Мотиви  към  решение  по  АНД № 1249 по  описа  за  2017г.  на  ШРС

 

Производство по глава 28 от НПК.

            С постановление от 02.06.2017г. на ШРП е предложено, на ШРС да бъде прекратено наказателното производството против С.Н.С. за извършено от него престъпление по чл.313 ал.1 от НК, като е прието, че са налице предпоставките по чл.78а от НК и предлага да и бъде наложено административно наказание.

            Представителя на ШРП поддържа така депозираното предложение и предлага на обвиняемия да му бъде наложено административно наказание “глоба” в минимално предвидения към датата на извършване на престъплението размер, а именно 1000 лева.

            Обвиняемия редовно призован, се явява. Същият заявява, че е извършил вмененото му престъпление и моли за налагане на минимално наказание.

            От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Обвиняемия С.С. работел като шофьор на товарен камион. На 13.08.2016г. в гр. Сувалки, Република Полша, С. бил спрян за проверка от контролните органи на страната. След извършване на проверка с техническо средство било установено, че същият управлява поверения му товарен автомобил след употреба на алкохол. Във връзка с тази констатация на С. било отнето СУМПС под № 282368148. След като се завърнал в България, на25.08.2016г. същият отишъл в сградата на сектор „Пътна полиция“ при ОД МВР гр. Шумен, където напълно съзнателно подписал декларация с рег. № УРИ 869000-10861 от 25.08.2016г., която се подава на осн. чл. 17 от Правилника за издаване на българските документи за самоличност и чл. 160 ал.1 от ЗдвП. Във въпросната декларация същият записал, че свидетелството му за управление на МПС е изгубено в чужбина, въпреки, че същият е знаел, че това не е така, а е отнето от полските контролни органи. Подадената декларация била адресирана до началника на сектор „Пътна полиция гр. Шумен.

            С писмо Вх. № 328600-65324/29.11.2016г. на Посолството на Република България в Република Полша, отнетото на С. СУМПС било изпратено на Главна дирекция „Национална полиция“. С писмо рег. № 3286р-48559 от 07.12.2016г. на ГД „Национална полиция“ същото било изпратено м ОД МВР гр. Шумен, като от това писмо станало ясно, че С. в подадената от него декларация е посочил неверни обстоятелства.

            Разпитан в качеството на обвиняем С. се признава за виновен, като дава подробни обяснения.

Видно от заключението на назначената в хода на досъдебното производство съдебно – графическа експертиза, подписът срещу „Декларатор“, в декларация с рег. № УРИ 869000-10861 от 25.08.2016г. по описа на ОДМВР гр. Шумен, е положен от С.Н.С..

С оглед изложеното, съдът прави правния извод, че С.Н.С. е осъществила от обективна и субективна страна състава на престъплението от общ характер наказуемо по чл. 313ал.1от НК.

За престъплението по горепосочената квалификация, законът предвижда наказание лишаване от свобода до три години или  глоба от 100 до 300 лева. Същевременно се установи, че деецът, който е пълнолетен,  към момента на извършване на деянието е бил реабилитирани не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на раздел IV от глава VIII от НК, а в резултат на деянието няма нанесени преки и съставомерни имуществени вреди, така че следва да бъде освободен от наказателна отговорност при условията на чл.78а от НК. С оглед определяне размера на предвиденото наказание, съдът отчете, че деецът не представлява голяма обществена опасност - по делото са налице добри характеристични данни, и счете, че целите на наказанието могат да бъдат постигнати като му бъде наложено административно наказание на основание чл.78а ал.1 от НК "глоба" в минимално предвидения размер, а именно 1 000 лева. 

По този начин и с това административно наказание съдът счита, че ще бъдат постигнати целите на генералната и специалната превенция.

Съдът постанови в тежест на обвиняемия и направените в досъдебното производство деловодни разходи за изготвяне на съдебно-графическата експертиза.

Водим от горното и на основание чл.378 ал.4 т.1 от НПК, съдът постанови решението си.

 

Районен  съдия: