Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

323/26.5.2017г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, в публичното заседание на тридесети март  ,    през две хиляди и седемнадесета   година,  в състав:  

                                                                                            СЪДИЯ:   Зара Иванова

при секретаря  А.Пушевска   , като разгледа докладваното  от  районният  съдия  бр.д. №2802  по описа за 2016  г., за да се произнесе взе предвид:

Предявен е иск с правно основание чл.49 ал.1  от СК

Депозирана е искова молба от Н.С.М. , ЕГН:********** , адрес ***  , адрес за призоваване : гр.Шумен , ул.“*** срещу А.Т.А. , ЕГН:********** , адрес ***  , в която посочва , че с ответника сключили граждански брак на 19.02.2003 г. в посолството на РБългария – Рим, като от брака си имали родени две деца. След сключване на брака отношенията им били нормални, имали разбирателство но от около  четири пет години ответникът не работел и ищцата твърди че поела цялата издръжка за семейството и децата, като  между тях  започнало неразбирателство относно начина им на живот. Ответникът  мислел единствено за себе си като пренебрегвал семейните си задължения и отговорности. Отношенията им започнали да охладняват и  от м. април 2016 г. страните били във фактическа раздяла. Ищцата претендира прекратяване на брака на брака без произнасяне  по въпроса за вината. Упражняването на родителските права по отношение на родените от брака им деца да бъдат предоставени на нея, като на ответника бъде определен режим на лични контакти. Местожителството на децата  да бъде на нейния адрес, а също така бащата да бъде осъден да заплаща за детето А. А.А., роден на *** г. месечна издръжка в размер на 250 лв., а за детето С. А.А., роден на *** г. месечна издръжка в размер на 200 лв. с падеж  5-то число на месеца, за който се дължи. Ищцата  заявява, че след сключване на брака  не е променяла фамилното си име. Моли съда, семейното жилище, находящо се в Италия, да бъде  предоставено на нея, като съдът констатира че същото е напуснато от ответника.

В срока по чл.131 от ГПК ответникът не депозира отговор, не представя доказателства и не прави доказателствени искания. Не се явява в съдебно заседание и не взема становище по молбата .

След като се запозна със събраните в хода на процеса  писмени и гласни доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното:

От представеното по делото  Удостоверение за сключен граждански брак , издадено въз основа на   Акт за граждански брак №***. съставен в Посолство на РБългария  Рим –Италия   , се доказва , че страните са съпрузи от   19.02.2003г. Видно от Удостоверение за раждане , издадено въз основа на Акт за раждане №***. на Община Шумен и Удостоверение за раждане , издадено въз основа на Акт за раждане №***. на Община Видин , страните имат две деца – С. А.А. , ЕГН ********** – малолетен и А. А.А.  , ЕГН ********** – непълнолетен.

По молба  на ищцата са разпитани като свидетели  Д.И. и С.М. , които категорично заявяват , че от месец април 2016г. страните живеят във фактическа раздяла.    Не поддържат контакти   и никой от двамата съпрузи не желае да заздрави брака . 

Събраните и обсъдени по-горе доказателства  , според съда разкриват липсата на минимално изискуемото от морала и закона съдържание на брачната връзка , а именно между страните липсва физическа и морална близост , напротив налице е отчужденост ,  няма възможност за заздравяване на брака  , което налага изводът , че същият  е дълбоко и непоправимо разстроен , т.е. е налице основание за прекратяването му.

            Никоя от страните не е направила искане за произнасяне на съда относно  вината за разстройството на брака  , поради и което на основание чл.49 ал.3 от СК съдът не следва да обсъжда този въпрос .

 

Касателно упражняването на родителските права по отношение на родените от брака деца , единствено ищцата предявява претенции за присъждане им   и предвид събраните по делото доказателства , съдът намира , че искането е в интерес на децата . От показанията на посочените по-горе свидетели съдът намира за доказано , че майката е отговорен родител , полага много усилия за да осигури всички условия за нормалното физическо и духовно развитие на децата . Поради горното упражняването на родителските права следва да бъде предоставено на майката , с местоживеене при нея в Италия , при режим на лични контакти с бащата както следва  : всяка първа и трета събота и неделя от месеца  от 9,00 часа в събота до 17,00 часа в неделя , с преспиване , както и 15 дни през лятото , когато майката не е в платен годишен отпуск.

 Ищцата претендира ответникът да бъде осъден да заплаща на детето А. А.А.  , ЕГН **********  месечна издръжка от  250 лева и на детето С. А.А. , ЕГН ********** месечна издръжка от 200 лева ,   с падеж 5-то число на месеца за който се дължи . Не е посочена начална дата на издръжката , поради което съдът приема , че следва да бъде присъдена считано от влизане на решението в сила .

Съдът като взе предвид възрастта на децата , обстоятелството , че и двете посещават училище , липсата на твърдения за специфични нужди , намира , че са им необходими средства за обичайни такива – храна , облекло , училищни пособия  и др. подобни . Липсват доказателства относно доходите и на двамата родители , като за ищцата  , съобразно нейните твърдения , съдът приема за установено , че трайно работи и живее в Италия.   Съобразно събраните гласни доказателства , съдът също приема за установено , че и бащата се е установил да живее в Италия и реализира доходи там. И двамата родители са в трудоспособна възраст , не са въведени твърдения , респ. не са представени доказателства , че някой от тях е обективно възпрепятстван да полага труд , нямат и други алиментни задължения.

При това положение , с оглед нуждите на  децата и като взе предвид , че  работна заплата от 1 000 евро в Италия е около минимума реализиран в посочената държава  , счита , че родителите имат възможност  да осигуряват  на децата си следната издръжка : за детето С. А.А.  - 280   лева , от които 170 лева да се заплащат от бащата , а остатъка от 110 лева от майката , която полага непосредствени грижи за детето  , за детето А. А.А.  , общият размер на издръжката следва да е 370 лева , от които 210 лева да се заплащат  от бащата , а остатъка от 160 лева от майката , която ще полага грижи  за детето . Издръжката е дължима , считано от влизане в сила на решението  ,  като следва да се заплаща до пето число на месеца , за който се дължи , до настъпването на обстоятелства обосноваващи прекратяването или изменянето и. За разликата от 170 лева , до пълния предявен размер от 200 лева   за детето  А. А.А.   и  за разликата от 210 лева , до пълния предявен размер от 250 лева за детето С. А.А. ,  исковете за издръжка се явяват неоснователни и подлежат на отхвърляне .

Ищцата заявява претенция за предоставяне ползването на семейното жилище , но в хода на делото заявява , че е напуснато и двамата съпрузи , поради което съдът не следва да се произнася по този въпрос .

Ищцата твърди , че не е променяла фамилното си име и това обстоятелство се потвърждава от представеното Удостоверение за сключен граждански брак .

Съобразно доходите на страните , съдът намира , че следва да бъде определена окончателна държавна такса за водене на делото в размер на 40 лева , от които предварително от ищцата  са внесени 25 лева , разликата от 15 лева подлежи на доплащане от ответника .

На осн.чл.78 ал.6 от ГПК ответникът  дължи  държавна такса върху размера на определената издръжка за децата в размер на 547,20 лева .

            Водим от горното , съдът

Р          Е          Ш          И  :

 

           ПРЕКРАТЯВА  сключеният на  19.02.2003 г.   , с Акт  №***. съставен в Посолство на РБългария  Рим –Италия     ,  ГРАЖДАНСКИ БРАК  между Н.С.М. , ЕГН:********** , адрес ***  , адрес за призоваване : гр.Шумен , ул*** и А.Т.А. , ЕГН:********** , адрес *** ,  КАТО ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН БЕЗ ПРОИЗНАСЯНЕ ОТНОСНО ВИНАТА .  

           ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права  върху родените от брака деца С. А.А. , ЕГН **********  и А. А.А.  , ЕГН **********  на майката Н.С.М. , ЕГН:**********  , с МЕСТОЖИВЕЕНЕ при нея в Италия  . 

ОПРЕДЕЛЯ РЕЖИМ НА ЛИЧНИ КОНТАКТИ между бащата А.Т.А. , ЕГН:**********  и децата С. А.А.  и А. А.А.  , ЕГН ********** , както следва : всяка първа и трета събота и неделя от месеца  от 9,00 часа в събота до 17,00 часа в неделя , с преспиване , както и 15 дни през лятото , когато майката не е в платен годишен отпуск.

            ОСЪЖДА бащата А.Т.А. , ЕГН:********** ,   да заплаща на непълнолетното си дете А. А.А.  , ЕГН ********** , месечна издръжка в размер на 210 ( двеста и десет   )   лева ,  считано от влизане в сила на настоящото решение    , до настъпване на законни причини за изменение или прекратяване правото на такава, ведно със законната лихва за забава върху всяка просрочена вноска – с падеж до пето   число  на месеца, за който се дължи.

            ОТХВЪРЛЯ иска по чл.143 от СК , за присъждане на издръжка  за детето А. А.А.  , ЕГН ********** , за разликата от 210 лева , до пълния предявен размер от 250 лева , като НЕОСНОВАТЕЛЕН.

 

            ОСЪЖДА бащата А.Т.А. , ЕГН:********** ,   да заплаща на  малолетното си дете С. А.А. , ЕГН **********  , чрез неговата майка и законен представител  Н.С.М. , ЕГН:********** , месечна издръжка от  170 (сто и седемдесет) лева , считано от влизане в сила на настоящото решение    , до настъпване на законни причини за изменение или прекратяване правото на такава, ведно със законната лихва за забава върху всяка просрочена вноска – с падеж до пето   число  на месеца, за който се дължи.

             ОТХВЪРЛЯ иска по чл.143 от СК , за присъждане на издръжка  за детето С. А.А. , ЕГН **********  , за разликата от 170 лева , до пълния предявен размер от 200 лева , като НЕОСНОВАТЕЛЕН.

                                                                                                                                                                      

             ОСЪЖДА А.Т.А. , ЕГН:**********   ,  да заплати в полза на ВСС ,  по сметка на Районен съд гр.Шумен сума в размер на 562,20 ( петстотин шестдесет и два лева и двадесет ст.) лева , от които 15 лева ,  представляваща остатъка от държавната такса за водене на делото и  547,20 лева   – държавна такса върху уважения размер на издръжката   .

 

         Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд, в двуседмичен  срок от съобщаването му на страните.

СЪДИЯ: