Р Е Ш Е Н И Е

 

523/24.10.2017г. ,  гр. Шумен

                                                                                             

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

              Шуменският районен съд в открито съдебно заседание на двадесет и четвърти октомври две хиляди и седемнадесета година в състав:                                               

ПРЕДСЕДАТЕЛ:    ЕМИЛИЯН АНГЕЛОВ  

при участието на секретар В. С. и прокурор Стоянова, като разгледа докладваното от районен съдия АНД № 1772/2017 г. взе предвид следното:  

            Производството е образувано на основание чл. 414а и следващите от НПК.

С постановление от 02.08.2017 г. РП Шумен е направила предложение за освобождаване от наказателна отговорност на А.С.Й. – обвиняем по Досъдебно производство № 331/2016 г. по описа на РУ при ОДМВР - Шумен и налагане на административно наказание по чл. 78а от НК, като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано по отношение на А.С.Й. за извършено от него престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 12 от НК, вр. чл. 130, ал. 2 от НК.

 В съдебно заседание представителя на държавното обвинение пледира за налагане на обвиняемия административно наказание към минималния предвиден от законодателя размер, като излага доводи в тази насока.

Процесуалния представител на обвиняемия в лицето на адв. А. А.подкрепя становището на прокурора и също моли за минимално наказание.

От приложените по делото писмени доказателства по Досъдебно производство № 331/2016 г. по описа на РУ Шумен при ОДМВР - Шумен, се установи от фактическа страна следното: На 05.03.2016 г. около 11.30 часа пострадалата Ю. Ю. С. посетила дискотека „Планета“ находяща се в гр. Шумен. Била заедно с брат си К. Ю. С.и свидетелите С. Н. С.и лице с име М.. Всички заедно седнали до маса на първия етаж на заведението, в близост до стъпалата водещи към тоалетните. Непосредствено след това в заведението пристигнал обвиняемият А.С.Й. с още две лица с имена Д. и М.. Седнали до маса в близост до бара и дисководещия. Обвиняемият отивайки към тоалетните на заведението минал покрай свидетеля К. Ю. С.и го бутнал с рамо. Последният не обърнал внимание, при което обвиняемият се спрял и го ощипал с ръка по кръста. Свидетелят С. помолил обвиняемия Й. да се върне при приятели те си. Вместо да направи това, обвиняемият направил опит да нанесе удар на свидетеля С. с глава, но последният се дръпнал. В този момент към тях се присъединила свидетелката Ю. С., застанала между двамата с лице към обвиняемия, като плачейки започнала да го моли да не бие брат ѝ. Вместо обвиняемият  А.Й. да се отдалечи от двамата, той нанесъл удар с глава в лицето на пострадалата, в областта на дясното око. За случая били уведомени органите на реда, които пристигнали на място и обвиняемият А.С.Й. бил задържан за срок от 24 часа.

От заключението на изготвената по делото съдебномедицинска експертиза е видно, че следствие нанесения удар, обвиняемият нанесъл на пострадалата Ю. Ю. С. следните травматични увреждания – травматичен оток в областта на челото, вдясно, травматичен оток в областта на дясната скулна кост и на дясното око, разкъсно-контузна рана на горния клепач на дясното око, лек оток и болки в областта на лявото слепоочие. Тези травматични увреждания са причинили на пострадалата временно разстройство на здравето неопасно за живота.

Деятелността на А.С.Й. е съставомерна от обективна страна по чл. 131, ал. 1, т. 12 от НК, вр. чл. 130, ал. 2 от НК.

От субективна страна деянието е извършено умишлено, тъй като деецът е съзнавал неговата обществено опасен характер, предвиждал е обществено опасните му последици и е искал настъпването на същите.

За гореописаното деяние законодателят предвижда наказание „лишаване от свобода” до 3 години, т.е. налице е предвиденото в чл. 78а, ал. 1, б. „а“ от НК изискване.

Касателно изискването на чл. 78а, ал. 1, б. „б“ от НК, съдът споделя становището на представителя на държавното обвинение, че деецът е реабилитиран. Действително по делото са налице данни, че на обвиняемият А.С.Й. със споразумение по НОХД № 2345/2011 г. по описа на Районен съд гр. Русе, влязло в законна сила на 02.11.2011г., му е наложено наказание „глоба“ в размер на 1000 лева и конфискация на л.а. „Форд Фиеста“. От приложените по делото писмени доказателства, а именно писмо от ТД на НАП – гр. Варна, отдел „Държавни вземания“ с изх. № 1570251/10.04.2017 г. е видно, че в НАП не е изпращано посоченото по-горе споразумение за изпълнение, а в писмо от ТД на НАП – Варна, офис Шумен с изх. № С 170027-178-0020896/05.10.2017 г.  е посочено, че спрямо обвиняемия е образувано изпълнително дело, но глоба  в размер на 1000 лева, постановена от Районен съд Русе по НОХД № 2345/2011 г. не е включена в него и съответно не е събирана от органите на НАП, поради което съдът приема, че обвиняемият е реабилитиран, поради изтекла абсолютна давност.

Деецът не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК.

С деянието не са причинени имуществени вреди.

Не са налице предвидените в чл. 78а, ал. 7 от НК отрицателни предпоставки за прилагането на този законов текст.

 Съдът намира, че в случая са налице предпоставките по чл. 78а от НК за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на А.С.Й. към минималния предвиден размер.  

При определяне на наказанието, съдът отчете степента на обществена опасност на деянието и дееца и счита, че наказание “глоба” в размер на 1000 лева ще породи възпитателната и превантивна функция у обвиняемия А.С.Й..

 С оглед гореизложеното и на основание чл. 78а, ал. 1 от НК, вр. чл. 131, ал. 1, т. 12 от НК, вр. чл. 130, ал. 2 от НК, съдът

 

Р  Е  Ш  И:

 

ПРИЗНАВА А.С.Й., ЕГН **********, р. на *** ***, с постоянна адресна регистрация в гр. Шумен, ул. Седма № 20,  бълг. гр., с основно образование, разведен, осъждана - реабилитиран, ЗА ВИНОВЕН в това, че на 05.03.2016 г. в гр. Шумен, по хулигански подбуди причини на Ю. Ю. С. от гр. Шумен лека телесна повреда / временно разстройство на здравето, неопасно за живота/ изразяваща се в разстройство на здравето извън случаите на чл. 128 и чл. 129 от НК -  престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 12 от НК, вр. чл. 130, ал. 2 от НК, като на основание чл. 78а, ал. 1 от НК го освобождава от наказателна отговорност и му налага административно наказание „глоба” в размер на 1000 /хиляда/ лева.

Решението подлежи на обжалване и протест по реда на глава ХХІ от НПК, в 15-дневен срок пред ШОС от днес.

 

                                                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: