П Р О Т О К О Л

486/24.8.2017г. , гр. Шумен

            Шуменският районен съд в публично съдебно заседание на 24.08.2017 година, в състав:  

                                                                                               Председател: Надежда Кирилова                                                                                                                                                         

при участието на секретаря Ж. А. и прокурор К. Киряков сложи за разглеждане НОХ дело № 1950 по описа за 2017 год., докладвано от районния съдия.  

На именното повикване в 11.10 часа се явиха:

…………  

Съдът, за да се произнесе взе предвид следното:

В стадия на действия на прокурора, след приключване на досъдебното производство между страните по делото е постигнато споразумение за решаване на бързо производство № 938/2017 г. по описа на РУ– Шумен. Цитираното наказателно производство е образувано и водено срещу С.Д.Р. с ЕГН ********** по обвинение за престъпление по чл. 343в, ал. 2 от НК, извършено на 16.08.2017 г. в с. Средня, обл. Шумен. Страните по споразумението - Районна прокуратура – Шумен, адв. И.И. и обвиняемия С.Д.Р. са постигнали съгласие, че обвиняемият е извършил деянието, в което е обвинен, а именно престъпление по чл. 343в, ал. 2 от НК, като му се налага наказание “лишаване от свобода“ за срок от 3 /три/ месеца при първоначален „общ“ режим на изтърпяване на наказанието.

В днешно съдебно заседание обвиняемият С.Д.Р. и  неговият защитник – адв. И. от ШАК изразяват становище, че не поддържат депозираното споразумение.

Съдът съобразявайки становището на страните, събраните в хода на бързо производство № 938/2017 г. по описа на РУ– Шумен доказателствени материалите и практиката на ВКС, по - конкретно Тълкувателно решение № 1 от 07.06.2016 г. по тълк. дело № 1/2016 г., ОСНК, намира, че така сключеното споразумение е в противоречие с разпоредбите на НК, предвид следните аргументи:

Видно от материалите по делото наказателното постановление № 16-0869-000271 от 16.03.2016 г. на Началник на сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР – гр. Шумен, за санкциониране на обвиняемия Р. по административен ред за управление на моторно превозно средство без съответно свидетелство за управление е връчено по реда на чл. 58, ал. 2 от ЗАНН.

Според правната доктрина и установената съдебна практика обаче вината в наказателния процес се доказва, а не се презумира. А съгласно цитираното тълкувателно решение фикцията по чл. 58, ал. 2 от ЗАНН не може да запълни празнотата относно факта на узнаване от дееца за наказването му по административен ред и датата, от която то е породило правните си последици. Престъплението по  чл. 343в, ал. 2 от НК е от категорията на формалните, поради което извършването му е възможно само при наличие на пряк умисъл. Интелектуалният момент на същия включва съзнаване от страна на дееца на всички елементи от обективната страна на състава на престъплението - това, че е наказан по административен ред за управление на МПС без съответно свидетелство за управление, че не е изтекъл едногодишен срок от това наказване, както и че отново управлява МПС без съответно свидетелство за управление. За да бъде осъзнат едногодишният срок от предходното наказване, несъмнено е необходимо знание за датата, от която този срок тече - т. е. за момента на влизането в сила на наказателното постановление. Липсата на знание за който и да е от тези обективни признаци на състава на престъплението изключва умисъла за извършването му поради фактическа грешка на дееца съобразно разпоредбата на чл. 14, ал. 1 от НК. Нарушителят може само да предполага по кой от предвидените в ЗАНН начини ще приключи административнонаказателното производство. Това положение категорично изключва съзнанието на дееца по  чл. 343в, ал. 2 от НК, че е наказан по административен ред за констатираното административно нарушение, преди да разбере за влязлото в сила наказателно постановление, какъвто е процесния случай. Възприемането на обратното виждане би довело до осъждане на подсъдимия въз основа на предположения за знание за наказването му в разрез с правилото по чл. 303, ал. 1 от НПК и основните принципи на наказателния процес по чл. 13 и чл. 14 от НПК.

Ето защо и в рамките на проверката по чл. 382, ал. 7 от НПК и по изложените по-горе съображения, съдът намира, че така постигнатото споразумение противоречи на закона, поради което на основание чл. 382, ал. 8 от НПК депозираното споразумение не следва да бъде одобрявано, като делото следва да бъде върнато на прокурора.

Водим от горното и на основание чл. 382, ал. 8 от НПК, съдът  

О П Р Е Д Е Л И :

 

НЕ ОДОБРЯВА постигнатото споразумение за прекратяване на наказателното производство между страните по НОХД № 1950 по описа на ШРС за 2017 година, в което се приема за безспорно установено от фактическа страна, че обвиняемият С.Д.Р. е виновен в това, че на 16.08.2017 г. в с. Средня, обл. Шумен управлявал моторно превозно средство – лек автомобил „Фолксваген Пасат“ с рег. № Н 68 18 АС, в едногодишен срок от наказването му по административен ред за управление на моторно превозно средство без съответното свидетелство за управление на моторно превозно средство, наложено му с Наказателно постановление № 16-0869-000271 от 16.03.2016 г. на Началник група към ОД на МВР – гр. Шумен, сектор „Пътна полиция“, влязло в законна сила на 10.02.2017 г. – престъпление по чл. 343в, ал. 2 от НК.

 

Деянието е извършено виновно при пряк умисъл.

 

За горепосоченото деяние на основание чл. 343в, ал. 2 от НК, във вр. чл. 55, ал. 1,    т. 1 от НК на обвиняемия С.Д.Р., ЕГН ********** се налага наказание “лишаване от свобода“ за срок от 3 /три/ месеца при първоначален „общ“ режим на изтърпяване на наказанието.

На основание чл. 55, ал. 3 от НК не налага по - лекото, предвидено в чл. 343в, ал. 2  от НК наказание „Глоба“.

 

С деянието не са причинени имуществени вреди.

По делото няма приложени веществени доказателства.

 

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 1950/2017 г. по описа на ШРС.

ВРЪЩА бързо производство № 983/2017 г. по описа на РУ – Шумен на Районна прокуратура – Шумен.

 

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване съобразно разпоредбата на чл. 382, ал. 9 от НПК.

 

                                                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ :

 

            Протоколът - изготвен в съдебно заседание.

            Заседанието приключи в 11.20 часа.  

 

                                                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ:  

                                                                                              СЕКРЕТАР: