О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА постигнатото споразумение за прекратяване на наказателното производство между страните по НОХД № 1026 по описа на ШРС за 2017 година, в което се приема за безспорно установено от фактическа страна, че обвиняемият Х.Х.А. е виновен за това, че:  

I.                         На 01.05.2017 г. в гр. Шумен се заканил с убийство на Г.Г.А. като размахвал газов пистолет пред вратата на жилището, в което тя се намирала, нанасял удари по вратата и крещял „Ще ви убия всичките, един по един; ще ви заколя на парчета“ и това заканване е възбудило основателен страх за осъществяването му - престъпление по чл. 144, ал. 3 от НК, във вр. ал. 1 от НК;

За гореописаното деяние на основание чл. 144, ал. 3 от НК, във вр. ал. 1 от НК, във вр. чл. 54, ал. 1 от НК, се налага наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 /ТРИ/ месеца.

 

II.           На 01.05.2017 г. в гр. Шумен, се заканил с убийство на Д.А.Н. като размахвал газов пистолет пред вратата на жилещото, в което тя се намирала, нанасял удари по вратата и крещял „Ще ви убия всичките, един по делин; ще ви заколя на парчета“ и това заканване е възбудило основателен страх за осъществяването му – престъпление по чл. 144, ал. 3 от НК, във вр. ал. 1 от НК;

За гореописаното деяние на основание чл. 144, ал. 3 от НК, във вр. ал. 1 от НК, във вр. чл. 54, ал. 1 от НК, се налага наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 /ТРИ/ месеца.

III.         На 01.05.2017 г. в гр. Шумен, е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото като крещял, псувал, обиждал Г.Г.А. и нанасял удари по входната врата на жилището, в което тя се намирала в момента на извършваните от него действия – престъпление по чл. 325, ал. 1 от НК.

За гореописаното деяние на основание чл. 325, ал. 1 от НК, във вр. чл. 54, ал. 1 от НК, се налага наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 /ТРИ/ месеца и наказание „обществено порицание“, което да се изпълни чрез поставяне на съобщение на таблото за обявления в Община Шумен.

 

От субективна страна деянията са извършени виновно, при пряк умисъл.

 

На основание чл. 23, ал. 1 от НК определя общо наказание на обвиняемия Х.Х.А. измежду наложените с настоящото споразумение, а именно – наказание „лишаване от свобода“ в размер на 3 /ТРИ/ месеца.

На основание чл. 66 от НК отлага изпълнението на така наложеното наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 /ТРИ/ години.

 

На основание чл. 23, ал. 2 от НК към наложеното общо наказание „лишаване от свобода“ се присъединява наказанието „обществено порицание“, което да се изпълни чрез поставяне на съобщение на таблото за обявления в Община Шумен.

На основание чл. 59, ал. 2 от НК се приспада времето, през което обв. А. е бил задържан на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от ЗМВР със Заповед за задържане на лице УРИ 1729з-146/01.05.2017 г.

На основание чл. 53, ал. 1, б. „а“ от НК веществените доказателства по делото – газов пистолет „Екол“ Р29, калибър 9 мм с № ЕР – 1430525, 1 бр. пълнител и 1 бр. газов патрон и 1 бр. сгъваем нож с червена дръжка с обща дължина около 20 см и дължина на острието 8 см следва да бъдат отнети в полза на държавата.

На основание чл. 112, ал. 2 от НПК вещественото доказателство по делото – 5 бр. гилзи с надпис „LUGER“ 9 мм следва да бъдат отнети в полза на държавата.

Отнетите в полза на държавата веществени доказателства по делото, а именно 1 бр. сгъваем нож с червена дръжка с обща дължина около 20 см и дължина на острието 8 см и 5 бр. гилзи с надпис „LUGER“ 9 мм, доколкото същите са с ниска стойност следва да бъдат унищожени.

 

С деянията не са причинени щети.

 

Направените разноски в размер на 137,54 лв. /сто тридесет и седем лева и петдесет и четири стотинки/ се възлагат на обв. Х.Х.А. по БП № 489/2017 г. по описа на РУ - Шумен като същите следва да се заплатят в полза на ОД на МВР гр. Шумен, както и 5,00 лв. при издаване на изпълнителен лист - по сметка на ШРС.

 

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 1026/2017 г. по описа на ШРС и по БП № 489/2017 г. по описа на РУ – Шумен.              

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.