Р Е Ш Е Н И Е

 

7/6.1.2017г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, единадесети състав

На двадесет и първи декември през две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                               Председател: Ростислава Георгиева

Секретар: С.Л.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №2402 по описа на ШРС за 2016 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

          Производството е образувано на основание чл.49 от Семейния кодекс.

          Депозирана е искова молба от В.И.К., с ЕГН**********,***, със съдебен адрес:***, чрез адв. К. Д. от ШАК срещу Д.С.К., с ЕГН**********, с настоящ адрес: ***, в която излага, че брака им е дълбоко и непоправимо разстроен и моли същият да бъде прекратен по вина на ответника.

В първото съдебно заседание по делото двамата съпрузи заявяват, че са постигнали споразумение по чл.51 от СК, в което са уредили личните и имуществените отношения между тях, като излагат конкретните му параметри в съдебно заседание. Молят съда да постанови решение, с което да прекрати сключения между тях брак по взаимно съгласие и да утвърди постигнатото споразумение.

          Съдът на основание разпоредбата на чл.321, ал.5 от ГПК е допуснал изменение на иска от чл.49 от СК, в такъв по чл.50 от СК.

          Молителката В.И.К. в съдебно заседание се явява лично и с упълномощен представител – адв.К. Д. от ШАК, като поддържат молбата си за прекратяване на брака и изложеното  споразумение. Молят съда да прекрати брака и да одобри споразумението.

Молителят Д.С.К. в съдебно заседание се явява лично, като поддържа молбата си за прекратяване на брака и изложеното споразумение по чл.51 от СК. Моли съда да прекрати брака и да одобри споразумението.

          ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Молителите В.И.К. и Д.С.К. били законни съпрузи, като гражданският брак между тях бил сключен на 07.06.2001 год. в гр. Шумен, за което бил издаден Акт за граждански брак №167/07.06.2001 год. От брака си имали родено едно дете – Н. Д. К., с ЕГН**********. Двамата не били придобивали собственост върху недвижими имоти и движими вещи. Семейното жилище, намиращо се в гр.*** било собственост на ищцата, като същото било напуснато от ответника. При сключване на брака ищцата е променила фамилното си име, като е приела фамилното име на своя съпруг К..

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени доказателства и по-специално от: Удостоверение за сключен граждански брак, Удостоверение за раждане от *** год., Служебна бележка изх.№3342/08.09.2016 год., Удостоверение изх.№3146/31.08.2016 год., Декларация за семейно и материално положение и имотно състояние от 26.09.2016 год., Договор за правна защита и съдействие, ведно с адвокатско пълномощно, Вносна бележка за заплатена държавна такса от 30.09.2016 год., Удостоверение изх.№2323/14.12.2016 год., Социален доклад.

При така установената фактическа обстановка съдът приема от правна страна следното:

От материалите по делото и от изявленията на страните направени, както в исковата молба и в отговора на исковата молба, а така също и в съдебно заседание се установява по безспорен начин, че двамата са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си с развод. Постигнали са споразумение, в което уреждат всички лични и имуществени отношения помежду си, а именно: относно местоживеенето на детето, относно упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на детето, относно ползването на семейното жилище, издръжката между съпрузите и фамилното име. В този смисъл съдът намира, че постигнатото между тях споразумение, уреждащо последиците от прекратяване на брака е пълно, не противоречи на закона и  добрите нрави и следва да бъде утвърдено от съда.

Поради изложеното, съдът намира, че молбата на В.И.К. и Д.С.К. се явява основателна и следва да бъде уважена, като съдът следва да допусне прекратяване на брака между страните с развод по взаимно съгласие и да утвърди депозираното от тях споразумение по чл.51 от СК.

На основание разпоредбата на чл.329, ал.1 от ГПК съдът с решението си следва да определи окончателен размер на дължимата държавна такса. Имайки предвид представените по делото доказателства относно доходите на съпрузите, съдът намира, че окончателния размер на дължимата държавна такса в настоящия случай следва да бъде 40 лева. В същото време, доколкото от материалите по делото се установява, че при завеждане на делото молителката е внесла държавна такса в размер на 25 лева, то съдът намира, че разликата до пълния определен от съда размер следва да се доплати от молителя. В този смисъл съдът съобрази и постигнатото между страните  споразумение разноските по делото да бъдат поети от двамата молители, така както са ги направили.

В същото време ответникът дължи и държавна такса върху присъдения размер на издръжката по отношение на детето Н. в размер на 79.20 лева, както и 5 лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.  

Водим от горното, на основание чл.330, ал.3 от ГПК, във вр. с чл.51, ал.1 и ал.2 от СК, във вр. с чл.50 от СК, съдът

 

РЕШИ

  

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак между В.И.К., с ЕГН**********,***, със съдебен адрес:***, чрез адв. К. Д. от ШАК и Д.С.К., с ЕГН**********, с настоящ адрес: ***, сключен с Акт за граждански брак №167/07.06.2001 год. ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между В.И.К. и Д.С.К. споразумение в следния смисъл:

І. Местоживеенето на роденото от брака дете - Н. Д. К., с ЕГН********** за в бъдеще ще бъде при майката В.И.К., с ЕГН********** на адрес: ***.

ІІ. Родителските права върху роденото от брака дете – Н. Д. К., с ЕГН********** се предоставят на майката В.И.К., с ЕГН**********, като бащата Д.С.К., с ЕГН********** ще има право на лични контакти с детето всяка втора и четвърта събота и неделя от месеца от 10.00 часа в събота до 16.00 часа в неделя с приспиване, 30 /тридесет/ дни през лятото, когато майката не е в платен годишен  отпуск, по 2 дни през коледните и новогодишни празници, първите 2 дни от пролетната ваканция и на рождения ден на детето – 13 октомври в часовете от 18.00 до 20 часа.

ІІІ. Бащата Д.С.К., с ЕГН********** се задължава  да заплаща  месечна издръжка на детето Н. Д. К., с ЕГН**********, чрез  неговата майка и законен представител В.И.К., с ЕГН********** в размер на 110 /сто и десет/ лева месечно,  платими до 16-то число на текущия месец, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, като издръжката е дължима считано от 30.09.2016 год. – датата на завеждане на исковата молба в съда до настъпване на законни причини, изменящи или прекратяващи правото на издръжка.  

ІV. Семейното жилище, представляващо апартамент, намиращ се в гр.***, собственост на молителката се предоставя за ползване на молителката В.И.К., с ЕГН********** и детето, като съдът констатира, че молителят Д.С.К., с ЕГН********** го е напуснал.  

V. Молителите декларират, че нямат претенции за изплащане на издръжка помежду си.  

VІ. Молителите декларират, че поетите по време на брака задължения от страна на молителя Д.С.К., с ЕГН********** за в бъдеще ще се заплащат от него.

VІІ. Молителите декларират, че по време на брака не са придобивали движимо и недвижимо имущество, поради което нямат какво да делят и нямат никакви претенции един спрямо друг.

VІІІ. След прекратяване на брака В.И.К., с ЕГН********** възстановява предбрачното си фамилно име Й..

ІХ. Молителите се споразумяват, че разноските по делото ще останат в тежест на страните, така, както са ги направили.

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавната такса по делото в размер на 40 /четиридесет/ лева.

ОСЪЖДА Д.С.К., с ЕГН********** да заплати по сметка на ШРС сумата от 15 /петнадесет/ лева, представляваща държавна такса по делото. 

ОСЪЖДА Д.С.К., с ЕГН********** да заплати по сметка на ШРС сумата от 79.20 лева /седемдесет и девет лева и двадесет стотинки/, представляваща държавна такса върху присъдения размер на издръжката по отношение на детето Н. Д. К., както и 5 /пет/ лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.  

          Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                                

РАЙОНЕН СЪДИЯ: