Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

193/27.3.2017г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, в публичното заседание на девети февруари   ,    през две хиляди и седемнадесета    година,  в състав:  

                                                                                            СЪДИЯ:   Зара Иванова

при секретаря  А.П.   , като разгледа докладваното  от  районният  съдия  бр.д. №2832  по описа за 2016  г., за да се произнесе взе предвид:

Предявен е иск с правно основание чл.49 ал.1  от СК

Депозирана е искова молба от А.С.К. , ЕГН:********** , адрес *** срещу О.Х.М. , ЕГН:********** , адрес ***  , в която посочва , че с ответника са сключили граждански брак  26.08.2016г.  , заживяло при нейните родители . Скоро между тях започнали съществени неразбирателства , които довели до отчуждение . Съобразно изложеното моли бракът им да бъде прекратен , без произнасяне за вината . Семейното жилище , собственост на нейните родители , находящо се в гр.Шумен , ул.*** е напуснато от съпруга и моли да бъде предоставено на нея. Не е променяла фамилното си име .

 В срока по чл.131 от ГПК ответникът не депозира писмен отговор , не се явява в съдебно заседание . 

След като се запозна със събраните в хода на процеса  писмени и гласни доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното:

Не е спорно между страните и се установява от Удостоверение за сключен граждански брак    , издадено въз основа на Акт граждански брак №***  на Община Шумен  , че страните са съпрузи от 26.08.2016г.   Ищцата твърди , че от брака нямат родено дете и поради липсата на доказателства в обратен смисъл , съдът приема това обстоятелство за доказано .     По молба  на ищцата е разпитан като свидетел М.Д.а , която заявява , че съпрузите са разделени  от около три месеца , преди това не са се разбирали , не поддържат никакви контакти .

            Събраните и обсъдени по-горе доказателства  , според съда разкриват липсата на минимално изискуемото от морала и закона съдържание на брачната връзка , а именно между страните липсва физическа и морална близост , напротив налице е отчужденост ,  няма възможност за заздравяване на брака  , което налага изводът , че същият  е дълбоко и непоправимо разстроен , т.е. е налице основание за прекратяването му.

            Никоя от страните не е направила искане за произнасяне на съда относно  вината за разстройството на брака  , поради и което на основание чл.49 ал.3 от СК съдът не следва да се произнася по този въпрос .

Доколкото се твърди , че семейното жилище е собственост на родителите на ищцата и не са представени доказателства опровергаващи горното , съдът счита , че същото следва да бъде предоставено за ползване на ищцата .

Никоя от страните не е променяла предбрачното си фамилно име , ето защо не е налице необходимост съдът да се произнася по този въпрос .

Съобразно доходите на страните , съдът намира , че следва да бъде определена окончателна държавна такса за водене на делото в размер на 40 лева , от които предварително от ищцата  са внесени 25 лева , разликата от 15 лева подлежи на доплащане от ответника .

            Водим от горното , съдът

Р          Е          Ш          И  :  

 

           ПРЕКРАТЯВА  сключеният на  26.08.2016г.      , с Акт  №***.  на Община Шумен  ,   ГРАЖДАНСКИ БРАК  между А.С.К. , ЕГН:********** , адрес *** и  О.Х.М. , ЕГН:********** , адрес ***  ,  КАТО ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН БЕЗ ПРОИЗНАСЯНЕ ОТНОСНО ВИНАТА .

 

           След прекратяване на брака ПРЕДОСТАВЯ ПОЛЗВАНЕТО НА СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ  , находящо се в гр.Шумен , ул.“***  на жената А.С.К. , ЕГН:**********

 

           

          ОСЪЖДА О.Х.М. , ЕГН:**********   да заплати по сметка на Районен съд гр.Шумен сума в размер на 15 ( петнадесет)лева ,   представляваща остатъка от държавната такса за водене на делото.

 

         Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд, в двуседмичен  срок от съобщаването му на страните.

СЪДИЯ: