П Р И С Ъ Д А

 

13/10.2.2017г.

      

  В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Шуменският районен съд, петнадесети състав

На десети февруари две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание  в следния състав:  

Председател: Пл. Недялкова

Секретар: Цв. К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

Наказателно дело от частен характер №1778 по описа за 2016г.  

П Р И С Ъ Д И :

 

ПРИЗНАВА подсъдимия А.Д.А. с ЕГН **********, роден на ***г***, български гражданин, висше обр., женен, неосъждан, пенсионер ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, че в периода от 19.06.2014г до 08.10.2014г. в гр. Шумен при условието на продължавано престъпление унизил честта и достойнството на А.В.А.,***, публично и чрез писмено съобщениепрестъпление  по чл. 148 ал.1 т.1 и т.2 пр.2 от НК, във вр. с чл. 146 от НК, във вр. с чл. 26 ал.1 от НК и на основание чл.78а ал.1 от НК го ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ като му налага административно наказание “ГЛОБА” размер на 1000 лв. /хиляда лева/.

ОСЪЖДА подс. А.Д.А. с ЕГН ********** да заплати  сумата от 1500 /хиляда и петстотин/ лева на А.В.А. ЕГН **********, като уважена част от предявения граждански иск за неимуществени вреди от престъплението, ведно със законната лихва, считано от 08.10.2014г.

ОТХВЪРЛЯ гражданският иск за неимуществени вреди  в останалата му част до пълния предявен размер.

На основание чл.189 ал. 3 от НК осъжда подс. А.Д.А. ЕГН ********** да заплати на А.В.А., ЕГН **********, направените от нея разноски по делото в размер на 406 лева, за платена държавна такса и адвокатско възнаграждение.

На основание чл.2 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по Гражданския процесуален кодекс осъжда подс. А.Д.А. с ЕГН ********** да заплати в полза бюджета по сметка на РС - Шумен държавна такса върху уважения граждански иск в размер на 60 лева, както и 5 лева при издаване на изпълнителен лист.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Шуменския окръжен съд в 15-дневен срок от днес.                                                                                   

 

                                                                                                         Районен съдия: