О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

№ 409/10.7.2017г. ,                        гр. Шумен

Шуменският районен съд, четиринадесети състав

На десети юли две хиляди и седемнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:

Председател: Кр.Кръстев

Секретар Ф. А.

Прокурор С. А.

Като разгледа докладваното от районния съдия

НОХД № 1551 по описа за 2017г.

За да се произнесе взе предвид следното:  

Съдът за да се произнесе взе предвид следното:

            Производство по чл.256 ал.3 вр. ал.1 т.2 от НПК.

Производството по делото е образувано въз основа на постъпило в съда искане от ШРП, с което се иска определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража" по отношение на подсъдимия Х.М.Н. по Бързо производство № 787/2017г. по описа на РУ- гр.Шумен.

Искането черпи своето правно основание от разпоредбата на чл.256 ал.1 т.2 от НПК, спазена е предвидената в НПК процедура по предявяване на искането и същото е процесуално допустимо.

В искането се изтъкват доводи за наличие на предпоставките визирани в нормата на чл.63 ал.1 от НПК, а именно: Предвид обстоятелството, че искането се внася едновременно с обвинителен акт срещу Х.М.Н. за престъпление по чл. 343б ал.2 от НК, представителят на държавното обвинение намира, че съобразно разпоредбата на чл. 256  ал.1 т.2 от НПК не следва да се обсъждат обстоятелствата, съдържащи се в материалите по Бързо производство № 787/2017г. по описа на РУ на МВР-Шумен, от които може да се направи обоснован извод, че подсъдимия е извършил престъплението за което е обвинен. Налице са достатъчно доказателства за това, че съществува реална опасност лицето да извърши друго престъпление.

В съдебно заседание представителят на ШРП поддържа искането на сочените от него основания и моли съда да уважи същото, като в пледоарията си изказва подробни доводи обосноваващи искането.

Защитника на обвиняемия Н. счита, че искането е неоснователно и не следва да се наложи най-тежката мярка за неотклонение, тъй каято липсват предпоставките за това. Обвиняемия моли да му се наложи мярка за неотклонение по лека от исканата от страна на прокуратурата, като заявява, че му е необходимо време да се подготви за евентуалното му влизане в затвора.  

Съобразно общото правило на чл.63 ал.1 от НПК мярка за неотклонение “задържане под стража” се взема за престъпления за които се предвижда наказание “лишаване от свобода” или друго по-тежко наказание, когато данните по делото сочат, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление. Бързо производство № 787/2017 год. на РУ гр. Шумен е водено за деяние наказуемо по чл.3543б ал.2 от НК – престъпление за което се предвижда наказание “лишаване от свобода” за срок от 1 до 5 години и глоба от 500 до 1 500 лв. Деянието е извършено в изпитателния срок на наложената присъда „лишаване от свобода“ по НОХД № 715/2017г., която е в размер на 1 година и два месеца „лишаване от свобода“. В качеството си на обвиняем в досъдебното производство Н. дава обяснения които подкрепят повдигнатото му обвинение за извършеното престъпление. От събраните по делото писмени и гласни доказателства  - разпити като свидетели, свидетелство за съдимост и др., може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият има участие в престъплението, в което е обвинен. След преценка на доказателствата, поотделно и в тяхната съвкупност, съдът приема за установено, че от тях може да се направи обосновано предположение за вменяването на горното деяние на обвиняемия.

Съдът не възприема тезата на защитника на обвиняемия, че неговият клиент има постоянно местоживеене и няма да се укрие или да извърши друго престъпление. Доказателствата по делото сочат, че след извършване на деянието същият се е опитал да се укрие и осуети разкриването на извършеното от него. Въпреки, че обвиняемият има постоянен адрес и работа, това не може да убеди съда, че няма да се отклони и да извърши друго престъпление, а видно от представената в съдебно заседание докладна записка от районния инспектор П., подсъдимия живее в с. Друмево и не е било намерено на посочения от него адрес.

Безспорно е че процесното деяние е с висока степен на обществена опасност, тъй като засяга обществените отношения, които осигуряват нормалното протичане на движението по пътищата и управлението на МПС.

Съдът, като преценява данните по делото и изложените съображения на основание чл.14 ал.1 от НПК, счита, че по делото са налице доказателства, от които може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е участвал в извършването на престъплението, за което е образувано НОХД № 1551/2017г. на ШРС и събраните до този момент доказателства обосновават съществуването на реална опасност обвиняемият да извърши друго престъпление, както и да се укрие, въпреки декларираното от него в друга насока. Поради това съдът намира, че направеното искане от ШРП за определяне на мярка за неотклонение “задържане под стража” по отношение на подсъдимия следва да бъде уважено, тъй като са налице предпоставките на чл.63 ал.1 от НПК и целите визирани в чл. 57 от НПК могат да бъдът постигнати именно с постановяването на такава мярка за неотклонение. Именно поради това, съдът намира, че не би могло да се приложи друга по-лека мярка за неотклонение на подсъдимия каквото становище изразява защитника и самия обвиняем.

Водим от горното и на основание чл.256 ал.3 от НПК, съдът  

О П Р Е Д Е Л И :

 

ВЗЕМА по отношение на Х.Мехмедов Назифов ЕГН ********** от гр. Шумен ул. „Генерал Драгомиров“ №52, вх.5, ет.2, ап.94, подсъдим по НОХД № 1551/2017г. на РС – Шумен мярка за неотклонение “Задържане под стража”, която следва да се изтърпи в ОЗСА гр. Шумен.

Определението подлежи на незабавно изпълнение.

Определението може да се обжалва и протестира в 7-дневен срок от днес чрез ШРС пред ШОС.

 

Районен съдия: