Мотиви към решение по АНД № 1283 по описа за 2017г. на ШРС

 

Настоящото производство е образувано на основание чл.375 и сл. от НПК.

От ШРП е внесено постановление, с което се прави предложение за освобождаване от наказателна отговорност на И.В.И.- обвиняем по Досъдебно производство №499/2017г. по описа на РУ-Шумен при ОД на МВР-гр.Шумен с налагане на административно наказание по реда на чл.78а от НК. Като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано за престъпление по чл.345, ал.2, вр. с чл.345, ал.1 от НК; извършителят не е осъждан за престъпление от общ характер и не е бил освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК, както и че от деянието не са причинени имуществени щети.

В съдебно заседание обвиняемият, редовно призован, се явява лично, като изразява съгласие с предложението на прокуратурата. Представител на ШРП поддържа предложението и моли съда да наложи на обвиняемия административно наказание в минималния размер, предвиден в закона.

От приложените по делото писмени доказателства (по Досъдебно производство №499/2017г. по описа на РУ-Шумен при ОД на МВР-гр.Шумен), преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи от фактическа страна следното:

С договор за покупко-продажба от 24.03.2017г. обвиняемият закупил от РИталия лек автомобил марка „Тойота Корола“, с рама №JT152ZEB100040529. При закупуването му автомобилът не бил регистриран в сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-Шумен и бил без регистрационни табели, но обвиняемият започнал да го управлява, без да го регистрира по надлежния ред. На 03.05.2017г. около 08,25ч. обв.И. ***. По същата улица се движел с личния си лек автомобил св.Х.Д.Х.-мл.полицейски инспектор при ОДМВР-Шумен, който забелязал липсата на регистрационни табели на превозното средство. Свидетелят последвал обвиняемия до момента на спирането му на ул.“Университетска“ в близост до входа на сектор „ПП“ при ОДМВР-Шумен и му разпоредил да изчака идването на компетентни полицейски служители, като по телефона подал съответен сигнал за случая. Пристигналият на посоченото място компетентен полицейски служител установил, че автомобилът не е регистриран в сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-Шумен, във връзка с което съставил на обвиняемия акт за установяване на административно нарушение, подписан от него без възражения, а впоследствие било образувано и настоящото наказателно производство.

Въз основа така установената фактическа обстановка съдът намира, че с деянието си обвиняемият действително е извършил престъплението, в което е обвинен. На процесната дата същият безспорно е управлявал лек автомобил, който не е бил регистриран в сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-Шумен и е бил без поставени регистрационни табели. Управляваният от обвиняемия лек автомобил е попадал в категория В, съгласно разпоредбата на чл.149, ал.1, т.1 от ЗДвП, като по силата на чл.140, ал.1 от ЗДвП е подлежал на задължителна регистрация по реда на Наредба I-45 от 24.03.2000г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства, издадена от министъра на вътрешните работи. Доколкото такава регистрация не е била налице, с деянието си обвиняемият е осъществил състава на престъпление по чл.345, ал.2 , във вр. с ал.1 от НК.

От субективна страна деянието е извършено с вина под формата на пряк умисъл.

Съдът намира, че са налице предпоставките по чл.78а от НК за освобождаване на обвиняемия от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, а именно:

-за престъпление по посочената квалификация законът предвижда наказание лишаване от свобода до една година или глоба от 500 до 1000 лева;

-обвиняемият не е осъждан за престъпления от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78 а от НК

-от престъплението не са причинени имуществени вреди.

При определяне на наказанието на обв.И. съдът отчете като смекчаващи обстоятелства чистото съдебно минало на обвиняемия не само към момента на деянието, но и изобщо, направените самопризнания и добрите характеристични данни /същият работи постоянно и няма данни за наличие на други противообществени прояви/, както и обстоятелството, че извършителят е управлявал автомобила в посока сектор „ПП“ при ОДМВР-Шумен, с намерение да регистрира същия по надлежния за това ред. Като отегчаващи обстоятелства съдът отчете наличието на наказания за нарушения на ЗДП, сочещи на завишена склонност към нарушаване на нормите, установени с оглед безопасността на движението по пътищата. По изложените съображения съдът намира, че наказанието следва да бъде определено при превес на смекчаващите обстоятелства, в размер на законоустановения минимум, а именно 1000 лева.

 

Водим от горното съдът постанови решението си.

 

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ :