Р Е Ш Е Н И Е

 

206/3.4.2017г. , гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

 

            Шуменският районен съд, в открито заседание на двадесет и трети март през две хиляди и седемнадесета година, в състав:

                                                                                                        Районен съдия: Б. Бойн

            при секретаря М.Н., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№2671 по описа за 2016г. на ШРС, за да се произнесе взе предвид следното:  

              Гр.д.№2671/2016г. по описа на ШРС е образувано по повод предявени искове, с правно основание чл.127 ал.2, чл.143 ал.1 и ал.2 и чл.149 от СК от С.Д.М. ***, в качеството на баща на малолетното дете А. С. Д. срещу А.М.И. от гр.Шумен. Ищецът иска предоставяне на упражняването на родителски права по отношение на детето на него, първоначално определяне на издръжка в размер на 140 лева месечно от датата на исковата молба и издръжка за минало време в размер 110лв. месечно или 1320лв. общо за дванадесет месеца. Да бъде определен посочения режим на лични контакти с майката.

            Ответникът, е представил писмен отговор в законния едномесечен срок по чл.131 от ГПК, представляван от особен представител. Не оспорва исковете.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна следното: От съжителство си страните имат родено едно дете, което е малолетно към момента- А., роден на ***г., видно от приложеното Удостоверение за раждане, издадено въз основа на Акт за раждане №*** от 07.05.2007г. на Община Шумен. Към настоящия момент родителите не живеят заедно, като след раздялата им детето живее и се отглежда от бащата. Детето е ученик в четвърти клас в СОУ „Трайко Симеонов“ в гр.Шумен. Бащата полага труд като професионален музикант и реализира доход над средния за страната. Майката работи в чужбина и по делото не се установи получавания от нея доход. Според свидетелските показания и доклада по делото майката има алиментни задължения към друго по-голямо дете, което е на 17 години.

            От събраните доказателства и от социалния доклад по делото се установи, че А. получава всички необходими грижи и между детето и бащата съществува изградена силна емоционална връзка. Подобни отношения липсват с майката, която се обажда няколко пъти годишно на детето по телефона и не го е виждала от месеци. От социалния доклад на Дирекция “СП”- гр.Шумен, назначен и изготвен по делото, бащата живее в дом с много добри битови условия и може да разчита на близки на семейството за отглеждането на А.- бабата на детето С.А.. Видно от социалния доклад, бащата има морални качества, желание и материалната възможност, както и битови условия да полагат грижи за детето и съдът намира, че ищецът има необходимия родителския капацитет за отглеждане и възпитаване на дете.

            При установяване на горната фактическа обстановка, съдът съобрази, че беше разпитан свидетел от страна на ищеца- св.Г.А., чиито показания са безпристрастни, не противоречиви, поради което следва да се кредитират като достоверни. Тя разказва за прекъснатата връзка на детето с майка му и в разговор с нея, споделило, че неговата майка са баща му и баба му, както и болката си, че за рождения си ден не е получило дори обаждане от майка си.

            От правна страна, съдът намира следното: С настоящия иск се цели да се разреши спор относно упражняването на родителските права цялостно, а не досежно конкретно право по отношение на детето, между страни, които не са в брак и не живеят заедно, като правното основание на иска се съдържа в чл.127 ал.2 от СК. Трайната фактическа раздяла между страните, налага разрешаването на въпроса досежно концентрацията на родителските функции в единия родител и личните отношения на детето с другия родител. По отношение на първия главен иск за упражняване на родителски права и местоживеене няма спор между страните и съдът намира, че по отношение на детето А., с оглед на преценка на събраните доказателства изцяло в негова полза е упражняването на родителските права да бъде предоставено на бащата, като местоживеенето на детето бъде определено при него.

           Иманентна черта на упражняването на родителските права над детето от единия родител е и режима на лични контакти на детето с другия родител. На майката, следва да бъде определен подходящ режим на лични контакти, който следва да бъде обичайния такъв с цел създаване на емоционална връзка между майка и син, в случай, че това се желае от нея, както следва- всяка втора и четвърта седмица от месеца, от събота в 10:00ч. до 17:00ч. в неделя, с преспиване, както и петнадесет дни през лятото, когато бащата не е в платен годишен отпуск и втората половина от официалните празници по Нова година. Общия принцип е, че детето се взима и връща от и на адреса, на който живее с родителя упражняващ родителските права и това не следва да бъде изрично отразено в диспозитива на решението.                

           Досежно издръжката: Само бащата е ангажирал доказателства за реализираните от него месечни доходи. Съдът като съобрази горните обстоятелства, потребностите на детето, обусловени от неговата възраст, материалните възможности на родителите, като майката е в трудоспособна възраст и няма пречки да реализира средно възнаграждение за страната, наличието на сочени други нейни алиментни задължения, намира, че на А. следва да бъде определена обща месечна издръжка в размер на 220 лева, от които 140 лева следва да заплаща майката, а останалите 80 да се заплащат от бащата, върху който лежи и непосредствената тежест от грижите по отглеждането и възпитанието на детето. Така определеният размер на издръжката се дължи считано от депозиране на исковата молба в съда, ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, с падеж– първо число на месеца, за който се дължи издръжката, до настъпването на законните основания за изменение или прекратяване на същата. Следва да бъде определена и издръжка за минало време, считано до една година преди датата на депозиране на исковата молба в съда или от 31.10.2015г. до 31.10.2016г., като размерът следва да е 110.00лв. или общо 1320.00лв.

            На основание чл.78 ал.1 от ГПК, в тежест на ответника следва да се присъдят направените от ищеца деловодни разноски в размер на 730лв., което включва и внесения депозит за особен представител в размер на 400.00лв.

            Ответникът следва да бъде осъден да заплати и държавна такса върху тригодишните платежи на изменения размер на издръжката–201,60лв. и 52,80лв. за минало време или общо в размер на 254,40 лева.

            Водим от горното, съдът  

Р Е Ш И:

 

             ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права върху детето А. С. Д. с ЕГН: ********** на бащата С.Д.М. с ЕГН: **********, като ОПРЕДЕЛЯ детето да живее при него на адрес- гр.Шумен, ул.“***.

             ОПРЕДЕЛЯ режим на лични контакти на майката А.М.И. с ЕГН: ********** с детето А. С. Д. с ЕГН: **********, както следва: всяка втора и четвърта седмица от месеца, от събота в 10:00ч. до 17:00ч. в неделя, с преспиване, както и петнадесет дни през лятото, когато бащата не е в платен годишен отпуск, втората половина от официалните празници по Нова година.               

 

             ОСЪЖДА А.М.И. с ЕГН: ********** да заплаща на детето си А. С. Д. с ЕГН: **********чрез неговия баща и законен представител С.Д.М. с ЕГН: **********, месечна издръжка в размер на 140.00 лв. /сто и четиридесет лева/, считано от депозиране на исковата молба в съда- 31.10.2016г., с падеж– 5-то число на месеца, за който се дължи издръжката, до настъпване на законните основания за изменение или прекратяване на същата.           

            На основание чл.149 от СК ОСЪЖДА А.М.И. с ЕГН: ********** да заплати на детето си А. С. Д. с ЕГН: **********чрез неговия баща и законен представител С.Д.М. с ЕГН: **********, издръжка считано от 31.10.2015г. до 31.10.2016г., в размер на 110.00лв. /сто и десет лева/, месечно или общо 1320.00лв.

 

            ОСЪЖДА А.М.И. с ЕГН: ********** да заплати държавна такса върху определеният размер на издръжката в размер на 254,40лв./двеста петдесет и четири лева и четиридесет стотинки/ по сметка на ШРС и в полза на бюджета на съдебната власт.

 

            ОСЪЖДА А.М.И. с ЕГН: ********** да заплати на С.Д.М. с ЕГН: ********** направените по делото разноски в размер на 730.00лв./седемстотин и тридесет лева/.

 

           

             Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд- гр.Шумен в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.

 

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: