Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

211/5.4.2017г. , гр.Шумен  

Шуменският районен съд, в открито заседание на двадесет и шести януари   , през две хиляди и седемнадесета   година в състав:

СЪДИЯ: Зара Иванова  

при секретаря А.П. ,  като разгледа докладваното от съдията гр.д.№2287  по описа за 2016г. на ШРС, за да се произнесе взе предвид следното:  

            Предявен е иск с правно основание чл.79 , ал.1 , предл. последно от ЗЗД 

Депозирана е искова молба от А.А.М.  , ЕГН:********** , адрес ***  , съдебен адрес ***  срещу „ Корона 2013“ ЕООД  , ЕИК:*** , седалище и адрес на управление : гр.Шумен , ул.*** , в която посочва , че  през м. септември 2015 г. решил  да извършва ремонт на жилището в което живее, собственост на родителите му, като за целта след проучване от негова страна се свързал с представител на ответника, уточнили ремонтните дейности, както и сумата, която трябвало да  заплати. Твърди, че на 21.09.2015 г. между страните бил сключен договор  за извършване на СМР, като в приложение № 1 били уточнени  дейностите които трябвало да бъдат извършени в апартамента, както и срока в който трябвало да бъдат заплатени СМР.  На 14.09.2015 г. баща му дал капаро  в размер на 1000 лв., като за това плащане ответникът издал документ във вид на Приложение към договор, като в договора от 21.09.2015 г. уточнената сума  от 10500 лв. включваща всички материали и труд.  На 05.01.2015 г. между страните било подписано  ново приложение към договора от 21.09.2015 г. в което било обективирано, че изпълнителя следвало да монтира кухненско обзавеждане с котлони, фурна и аспиратор, които ищецът твърди, че бил  заплатил предварително, заедно с другите  подробно описани в приложението СМР и като крайна цена на ремонта била определена сумата от 10100 лв., включваща всички материали  и труд, а крайния срок бил определен на 28.02.2016 г. Ищецът заявява, че  след започване на ремонтните работи  работата протичала мудно, работниците ходели рядко, ремонта видимо бил некачествен, като в същото време ответникът  изисквал постоянно определени суми,  които му били предоставяни и въпреки  това,  ремонтните дейности в апартамента се извършвали все по-рядко, като в един момент същия бил преустановен,  като представителя на фирмата К. П. започнал да не отговаря на  обажданията им и в последствие разбрали, че е заминал за Германия. Ищецът претендира  заплащане от страна на ответника на сума в размер на 6950 лв. представляваща разликата от заплатени суми по договор от 21.09.2015 г. и реално  извършените от ответника СМР, ведно със законната лихва , считано от датата на заплащане на исковата молба , както и направените деловодни разноски .

В срока по чл.131 от ГПК ответникът депозира отговор в който заявява, че  искът е недопустим в този му вид. От исковата молба не ставало ясно какво точно се искало от възложителя по договора, като  това поставяла защитата  му в обективна невъзможност да бъде разгърната в пълна степен. Заявява, че искът е изцяло неоснователен и го оспорвал изцяло както по основание, така и по размер. Твърди, че не отговаряло на действителността твърдението на  ищеца, че в заплатената сума от 9500 лв. влизали платените електродомакински уреди – котлони, печка, аспиратор и кухненски  мебели. Твърди, че в нито един от посочените  писмени документи не били индивидуализирани подобни движими вещи,никога не били влизали цени на дребно на каквито и да било домакински уреди и кухненски мебели. Твърди, че имало поет ангажимент  единствено  за монтаж и вграждане на въпросните  уреди и мебели, но не и  закупуване. Във въпросната цена  недвусмислено било уговорено, че влизат материали и труд по извършените СМР. Твърди, че пълномощникът на ответника К. П. бил в тежко здравословно състояние, и бил в  обективна невъзможност да изпълнява функциите си. 

Съдът, след като съобрази становищата на страните, прецени събраните по делото писмени доказателства, поотделно и в тяхната съвкупност,  приема за установено от фактическа страна следното:

По делото не е спорно и се установява от приетите  като доказателство документи , че на 14.09.2015г. между  ищеца , като „възложител“ и ответника , като „изпълнител“ е подписано Приложение №1 към Договор , в който са посочени СМР , които ответникът е поел задължение да извърши  за сумата от 7 000 лева . Приложението съдържа и разписка за получена от изпълнителя сума от 1 000 лева . На 21.09.2015г. е сключен Договор за СМР , в който са изброени основни задължения и права на страните . На същата дата е подписано  Приложение №1 към договор , изброени са видовете СМР , които следва да извърши изпълнителя , коригирана е общата сума , която му дължи възложителя , а именно на 10 500 лева . В това приложение страните са удостоверили , че възложителят за заплатил суми на изпълнителя , както следва : на 03.10.2015г.- сума от 1 500 лева , на 02.11.2015г. – сума от 1 500 лева , на 02.12.2015г. – сума от 1 500 лева , на 05.01.2016г. – сума от 1 000 лева , на 04.02.2016г. – сума от 2 000 лева и на 03.03.2016г. – сума от 1 000 лева . На 05.01.2016г. е подписано последващо Приложение към Договор , в което за пореден път са посочени видовете СМР , уточнена е отново тяхната стойност – 10 100 лева  , уточнен е крайният срок за извършването им – 28.02.2016г. На 17.06.2016г. е сключен Анекс към Договора от 21.09.2015г.  Съществените уговорки в анекса , касаещи настоящият спор са , че страните са приели , че  срокът за изпълнение на СМР е изтекъл на 28.02.2016г. и от страна на възложителя са заплатени 9 500 лева .  Описаните документи не са оспорени , поради което съдът приема за доказано , че между страните е възникнала  валидна облигационна връзка , по силата на която ответникът  е следвало  да извърши уговорените СМР , за което  е  заплатено авансово възнаграждение  от 9 500 лева .

Ищецът твърди , че ответникът е изпълнил само част от уговорените СМР , а именно такива на стойност 2 550 лева , поради което претендира като обезщетение за неизпълнение , разликата от общо  заплатената сума , т.е. 6 950 лева . За установяване на стойността на извършените СМР е назначената първоначална и допълнителна СТЕ , според която са извършени СМР на обща стойност 3 806 ,69 лева , описани подробно в приложената  към заключението количествено-стойностна сметка . Съдът възприема за обективна допълнителната  СТЕ  , в резултат на което приема за доказано , че ответникът не е изпълнил в пълен обем уговорените СМР и стойността на сумата която не е използвана съобразно договора е в размер на 5 693,31 лева .

Следва да се коментира възражението на ответника , че съобразно уговорките по Договора за СМР , той не е следвало за закупува електродомакински уреди , а само да ги монтира . Съдът намира , че действителната уговорка между страните , няма да промени правното положение , относно неизвършените СМР .  Ако уредите са били закупени , въпросът дали цената им следва да се включи в изпълнените СМР  , съответно да се приспадне от неизпълнените би бил актуален , но т.к.  не са доставени  , съотношението между стойността на  изпълненото по договора – труд и материали  и  сумата , която е останала „неизразходвана „  е като посоченото по-горе .

Въпросът  чие е задължението да  закупи ел.уредите обаче е важен  ,  ако се  коментира евентуална забава на възложителя , каквито възражения са наведени  . От всички подписани между страните договори и и анекси към тях , съдът приема , че задължението за снабдяване и заплащане на кухненското оборудване , вкл. и ел.уредите е било на възложителя .  Формулировката във всички договори е „монтиране на заплатени от страна на възложителя  ел.уреди и корпусна кухненска мебелировка“ , което не води до недвусмислен извод , че е в стойността на договора е включена и цената на ел.уредите .  Това тълкуване на договорите не води до забава на кредитора , респ. основание за приложение на чл.96 от ЗЗД. В коментирания по-горе Анекс към договор от 17.06.2016г. , страните са заявили , че срокът за изпълнение на уговорените СМР , включително и монтаж на ел.уредите е изтекъл на 28.02.2016г. , т.е.  възложителят е оказал необходимото съдействие  - да ги предостави , но изпълнителят не ги е монтирал . 

На последно място е необходимо да се коментират възраженията на ответника свързани със здравословното му състояние . Твърди , че влошаването на здравето му представлява обективна причина за неизпълнение на задълженията по договора или по същество счита , че е налице хипотезата на чл.81 , ал.1 от ЗЗД . Съдът намира възражението  за неоснователно , действително от  представената от ответника медицинска документация се доказва , че е имал здравословни проблеми , поради които е бил хоспитализиран за периода от 12.02.2016г. до 16.02.2016г.  или четири дни . Не са постъпили доказателства , че преди този период или след него ,  е бил в обективна невъзможност да изпълни задълженията си по договора  . През юни и юли отново е имал престой в болница , но тези факти са ирелевантни , т.к. вече е бил в забава .

В обобщение съдът намира претенцията за  основателна основателна до размера от 5 693,31 лева , т.к. ищецът е доказал всички обстоятелства установяващи задължението на изпълнителя за заплати обезщетение за неизпълнение (частично) на договорно задължение , доказан е размерът на обезщетението  ,  в случая съставляващо претърпяната загуба , по арг. на чл.82 от ЗЗД , не са налице причини които да освободят от отговорност изпълнителя .

На основание чл.78 , ал.1 от ГПК ответникът дължи на ищеца извършените деловодни разноски , съразмерно на уважената част от иска , а именно 1 256,69  лева

На основание чл.78 , ал.3 от ГПК , ищецът дължи на ответника деловодни разноски , съразмерно на отхвърлената част от иска , в размер на 150,08  лева  .

Водим от горното, съдът

Р Е Ш И:  

ОСЪЖДА „ Корона 2013“ ЕООД  , ЕИК:*** , седалище и адрес на управление : гр.Шумен , ул.***  да заплати на А.А.М.  , ЕГН:********** , адрес ***  , съдебен адрес ***   , обезщетение по чл.82 вр. чл.79 , ал.1 , предл. последно от ЗЗД   , за неизпълнение на Приложение №1 към Договор от  14.09.2015г. , Договор за СМР от 21.09.2015г. ,  Приложение №1 към договор от 21.09.2015г. , Приложение към Договор от 05.01.2016г.   и Анекс към Договора от 21.09.2015г.  , в размер на 5 693,31  (пет хиляди шестстотин деветдесет и три лева и тридесет и една ст.)  лева    , ведно със законната лихва върху главницата  , считано от датата на  подаване на исковата молба –  08.09.2016г. , до окончателното и изплащане .

ОТХВЪРЛЯ иска по чл.79 , ал.1 , предл. последно от ЗЗД  , за разликата от 5 693,31 лева  до пълния предявен размер от 6950 лева , като НЕОСНОВАТЕЛЕН .

ОСЪЖДА „ Корона 2013“ ЕООД  , ЕИК:***, да заплати на А.А.М.  , ЕГН:********** , сумата 1 256,69  ( хиляда двеста петдесет и шест лева и шестдесет и девет ст.)лева - деловодни разноски , съразмерно на уважената част от иска .

ОСЪЖДА А.А.М.  , ЕГН:**********  да заплати на „ Корона 2013“ ЕООД  , ЕИК:*** , сумата 150,08 (сто и петдесет лева и осем ст.) лева – деловодни разноски , съразмерно на отхвърлената част от иска .

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен срок от съобщаването му на  страните.                                                                                                                     

СЪДИЯ: