П Р И С Ъ Д А  

17/22.2.2017г.

                                        В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Шуменският районен съд, четиринадесети състав

На двадесет и втори февруари две хиляди и седемнадесета   година,

В публично заседание  в следния състав:

                                                                        Председател: Кр. Кръстев

Секретар Ф. А. 

Като разгледа докладваното от районния съдия

Наказателно дело от частен  характер № 1443  по описа за 2016г

                                             

                                                      П Р И С Ъ Д И :

 

 ПРИЗНАВА подсъдимия  И.Н.Ф. ЕГН **********, роден на ***г***, български гражданин, женен, със висше образование, работи, неосъждан, за ЗА ВИНОВЕН  в това, че на 28.02.2016г. в гр. Шумен причинил на М.Е.А. лека телесна повреда, изразяваща се в болка и страдание - престъпление по чл.130, ал.2 от НК  и на основание чл.78а ал.1 от НК го ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ, като му налага административно наказание “ГЛОБА” в размер на 1000 лв./хиляда лева/.

ОСЪЖДА подсъдимия И.Н.Ф. да заплати на пострадалия М.Е.А. сумата от 5000 /пет хиляди/ лв.,  представляваща обезщетение за претърпени  неимуществени  вреди  в резултат  от престъплението  по чл. 130 ал.2 от НК, ведно със законната лихва върху тази сума, считано от датата на деянието 28.02.2016г. до окончателното  изплащане на сумата.

ОТХВЪРЛЯ гражданският иск срещу И.Н.Ф. за неимуществени вреди в останалата му част до пълния предявен размер, като неоснователен и недоказан.

 

На основание Тарифа  за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, ОСЪЖДА И.Н.Ф.  да заплати  в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на ШРС държавна такса в общ размер на  200лв,  съразмерно с уважената част от гражданския иск.

ОСЪЖДА подсъдимия  И.Н.Ф. да заплати  на  М.Е.А.  сумата от 872 лв.,  направени  разноски за адвокатско възнаграждение и деловодни разноски .

 

ПРИЗНАВА подсъдимия  М.Е.А., ЕГН **********, роден на *** ***,  български гражданин, женен, със средно образование, пенсионер, неосъждан, за ЗА НЕВИНОВЕН  в това, че на 28.02.2016г. в гр. Шумен причинил на И.Н.Ф. лека телесна повреда, изразяваща се в болка и страдание – поради което и на основание  чл.130,ал.2 от НК, вр. чл. 304 от НПК го ОПРАВДАВА.

 

ПРИЗНАВА подсъдимия  М.Е.А., ЕГН **********, роден на *** ***,  български гражданин, женен, със средно образование, пенсионер, неосъждан ЗА НЕВИНОВЕН  в това, че на 28.02.2016г. в гр. Шумен публично в негово присъствие нанесъл обида на И.Н.Ф., като му казал „Гяур, ей сега ще те заколя“  – поради което и на  основание чл. 148 ал.1 т.1 от НК във вр. с чл.146,ал.1 от НК, вр. чл. 304 от НПК го ОПРАВДАВА .

 

Отхвърля предявения граждански иск от И.Н.Ф.  срещу М.Е.А. за сумата от 5000лв  представляваща обезщетение за претърпени  неимуществени  вреди  в резултат  от престъпление по чл.130  ал.2 от НК, като  неоснователен и недоказан.

 

Отхвърля предявения граждански иск от И.Н.Ф.  срещу М.Е.А. за сумата от 5000 лв. представляваща обезщетение за претърпени  неимуществени  вреди  в резултат  от престъпление по чл. 148 ал.1 т.1 от НК във вр. с чл. 146  ал.1 от НК,  като  неоснователен и недоказан.

 

Присъдата подлежи на жалба пред ШОС в 15 дневен срок от днес

                                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ :