Р Е Ш Е Н И Е

 

444/12.9.2017г. ,  гр. Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

              Шуменският районен съд в открито съдебно заседание на дванадесети септември две хиляди и седемнадесета година в състав:                                               

ПРЕДСЕДАТЕЛ:    ЕМИЛИЯН АНГЕЛОВ  

при участието на секретар В. С. и прокурор Янчева, като разгледа докладваното от районен съдия АНД № 1714/2017 г. взе предвид следното:  

            Производството е образувано на основание чл. 414а и следващите от НПК.

С постановление от 26.07.2017 г. РП Шумен е направила предложение за освобождаване от наказателна отговорност на В.Е.В. – обвиняем по Досъдебно производство № 148/2017 г по описа на РУ при ОДМВР - Шумен и налагане на административно наказание по чл. 78а от НК, като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано по отношение на В.Е.В. за извършено от него престъпление по чл. 345, ал. 2 от НК.

 В съдебно заседание представителя на държавното обвинение пледира за налагане на обвиняемия административно наказание, над минималния предвиден от законодателя размер, като излага доводи в тази насока.

Процесуаления представител на обвиняемия лицето на адв. Ж., поддържа становището на прокуратурата, като пледира за наказание към предвидения от законодателя минимум.

От приложените по делото писмени доказателства по Досъдебно производство № 148/2017 г. по описа на РУ Шумен при ОДМВР - Шумен, се установи от фактическа страна следното:

На 15.02.2017 г. в гр. Шумен, по бул. Ришки проход, до бензиностанция „Лукойл“,  обвиняемият В.Е.В. управлявал МПС – л.а. „МВ“ с рама № WBANC71040B657146, с поставени швейцарски регистрационни табели с № 900927, където около 14.10 часа бил спрян за проверка от полицейските служители П.Н.Д. и Б.Б.Б., служители на РУ гр. Шумен. При извършената проверка, съдите установили, че управляваният от В. лек автомобил не бил регистриран по надлежния ред. За оказване на съдействие на място пристигнали  И.Х.И. и П.П. – служители на сектор „ПП“ при ОДМВР гр. Шумен. Освен,че автомобилът не бил регистриран по надлежния ред, последните констатирали, че регистрационните табели на автомобила, които са собственост на В., били с ограничена валидност до 31.03.2015 г. И тъй като автомобилът нямал сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на В. бил съставен АУАН № 583328/15.02.2017 г.

Съгласно §6, т. 1 от ДРЗДвП  - МПС е пътно превозно средство снабдено с двигател за придвижване, с изключение на релсовите превозни средства. Съгласно чл. 140, ал. 1 от ЗДвП – По пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат само МПС и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места.

 В случая процесния автомобил е МПС и според ЗДвП подлежи на регистрация в КАТ.

Деятелността на В.Е.В. е съставомерна от обективна страна по чл. 345, ал. 2 от НК.

От субективна страна деянието е извършено умишлено, тъй като деецът е съзнавал неговата обществено опасен характер, предвиждал е обществено опасните му последици и е искал настъпването на същите.

За гореописаното деяние законодателят предвижда наказание „лишаване от свобода” до 1 или „глоба“ от 500 лева до 1000 лева, т.е. налице е предвиденото в чл. 78а, ал. 1, б. „а“ от НК изискване.

Към момента на извършване на деянието деецът е осъждан за престъпления от общ характер, но е реабилитиран и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК.

С деянието не са причинени имуществени вреди.

Не са налице предвидените в чл. 78а, ал. 7 от НК отрицателни предпоставки за прилагането на този законов текст.

 Съдът намира, че в случая са налице предпоставките по чл. 78а от НК за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на В.Е.В. над минималния предвиден размер.  

При определяне на наказанието, съдът отчете степента на обществена опасност на деянието и дееца и счита, че наказание “глоба” в размер на 1300 лева ще породи възпитателната и превантивна функция у обвиняемия В.Е.В..

 С оглед гореизложеното и на основание чл. 78а, ал. 1 от НК, вр. чл. 345, ал. 2 от НК, съдът  

Р  Е  Ш  И:

 

ПРИЗНАВА В.Е.В., ЕГН **********, р. на *** ***, местожителство ***, със средно образование, неженен, осъждан-реабилитиран, ЗА ВИНОВЕН в това, че на 15.02.2017 г., около 14.10 часа, в гр. Шумен, по бул. Ришки проход, управлявал МПС – л.а. „БМВ“ с рама № WBANC71040B657146,  с поставени швейцарски регистрационни табели с № 900927, което не е регистрирано по надлежния ред - престъпление по чл. 345, ал. 2от НК, като на основание чл. 78а, ал. 1 от НК го освобождава от наказателна отговорност и му налага административно наказание „глоба” в размер на 1300 /хиляда и триста/ лева.

Решението подлежи на обжалване и протест по реда на глава ХХІ от НПК, в 15-дневен срок пред ШОС от днес.

 

                                                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: