Р Е Ш Е Н И Е

 

733/12.10.2017г. , Гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

            Шуменският районен съд, в открито заседание на двадесет и първи септември през две хиляди и седемнадесета година в състав:

                                                                                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ: Бистра Бойн

            при секретаря М.Найдева, като разгледа докладваното от съдията гр.д.№2414 по описа за 2015 год. на ШРС, за да се произнесе, съобрази следното:  

            Производство за делба на недвижими имоти във втора фаза.

С решение по настоящото дело ШРС е допуснал да се извърши съдебна делба между страните на недвижими имоти, представляващи 1. Дворно место от 1 700 кв.м. в с.Боян, Шуменска област, за което по сега действащият план на селото са отредени: Парцел ***, в кв.***с урегулирана площ от 1 340 кв.м. вкл. собствено место от 700 кв.м. и с неуредени сметки по регулация при граници улица, *** и парцел ***, в кв. ***с урегулирана площ от 1 500 кв.м. от които 1 000 кв.м. собствено место и с неуредени сметки по регулация при граници улица,  №***, *** и ***общински с пазарна цена 3 446 лв. при квоти: за съделителя Д.Н.Х. с ЕГН: ********** - 1/4 ид.ч. и за С.Н.А. с ЕГН: **********- ¾ ид.ч. и 2. земеделски земи- нива от 13 дка, четвърта категория, местност ***, намираща се в землището на с.Боян, обл.Шумен с пазарна цена 10 439лв.- при квоти: за съделителя Д.Н.Х. с ЕГН: **********- 1/2 ид.ч. и за С.Н.А. с ЕГН: ********** също 1/2ид.ч.

С определение от съдебно заседание, съдът предяви проект за разделителен протокол, съобразно представеното заключение на вещото лице по делото и изготвените скици. В открито съдебно заседание, страните нямат възражения по становището на вещото лице.

От събраните по делото, преценени по отделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна следното: Съгласно заключението на назначената съдебно–техническа експертиза /СТЕ/ и допълнителна такава, възприети от съда изцяло като компетентно и обосновано дадени, без възражения от страните, имотът представляващ дворно място, предмет на настоящото делбено производство по т.1 не е реално поделяем, съобразно действащата нормативна уредба, понеже не е попълнен в кадастралния план на населеното място с актуалните си граници. Земеделската земя по т.2 съобразно квотите на съделителите може да бъде реално поделена, като вещото лице предлага два варианта и страните изразяват предпочитания към първия от тях. Разпределението по дялове в заключението е следното: ДЯЛ І с проектен номер №*** с площ 6,497дка. с площ 6,97дка при съседи: имоти ***/проектен/ и ***; ДЯЛ ІІ с проектен номер № *** с площ 6,497дка. при съседи: имот***/проектен/, *** Имотите са подробно описани в заключението на в.л.инж.Р.Х. в Приложение I на експертизата.

           При извършване на съдебната делба, следва да се прилага основния принцип за реално поставяне в натура на наследствените имоти между съделителите, освен когато неделимостта на имотите изисква изнасянето им на публична продан, какъвто е случая с първия имот и когато съставянето на дялове и теглене на жребие е невъзможно или неудобно. В настоящият случай, следва да се пристъпи към ликвидиране на съсобствеността чрез два способа, като реалното разпределение ще гарантира интересите на страните чрез обособяване на дялове от имота, за което няма законови пречки и разпределянето им между страните чрез теглене на жребий по чл.352 от ГПК. По отношение на дворното място, и двете страни по делото са  направили искане за възлагане на имота в преклузивния срок по чл.349 ал.2 от ГПК с Определение от о.с.з. на 08.12.2016г. е било открито производство по възлагане. От събраните доказателства, съдът приема, че претенцията и на двамата съделители е неоснователна, поради следните съображения: Имотът предмет на делбата, не е жилищен имот, съделителите не твърдят да са живели в него и да нямат друго жилище, поради което не е нА.це нито едно от условията на фактическия състав на разпоредбата на чл. 349 ал.2  от ГПК. Предвид обстоятелството, че процесния имот не може да бъде възложен в дял на някой от съделителите, то същия следва да бъде изнесен на публична продан, а страните да се удовлетворят от реА.зираната при продажбата пазарна цена.

            В първото по делото заседание след допускане на делбата, Д.Х. предявява претенция по сметките срещу другия съделители, представляваща обезщетение за ползване на всички имоти, считано от получаване на исковата молба- 04.11.2015г. до 08.12.20***за сумата общо 1950лв. или 150лв. на месец. Ответникът предявява претенция по сметките срещу другия съделител за заплатени от него данък сгради и такса смет за първия допуснат имот за сумата общо 100лв., като и двете са приети за съвместно разглеждане. По делото са назначени и изготвени експертизи, касателно размера на пазарен наем, който е 63,98лв. годишно. Претенциите са недоказани. Не са разпитани исканите свидетели, понеже същите не са водени от страните и не се установи имота да е ползван само от една от страните. Не са представени писмени доказателства за заплащани данъци и такси. Претенциите по сметки, разгледани по същество, следва да бъдат отхвърлени като недоказани.

            Страните следва да заплатят държавна такса в размер на 4% върху стойността на дяловете си. На осн.чл.355 изречение първо от ГПК, страните заплащат разноските по делбеното производство, съобразно стойността на дела си. Разноските за изготвената експертиза за пазарен наем, касаеща неоснователна претенция по сметки, следва да остане в тежест на ищцата. По назначената СТЕ за определяне на пазарна оценка и възможност за реално разпределение, страните са били задължени за разноски в размер на 300лв. Съобразно дела си, ответникът следва да бъде осъден да заплати на ищеца сумата от 125,00лв., понеже същата е внесла стойността на експертизата изцяло.

            Водим от горното и на основание чл.350 от ГПК, съдът

Р Е Ш И:

 

            На основание чл.348 от ГПК, ИЗНАСЯ НА ПУБЛИЧНА ПРОДАН следния недвижим имот- Дворно место от 1 700 кв.м. в с.Боян, Шуменска област, за което по сега действащият план на селото са отредени: Парцел ***, в кв.***с урегулирана площ от 1 340 кв.м. вкл. собствено место от 700 кв.м. и с неуредени сметки по регулация при граници улица, *** и парцел ***, в кв. ***с урегулирана площ от 1 500 кв.м. от които 1 000 кв.м. собствено место и с неуредени сметки по регулация при граници улица,  №***, *** и ***-общински, на стойност 3 446.00лв./три хиляди четиристотин четиридесет и шест лева/.

            След извършване на публичната продан, получените суми да се разпределят между съделителите при следните квоти: 1/4 ид.ч. за Д.Н.Х. с ЕГН: ********** и 3/4 ид.ч. за С.Н.А. с ЕГН: **********.    

 Обявява окончателен разделителен протокол, досежно допуснат до делба недвижим имот- Нива от 13.000дка, четвърта категория, местност***, имот №*** по плана за земеразделяне на с.Боян, Шуменска област при граници имоти №***, възстановена на наследниците на Н.А. О. с Решениe №2Б от 23.01.1995 г. на ПК-с.Венец, на стойност 10 439лв./десет хиляди четиристотин тридесет и девет лева/ и разпределя същия, както следва: ДЯЛ І включва новообразуван имот с проектен номер №*** с площ 6,497дка., при съседи: имоти ***/проектен/ и ***; ДЯЛ ІІ включва новообразуван имот с проектен номер № *** с площ 6,497дка., при съседи: имот ***/проектен/, ***, като за тези дялове страните Д.Н.Х. с ЕГН: **********- 1/2 ид.ч. и С.Н.А. с ЕГН: **********, които са с квоти по 1/2 ид.ч. всеки, следва да бъдат призовани за разпределение чрез теглене на жребие.

            Приложената скица към съдебно-техническата експертиза на л.155 от гр.дело №2414/2015г. на ШРС, приета от съда на 22.06.2017г., да се счита за неразделна част от настоящото решението.  

            Отхвърля претенциите по сметки, на осн.чл.346 от ГПК, предявени от Д.Н.Х. с ЕГН: ********** срещу С.Н.А. с ЕГН: **********, представляващи обезщетение за лично ползвани на всички имоти, считано от получаване на исковата молба- 04.11.2015г. до 08.12.20***за сумата общо 1950лв. или 150лв. на месец, като недоказани.      

            Отхвърля претенциите по сметки, на осн. чл.346 от ГПК, предявени от С.Н.А. с ЕГН: ********** срещу Д.Н.Х. с ЕГН: ********** за заплатени данък сгради и такса смет за първия допуснат имот за сумата общо 100лв, като недоказани.

           Отхвърля искане на Д.Н.Х. с ЕГН: ********** и С.Н.А. с ЕГН: ********** за възлагане на първия допуснат до делба имот- дворно място, на осн.чл.349 ал.2 от ГПК, като неоснователно.  

            ОСЪЖДА страните да заплатят държавна такса върху стойността на дяловете си както следва: Д.Н.Х. с ЕГН: ********** в размер на 243,24лева /двеста четиридесет и три лева и двадесет и четири стотинки/; С.Н.Али с ЕГН: ********** в размер на 312,16лв./триста и дванадесет лева и шестнадесет стотинки/.

             ОСЪЖДА, на осн.чл.355 от ГПК, С.Н.Али с ЕГН: ********** да заплати на Д.Н.Х. с ЕГН: ********** сумата 125,00лв./сто двадесет и пет лева/, представляваща направени по делото разноски.  

            Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд - гр.Шумен в 2– седмичен срок от съобщаването му на страните.  

            След изтичане на срока и влизане на решението в сила делото да се докладва за продължаване на съдопроизводствените действия- теглене на жребий.

 

                                                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: