Р Е Ш Е Н И Е

 

559/9.11.2017г.,         гр.Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А 

 

Шуменският районен съд, в открито заседание на десети октомври  две хиляди и седемнадесета година, в състав:  

Председател: Емилиян Ангелов  

при секретаря В. С., като разгледа докладваното от районния съдия ВНАХД № 1684 по описа за 2017 г., за да се произнесе взе предвид следното:  

Производство по чл. 59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 17-0869-001443/05.07.2017год. на Началник група  към ОДМВР - Шумен, с-р Пътна полиция Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН, чл.175 ал.3  предл.2  от ЗДП на жалбоподателя  е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 250/двеста и петдесет/ лева и административно наказание “лишаване от право да управлява МПС” за срок от 7/седем/ месеца и на основание  183 ал.1 т.1 предл.1 от ЗДП му е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 10/десет/ лева Жалбоподателят  моли съда да отмени   наказателното постановление, като незаконосъобразно и неправилно,  като  редовно призован за датата на  съдебно заседание се явява лично и поддържа депозираната жалба, като алтернативно моли за намаляване размера на наложеното наказание.

 Въззиваемата страна, редовно призована,  изпраща процесуален представител в  съдебно заседание, който моли   за постановяване на решение, с което да се потвърди обжалваното НП, като правилно и законосъобразно.

Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, поради което е процесуално допустима.

Жалбата е частично основателна.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: С НП № 17-0869-001443/05.07.2017год. на Началник група  към ОДМВР - Шумен, с-р Пътна полиция Шумен ,  на основание чл. 175 ал.3  предл.2     от ЗДП на жалбоподателя е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 250/двеста и петдесет/ лева и административно наказание “лишаване от право да управлява МПС” за срок от 7/седем/ месеца  за това, че“управлява МПС, което е регистрирано, но е без табели с регистрационен номер“ , като е посочено, че виновно е нарушил чл.140 ал.1  от ЗДП и  на  основание  183 ал.1 т.1 предл.2 от ЗДП му е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 10/десет/ лева за това, че „не носи свидетелство за управление на МПС от съответната категория и контролен талон към СУМПС от съответната категория“, като е посочено, че виновно е нарушил чл.100 ал.1 т.1 от ЗДП. Наказателното постановление е издадено въз основа на акт за установяване на административно нарушение № 1443/01.06.2017г., в който е отбелязано, че жалбоподателят на 01.06.2017г., около 11.30 часа по бул.“Симеон Велики“ в посока от ул.“Алеко К.“***   управлявал лек автомобил „БМВ“ с  рег.№ н 4515 ВК, собственост на  Х. Д.без да е поставил регистрационните табели на определените за това място и не носи СУМПС и контролен талон към него.  Актосъставителят е посочил, че по този начин, жалбоподателят виновно е нарушил чл.140 ал.1 и чл.100 ал.1 т.1 от ЗДП, като  акта е подписан от  жалбоподателят, посочвайки , че ще даде писмени възражения по случая. Той действително  е депозирал писмени възражения, но не в законоустановения три дневен срок, което очевидно е довело до необсъждането им от административнонаказващия орган в издаденото наказателно постановление.  В съдебно заседание, актосъставителя М.Р. заяви, че е бил извикан за съдействие от свои колеги, като при пристигането на мястото, където е бил спрян автомобила, управляван от жалбоподателя е установил, че същия е без регистрационни табели, както и че жалбоподателя не носел свидетелство за управление на МПС. Жалбоподателя им обяснил, че по професия е  автобояджия и извършвал ремонт именно на този автомобил, поради което и му свалил регистрационните табели, като след това забравил да ги сложи. Свид.К. и С. изтъкнаха, че са спрели за проверка управляваният от жалбоподателя лек автомобил, тъй като са констатирали, че същия се движи без регистрационни табели в района на „Кооперативен пазар“ Шумен.  

При така установената фактическа обстановка съдът приема, че жалбоподателят е извършил визираните в акта и в НП нарушения, а именно  управлявал е л.а„БМВ“ с  рег.№ н 4515 ВК, собственост на  Х. Д.по улиците на Шумен без табели с регистрационен номер, нарушавайки чл.140 ал.1 от ЗДП  и не  е носил свидетелство за управление на МПС и контролен талон към него, като по този начин  виновно е нарушил чл.100 ал.1 т.1

 Административно наказващият орган правилно е квалифицирал нарушенията, които са били осъществени, както от обективна, така и от субективна страна и правилно е приложил съответните административно-наказателни разпоредби на Закона за движение по пътищата, като се е съобразил с разпоредбата на чл. 53 ал.2 от ЗАНН и като е взел предвид, че осъществяването на нарушенията и самоличността на лицето, са били установени по безспорен начин. Съдът не констатира наличието на съществени процесуални нарушения в процедурата по издаването на АУАН и НП, които да опорочават самото НП и да повлекат неговата отмяна.

Съдът намира, че  наложеното административно наказание, обективирано в пункт  2   от наказателното постановление е  правилно и законосъобразно, тъй като е  определено в  размер императивно посочен в разпоредбата на чл.183 ал.1 т.1 от ЗДП  В същото време съдът намира, че административнонаказващият орган не е индивидуализирал правилно наложеното наказание в пункт 1 от атакуваното наказателно постановление, тъй като от приложената справка за нарушител от региона се установява, че жалбоподателя Ж.Ш. се отличава, като сравнително дисциплиниран водач на МПС, а и освен това е изпаднал в тази ситуация, а именно да управлява автомобил без регистрационни табели, тъй като не е съобразил, обстоятелството, че е свалил регистрационните табели, тъй като е извършвал боядисване на автомобила.    При това положение съдът намира за законосъобразно наложените административни наказания да са  в размер идентичен с минимално предвидения в горепосочения законов текст  размер, а именно „глоба” в размер на 200 двеста/ лева и „лишаване от право да управлява МПС” за срок от 6 /шест/ месеца, поради което и наказателното постановление в тази му част следва да бъде изменено

           Водим от горното и на основание чл.63 ал.1 предл.Първо от ЗАНН, съдът  

Р  Е  Ш  И :

 

                ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 17-0869-001443/05.07.2017год. на Началник група  към ОДМВР - Шумен, с-р Пътна полиция Шумен , с което на основание  чл.183 ал.1 т.1 предл.1  от ЗДП на Ж.П.Ш. с ЕГН**********  е наложено административнонаказание „глоба“ в размер на 10/десет/ лева .  

    ИЗМЕНЯ Наказателно постановление №17-0869-001443/05.07.2017год. на Началник група  към ОДМВР - Шумен, с-р Пътна полиция Шумен , като намалява размера на наложените на Ж.П.Ш. с ЕГН**********   на осн. чл.175 ал.3 предл.2  от ЗДП , административни наказания “глоба” от 250,00 лева на 200.00/двеста/ лева  и „лишаване от право да управлява МПС” от 7 /седем/ месеца на 6 /шест/ месеца.  

             Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд по реда на АПК в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.  

 

                                                                            Районен  съдия: