Мотиви към Решение по НАХД № 1777/2017г.

 

От ШРП е внесено Постановление, с което се прави предложение за освобождаване на Ю.Р.А. – обвиняема по НП № 917/2017г. по описа на РУ гр. Шумен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл.78а от НК. Като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано за престъпление по чл.345, ал.2 от НК, предвиждащ наказание до една година “лишаване от свобода” или “глоба”, извършителят не е осъждан за престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност, с деянието не са били причинени имуществени вреди и не са налице отрицателните предпоставки за приложението на чл.78а НК.      

В съдебно заседание, обвиняемата се явява лично, като изразява съгласие с предложението на ШРП, като моли съда за минималния размер на административното наказание. ШРП – редовно призована - изпраща представител, който изцяло поддържа внесеното предложение. Обвиняемата моли за минималната глоба.

От приложените по делото писмени доказателства /НП № 917/2017г. по описа на РУ гр. Шумен/, преценени поотделно и  в тяхната съвкупност се установи от фактическа страна следното: Обвиняемата Ю.Р.А. ***. През лятото на 2017г. си закупила от познато лице от същото село, МПС – мотопед „Rex RS 45“, с номер на рама LAEAGZ4006В13007 за сумата от 200 лева. За закупеният мотопед обвиняемата не получили от продавача никакъв документ. Мотопедът не бил регистриран в Република България от никое от звената на „Пътна полиция“ при МВР, съобразно изискванията на разпоредбата на чл.140 от ЗДв.П и чл.12а от Наредба № I-45 от 24.03.2000г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на МПС и ремаркета, теглени от тях и реда за предоставяне на данни за регистрираните ППС. Поради това, превозното средство нямало и регистрационен номер, поставен на определените за това, места. Въпреки, че превозното средство нямало регистрация по см. на параграф 2, т.4 от ДР на Наредба № I-45 от 24.03.2000г., според който регистрацията е административно разрешение за превозното средство да участва в пътното движение, включващо идентификацията на превозното средство и издаването на регистрационен номер, на 01.08.2017г. около 22,20 часа в с. Вехтово, обвиняемата Ю.А. предприела управление на мотопеда за с. Ветрище. Докато управлявала мотопеда по ул. ***, обв. А. била забелязана от служители на РУ Шумен - свидетелите П.С.П. и А.Н.А.. На свидетелите им направило впечатление, че мотопедът бил без регистрационна табела, а водача му без каска, поради което го спрели за проверка до дом №** на улицата. След направена справка се установило, че моторното превозно средство, управлявано от обв. Ю.А. не било регистрирано по съответния ред, поради което служителите на РУ й съставили АУАН.

В хода на съдебното производство, от страна обвиняемата не бяха ангажирани доказателства, оборващи установената по-горе фактическа обстановка.

Изложената по-горе фактическа обстановка дава основание на съда да приеме, че обвиняемата Ю.Р.А., управлявайки мотопед „Rex RS 45“, с номер на рама LAEAGZ4006В13007, което не е регистрирано по надлежния ред в Р. България е осъществила от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.345, ал.2 от НК във връзка с чл.345, ал.1 от НК.

Съдът намира, че са налице предпоставките по чл.78а от НК за освобождаване на обвиняемата Ю.А. от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, а именно:

-                      за престъплението, което е умишлено е предвидено наказание “лишаване от свобода” до една година или “глоба”;

-                      деецът не е осъждан за престъпление от общ характер и не е бил освобождаван от наказателна отговорност на основание чл.78а от НК;

-           с деянието не са били причинени имуществени вреди.

При определяне на наказанието по отношение на обвиняемата Ю.Р.А., съдът отчете степента на обществена опасност на деянието, която намира за невисока. Степента на обществена опасност на дееца – неосъждана, вдовица, с основно образование, неработеща, т.е. налице са добри данни за личността й. За да определи наказанието, съдът отчете пълното самопризнание на обвиняемата и съдействието й за разкриване на обективната истина, мотивите и причините за извършване на процесното деяние, изказаното искрено съжаление, както и тежкото материално състояние – неработеща вдовица, поради което намира, че наложената санкция следва да е в минималния размер. Съдът счита, че наказание в размер на 1 000 лева ще породи възпитателната и превантивна функция на наказанието и ще бъде достатъчно да му повлияе поправително, както на обвиняемата, така и на останалите членове на обществото.

В този смисъл съдът се произнесе с решението си.

 

                                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: