Р Е Ш Е Н И Е

 

474/4.10.2017г.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Шуменският районен съд, петнадесети състав

На двадесет и шести септември две хиляди и седемнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:  

Председател: Пл.Недялкова  

Секретар: Цв.К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 1775 по описа за 2017г.

За да се произнесе взе предвид следното:

            Производство по чл. 59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление №1/13.02.2017г. на Директора на РИОСВ, гр.Шумен, с което на основание чл.83 от ЗАНН и чл.166 т.3, във вр. с чл.165 ал.2 от ЗООС на “Тавера“ ЕООД  с ЕИК 202512147, гр. Шумен е наложена имуществена санкция  в размер на 2 000 /две хиляди/ лева. Жалбоподателят в жалбата моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление. В съдебно заседание, редовно призован, не се явява процесуален представител.

            Административно-наказващият орган, чрез процесуалния си представител гл. юрисконсулт Е.Г. оспорва жалбата, като моли съда да потвърди наказателното постановление излагайки доводите си за това.

            Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, поради което е процесуално допустима.

Съдът като провери законосъобразността на атакувания административен акт и обсъди събраните по делото доказателства във връзка с доводите на страните, намери за установено следното :

Част от предмета  на дейност на “Тавера“ ЕООД  с ЕИК 202512147, гр. Шумен е с производство на хлебни, тестени и захарни изделия. Същото е задължено  лице по  смисъла на чл.14 ал.1 от ЗУО поради това, че от дейността му се образуват  производствени отпадъци.

На 28.07.2016г. служители на РИОСВ – гр.Шумен извършили планова проверка на “Тавера“ ЕООД, гр.Шумен, във връзка с изпълнение на задълженията  по Закона за управление на отпадъците и подзаконовата нормативна уредба. Проверката била извършена в присъствието на Д.Ц., в качеството й на упълномощено лице. Било установено, че дружеството извършва производство  на тестени изделия  като пуска на пазара  в България  опакована готова продукция  - кифли в първични опаковки от стреч фолио и хартиен етикет. В хода на проверката не били представени документи, относно изпълнение на задълженията по чл.14 ал.1 от ЗУО, във връзка с пуснатата опакована готова продукция, а именно – договор с организация по оползовторяване  на отпадъци от опаковки, месечни справки за пуснатите на пазара опаковки и извлечения от счетоводството за количеството опаковки пуснати на пазара. Установеното при проверката  било отразено в Констативен протокол № СР – 65/28.07.2016г. Със същият протокол на дружеството било дадено предписание в срок до 18.08.2016г. да представи в РИОСВ, гр.Шумен документи, относно изпълнение на задълженията по чл.14 ал.1 от ЗУО – договор, месечни справки, фактури за 2016г. Определен и отговорник за изпълнение на предписание – управителя на дружеството.Съставения констативен протокол е подписан от  упълномощеното лице Д.Ц., с направено отбелязване, че няма възражения.На Ц.е връчено и копие от същия, в деня на проверката.  

В указания срок  дружеството не представило в РИОСВ, гр.Шумен документи в изпълнение на даденото предписание.

За неизпълнение на дадените предписания на 17.11.2016г. св. С.  С. съставил срещу дружеството АУАН № СР - 04 за нарушение на чл.166 т.3, във вр. с чл.155 ал.2 от ЗООС, в присъствието на упълномощеното лице Д.Ц., на която е и връчен. При връчването му лицето е отразило в акта, че дружеството има сключен договор за 2016г., но същият не бил представен от дружеството в указания с предписанието срок. Към датата на съставяне на акта все още не били представени  документи в изпълнение на даденото предписание.

Въз основа на съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка, наказващият орган е издал обжалваното НП като е възприел изцяло констатациите съдържащи се в АУАН. На основание чл.166 т.3, във вр. с чл.165 ал.2 от ЗООС на “Тавера“ ЕООД  с ЕИК 202512147, гр. Шумен е наложена имуществена санкция  в размер на 2 000 /две хиляди/ лева.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени доказателства и от разпита в съдебно заседание на актосъставителя С.С. и на свидетелите при установяване на нарушението и при съставяне на акта – З.П.В. и П.Д.П..За да приеме за безспорно установена така изложената фактическа обстановка, съдът се довери изцяло на свидетелските показания , тъй като същите са последователни, логични, непротиворечиви и безпристрастни. Приложените по делото писмени доказателства съдържат информация кореспондираща изцяло с показанията на тези свидетели. Изложените в АУАН факти се подкрепят от събраните по делото доказателства.

При така установената фактическа обстановка , съдът констатира от правна страна следното: В хода на административно – наказателното производство не е  допуснато съществено нарушение на процесуалните правила, което да е довело до накърняване  на правото на защита на санкционираното лице. Актът за установяване на административно нарушение и наказателното постановление са издадени от оправомощени за това длъжностни лица, в рамките на определената им компетентност и са били надлежно предявени и връчени на жалбоподателя. Наказателното постановление е било издадено в шестмесечния преклузивен срок,  като същото е съобразено с нормата на чл. 57 от ЗАНН. Административно-наказателното производство е започнало с редовно съставен акт, съдържащ всички минимално изискуеми по смисъла на чл.42 от ЗАНН реквизити, Същият е предявен и връчен на жалбоподателя. В НП също се съдържат всички минимално изискуеми по силата на чл.57 от ЗАНН реквизити.

Разпоредбата на чл. 155, ал. 2 от ЗООС вменява задължение на длъжностните лица от контролните органи, да дават задължителни предписания с посочване на срокове и отговорници за изпълнението им. С тях се създават задължения за адресата и се предписва конкретно поведение. Неизпълнението на тези предписания подлежи на санкция съгласно чл. 166, т.3 от ЗООС. Неизпълнение на задължително предписание представлява формално нарушение, за което отговорността на търговеца е обективна и безвиновна.  Фактическият състав включва установяване на факта на неизпълнение на предписанието.

По делото не спори, че дружеството е лице, чиято дейност е свързана с образуване на производствени отпадъци. Безспорно е също така, че при проверката в стопанисвания от жалбоподателя обект не били представени документи, относно изпълнение на задълженията по чл.14 ал.1 от ЗУО, във връзка с пуснатата опакована готова продукция. Не се оспорва и факта, че даденото на дружеството предписание от контролните органи не е било изпълнено както до изтичане на указания срок, така и към момента на съставяне на акта. Единственият довод, който се излага в жалбата е, че Д.Ц. като единствен упълномощен представител на дружеството, не била присъствала при проверката, поради което не е могла да реагира в указания срок. Това твърдение на Ц.по безспорен начин се опровергава, както от събраните гласни доказателства, така и от писмените такива. В съставения констативен протокол, с който е дадено предписанието, е отразено, че проверката е била извършена в присъствието на Ц., именно в качеството й на упълномощено лице. Лично Ц.е получила копие от същия в деня на проверката, което е удостоверено с подписа й и печата на дружеството, дори е отразила, че няма обяснения или възражения.

В този смисъл съдът намира, че жалбоподателят законосъобразно е санкциониран на основание  чл.166 т.3, във вр. с чл.165 ал.2 от ЗООС  с предвиденото в чл.165 ал.2 от ЗООС  минимално наказание.

Съдът намира, че  не е налице основание за прилагане на чл.28 от ЗАНН. В случая, предвид обекта на противоправно въздействие – защита на природата, не се касае за нарушение, което разкрива по-ниска степен на обществена опасност от други административни нарушения от същия вид. От друга страна дадените предписания не са били изпълнени не само в указания срок, но и към датата на съставяне на акта, което е станало почти три месеца след изтичане на указания срока.

Предвид гореизложеното съдът намира, че в процеса не се доказаха факти и обстоятелства,  които биха обосновали становището на съда  за различни констатации от тези отразени в акта, а оттам и  за различни  правни изводи от тези на административно наказващия орган, поради което  НП следва да бъде потвърдено като правилно и законосъбразно.

Водим от горното и на основание чл.63 ал.1 предл. първо от ЗАНН, съдът  

Р  Е  Ш  И :

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление №1/13.02.2017г. на Директора на РИОСВ, гр.Шумен, с което на основание чл.83 от ЗАНН и чл.166 т.3, във вр. с чл.165 ал.2 от ЗООС на “Тавера“ ЕООД  с ЕИК 202512147, гр. Шумен е наложена имуществена санкция  в размер на 2 000 /две хиляди/ лева.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – гр.Шумен на основанията, предвидени  в НПК и по реда на глава 12 от АПК в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.  

 

Районен  съдия: