случая дружеството е нарушило изискванията на чл.34, ал.1 от Наредба № 6 за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. От доказателствата по делото се установява безспорно, че злополуката с пострадалото лице е настъпила  именно при извършване на почистване  на валовете  на машината за нанасяне на лепило върху дървесни плоскости, в цех за паркет, като това е станало в работен режим на машината. 

Съгласно чл.16, ал.1 т.6 от ЗЗБУТ, изрично е посочено че, при осъществяване на дейността за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, работодателят е длъжен да осигури ефективен контрол за извършване на работата без риск за здравето и по безопасен начин.

Нормата на чл.34, ал.1 от Наредба №6 за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд при механично обработване на дървесина сочи, че по време на работа на машините, не се допуска почистване на инструментите и на машините и извършване на настройки или ремонти. Ал.2 предвижда, че почистване на режещи инструменти с ръце, не се допуска. Същевременно в представената в съдебно заседание Инструкция, изготвена на основание чл. 111, ал.2 от Наредба № 7, обн. ДВ .бр. 88/1999г., също е предвидена забрана за почистване на машината в работен процес, което доказва, че работодателят не е осигурил ефективен контрол за извършване на безопасно почистване на валовете на машината за нанасяне на лепило върху дървесни плоскости, в цех за паркет, без риск за здравето и по безопасен начин.

             Предвид изложеното, съдът намира, че е осъществен съставът на нарушението, за което е ангажирана отговорността на дружеството.

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът  

Р Е Ш И:

 

            ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление №27 - 000247/30.06.2017 год. на Директора на Дирекция “Инспекция по труда” гр.Шумен, с което на основание чл.416, ал.5 от КТ, във вр. с чл.413, ал.2 от КТ, на  “КАМЧИЯ ПАРКЕТ” ЕООД, седалище: гр.Бургас, с ЕИК 147024781, представлявано от А.О., роден на ***г. в РТурция, е наложена имуществена санкция в размер на 1500 лева.

            Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд гр.Шумен, на основанията, предвидени  в НПК и по реда на глава 12 от АПК, в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.

 

Районен  съдия: