Р      Е      Ш      Е      Н      И      Е

 

                                                 90/13.2.2017г. ,        гр. Шумен

 

Шуменският районен съд, в публичното заседание, на осми февруари през две хиляди и седемнадесета година, в състав                   

    Районен съдия: Л. Григорова  

при секретаря  Д. Х.,  като  разгледа докладваното от съдията гр. д. № 2735 по описа за 2016 година, за да се произнесе, взе предвид следното:   

Гр. д. № 2735/2016 г. по описа на ШРС е образувано по повод предявен брачен иск, с правно основание чл.49, ал.1 от СК, от Е.С.А., ЕГН **********,***, срещу А.Б.А., ЕГН **********,***, с искане да бъде прекратен сключения между страните граждански брак, като дълбоко и непоправимо разстроен, по вина на ответника. Ищецът моли да му се предостави упражняването на родителските права върху роденото от брака дете А. А.Б., ЕГН **********, като се определи местоживеенето на детето при майката, на адрес: ***; да се определи режим на лични контакти на бащата с детето, както следва: всяка първа и трета седмица от месеца- събота и неделя от 07.00 часа до 19.00 часа, без преспиване, в присъствието и на адреса на майката, както и десет дни през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск; да се осъди ответникът да заплаща месечна издръжка на детето си, в размер на 150.00 лв., считано от 11.06.2016 г., с падеж до пето число на месеца, за който се дължи. Ищцата моли да си възстанови предбрачното фамилно име СА.М.

В хода на производството съпрузите представят споразумение относно всички въпроси, визирани в разпоредбата на чл.51 от СК и молят съда да прекрати брака им по реда на чл.50 от СК. На основание чл.321, ал.5 от ГПК е постановено преминаване към производство за развод по взаимно съгласие.     

 След запознаване със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът прие за установено от фактическа и правна страна следното: От приложеното Удостоверение за сключен граждански брак, издадено въз основа на Акт за граждански брак №0022 от 02.08.2014 г. на длъжностното лице по гражданско състояние при Община Главиница, обл. Силистра, се доказва по категоричен начин, че молителите Е.С.А., ЕГН ********** и А.Б.А., ЕГН **********, са сключили граждански брак на 02.08.2014 г. От представения по делото частно заверен препис от Удостоверение за раждане, издадено въз основа на Акт за раждане0494 от 24.04.2015 г. на дл. лице по гражданско състояние при Община Шумен, се установява, че от брака си страните имат родено едно дете - А. А.Б., ЕГН **********, което към датата на приключване на откритото съдебно заседание е малолетно. И двамата съпрузи твърдят, че са постигнА.сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на гражданския си брак, което поддържат пред съда. Представят и писмено споразумение по чл.51 от СК, за уреждане на личните и имуществените им отношения след развода. Последното отговаря на изискванията на закона, не противоречи на морала, поради което няма пречки за одобряването му.

Позовавайки се на изложеното, съдът намира, че разглежданата молба се явява основателна и доказана, и следва да се уважи.

 Съдът определя окончателна държавна такса за водене на делото, в размер на 40.00 лв., като констатира, че молителката е внесла сума в размер на 25.00 лв. Ето защо и предвид постигнатото между страните споразумение, молителят следва да бъде осъден да заплати сума в размер на 15.00 лв., представляваща остатък от дължимата държавна такса за водене на делото.

 Водим от гореизложеното, съдът 

 

                                      Р     Е     Ш     И   :                   

 

 ПРЕКРАТЯВА гражданския брак между Е.С.А., ЕГН **********,*** и А.Б.А., ЕГН **********,***, сключен на 02.08.2014 г., с акт 0022 от 02.08.2014 г. на дл. лице по гражданско състояние при Община Главиница, обл. Силистра, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ.

ОДОБРЯВА, постигнатото между двамата писмено споразумение по чл.51 от СК, както следва:  

Предоставя упражняването на родителските права по отношение на роденото от брака дете А. А.Б., ЕГН **********, на майката - Е.С.А., ЕГН **********, като  определя местоживеенето на детето на адреса, на който живее майката, а именно: ***

Определя режим на лични контакти на бащата А.Б.А., ЕГН **********,***, с детето А. А.Б., ЕГН **********, както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца, в часовете от 08.00 часа в събота, до 17.00 часа в неделя, с преспиване, както и двадесет дни през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск.

Бащата А.Б.А., ЕГН **********,***, се задължава да заплаща месечна издръжка на детето си А. А.Б., ЕГН **********, чрез нейната майка и законен представител Е.С.А., ЕГН **********, в размер на 200.00 лв. (двеста лева), считано от датата на постановяване на съдебното решение 13.02.2017 г., с падеж до пето число на месеца, за който се дължи, до настъпване на обстоятелства изменящи или прекратяващи правото на издръжка.

Семейното жилище, представляващо апартамент с административен адрес: *** се предоставя за ползване на А. Б.А., ЕГН **********.

Страните нямат претенции за издръжка помежду си.

След постановяване на развода, Е.С.А., ЕГН **********,  ВЪЗСТАНОВЯВА предбрачното си фамилно имеС..

Разноските по делото се поемат от страните по равно.  

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна  такса  по  делото, в размер на 40.00 лв. /четиридесет лева/.

ОСЪЖДА А.Б.А. ЕГН **********, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ШРС, сума в общ размер на 159.00 лева /сто петдесет и девет лева/, от която 144.00 лева /сто четиридесет и четири лева/, представляваща държавна такса върху определения размер на издръжка за детето му и 15,00 лв. (петнадесет лева), представляваща държавна такса, за водене на делото.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.                                                                              

 

                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ :