Р Е Ш Е Н И Е

 

135/27.2.2017г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменският районен съд, девети състав, в публично заседание проведено на осми декември две хиляди и петнадесета година, в състав:  

Районен съдия: Димитър Димитров  

при секретаря Т.Т., като разгледа докладваното от съдията-докладчик ГД № 2838/2016 г., по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е образувано по искова молба от М.О.М.,***, в която е предявен иск, с правно основание чл. 124, ал. 1 ГПК, за признаване като установено, че между страните е възникнало трудово правоотношение на основание конкурс, както и в условията на обективно кумулативно съединение осъдителен иск, с правно основание чл. 128, т. 2 КТ, за плащане на трудово възнаграждение за два работни дни от 03.11.2016 г. до 04.11.2016 г., ведно със законна лихва, считано от датата на завеждане на исковата молба - 17.11.2016 г. до окончателно плащане; осъдителен иск, с правно основание чл. 213, ал. 1 КТ, за присъждане на обезщетение поради недопускане на работа за времето от 07.11.2016 г. до подаването на исковата молба - 17.11.2016 г., ведно със законна лихва, считано от датата на завеждане на исковата молба до окончателно плащане и осъдителен иск, с правно основание чл. 226, ал. 1, т. 1 КТ, за присъждане на обезщетение за причинени имуществени и неимуществени вреди в размер на 1 974.00 лв., от които 974 лв. имуществени, поради неиздаване на необходими документи, удостоверяващи факти, свързани с трудовото правоотношение, ведно със законна лихва, считано от датата на завеждане на исковата молба до окончателно плащане.

Ищцата обосновава исковата си претенция на следните фактически твърдения: Ищцата учствала в конкурс обявен от Община Шумен за подбор на персонал за Областен екип по приемна грижа по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, по проект „Приеми ме 2015“. Счита че, успешно се е класирала, поради което е възникнало валидно трудово правоотношение по силата на чл. 96, ал. 1, ал. 2 и ал. 3 КТ, постъпила е на работа и в периода от 03.11.2016 г. до 04.11.2016 г. е изпълнявала трудови задължение, като съгласно чл. 128, ал 1, вр. чл. 124 КТ, работодателят е длъжен да начисли във ведомостите за заплати трудово възнаграждение за два работни дни. Моли съдът да постанови решение с което да приеме за установено че между страните е възникнало трудово правоотношение въз основа на конкурс, като Община Шумен бъде осъдена да й заплати трудово възнаграждение за положения труд пропорционално на изработените дни; обезщетение за времето от недопускане на работа 07.11.2016 г. до подаването на исковата молба - 17.11.2016 г.; обезщетение за причинени имуществени и неимуществени вреди в размер на 1 974.00 лв., от които 974 лв. имуществени вреди, ведно със законните лихви върху сумите от предявяване на исковата молба до окончателното изплащане. Претендира разноски.

В предоставения, по реда на чл. 131 ГПК, срок ответникът подава писмен отговор, в който оспорва фактическата обстановка описана в обстоятелствената част на исковата молба, като счита исковете за допустими, но неоснователни и моли да бъдат отхвърлени. Претендира разноски.

В хода на проведените по делото съдебно заседание ищецът, чрез процесуален представител, поддържа предявените искове, като моли за постановяване на решение по делото срещу ответника, с което предявените искове бъдат уважени. Ответникът, чрез процесуален представител, поддържа становището изразено в отговора на исковата молба.

Съдът, като взе предвид представените по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, съобрази становищата на страните и нормативните актове, регламентиращи процесните отношения, намира за установено от фактическа страна следното:

Със Заповед на кмета на Община Шумен № РД – 25-1993/30.09.2016 г., /лист 43 от делото/ е сформирана комисия за подбор на кандидати за Областен екип по приемна грижа в изпълнение на проект „Приеми ме 2015“, по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020.

В т. 4 от тази Заповед е посочено, че така сформираната комисия следва да предложи на Кмета одобрените кандидати за сключване на трудов договор.

На 29.09.2016 г. е публикувано Обявление /лист 8 от делото/ за подбор на персонал за две позиции - Началник на Областен екип по приемна грижа - едно работно място и Социален работник oт Областен екип по приемна грижа - тринадесет работни места, от които пет за Община Шумен. Подборът протекъл в два етапа – Първи: Проверка за съответствието на представените документи с обявените изисквания, завършил с изготвяне на Списък с допуснатите и недопуснатите до интервю кандидати, обективиран в Протокол № 1/24.10.2016г. /лист 119 от делото/, в който списък ищцата е сред допуснатите в избраната от нея длъжност под № 10. Втори: Събеседване с одобрените кандидати, завършило с класиране, обективирано в Протокол № 2/25.10.2016г. /лист 124 от делото/, съгласно което ищцата е посочена на седмо място - със 74 т..

На 01.11.2016 г. с кандидатите класирани на първите две места са сключени трудови договори /лист 44 и 46 от делото/. Същият ден от 14.30 часа ищцата е присъствала на работна среща в сградата на Община Шумен, на която присъствали всички издържали конкурса, като с Приемо – предавателен протокол /лист 15 от делото/ е получила досиетата на 8 професионални приемни семейства.

Със Заповед № 89/02.11.2016 г., по описа на ПГОХХТ „Проф. Асен Златаров“, /лист 19 от делото/, по Заявление № 286/02.11.2016 г. /лист 16 от делото/, ищцата е освободена от заеманата до тогава длъжност – педагогически съветник, на основание чл. 326, ал. 1 КТ – по искане на работника, като на основание чл. 220 КТ и е удържано обезщетение в размер на едно брутно трудово възнаграждение - 644 лв.

На 03.11.2016 г. ищцата се явила в Община Шумен. Същия ден подписала Декларация по чл. 107а КТ /лист 133 от делото/, и Приемо-предавателен протокол /лист 20 от делото/, с който получила досиетата на 9 професионални приемни семейства.

На 04.11.2016 г. по разпореждане на ръководителя на екипа, ищцата заедно със свидетеля - социален работник С.Х. посетили професионалното приемно семейство на Зехре Зекире с цел да се обучава, като проследи как се провежда среща. Същият ден свидетелят П.П. съобщила на ищцата, че тъй като не отговаря на изискванията за заеманата длъжност има проблем с назначаването и на 07.11.2016 г. ищцата получила от счетоводството на Общината трудовата си книжка.

С Протокол № 3/08.11.2016г. /лист 128 от делото/, комисията за подбор на кандидати декласира ищцата поради допусната неточност при отчитане на трудовия стаж отразен в представената трудова книжка, като взема решение да изпрати предложени до кмета на Общината с името на друг кандидат вместо с името на ищцата. С Уведомление изх. № 94-00-2053/11.11.2016 г., по описа на Община Шумен /лист 22 от делото/, ищцата е уведомена, че е декласирана, тъй като е установено, че не притежава необходимия стаж за заемане на длъжността за която е кандидатствала. Според показанията на свидетелката Ж. К., които съдът цени при условията на чл. 172 ГПК, предвид възможна заинтересованост, създалата се ситуация предизвикала разочарование у ищцата и страх от неизвеството бъдеще, понеже оставала без работа.

Представени са и други неотносими към предмета на правния спор писмени доказателства.

Въз основа на събраните по делото доказателства, преценени по реда на чл. 235, ал. 2 вр. чл. 12 ГПК, съдът намира за установено от правна страна следното:

Относно обуславящият иск по чл. 124, ал. 1 ГПК, за признаване като установено, че между страните е възникнало трудово правоотношение.

Основанията за възникване на индивидуално трудово правоотношение са трудов договор, избор и конкурс. Конкурсът може да се използва за заемане на всяка длъжност, която не е обявена за заемане въз основа на избор – арг чл. 89 КТ. Определянето на длъжностите, които се заемат въз основа на конкурс се извършва със закон, с акт на МС, министър или ръководител на друго ведомство и от работодателя – арг. чл. 90, ал. 1 КТ. Трудовото правоотношение, възникнало от конкурс, се различава от това, възникнало от трудов договор, само при възникването му. В практиката се срещат две хипотези, при които се използва конкурсът, като основание за възникване на индивидуално трудово правоотношение, които следва да се разграничават: 1/конкурс по правилата на чл. 89-96 КТ и 2/конкурс, който се използва под формата на подбор – тъй нареченото „Конкурсно начало“.

При хипотезата на конкурс по нормативната уредба на чл. 89 - 97 КТ, индивидуално трудово правоотношение възниква след провеждане на предвидената в закона процедура и въз основа на решение на колегиален орган - конкурсна комисия, с чието решение работодателят е длъжен да се съобрази. При проведен конкурс трудов договор не се сключва и трудовото отношение между страните възниква по силата на проведения конкурс от деня на получаване на съобщението за резултата, с класирания на първо място – арг. чл. 96, ал. 1 КТ, но ако лицето не постъпи на работа в законния срок по чл. 96, ал. 2 КТ се смята, че трудово правоотношение не е възникнало. В този случай трудово правоотношение възниква със следващия класиран участник в конкурса – арг. чл. 96, ал. 4 КТ. За тези случаи законът предвижда сключването на споразумение по чл. 107 КТ, с което работодателят и работникът или служителят уговарят размера на трудовото възнаграждение, но могат да се уговарят и други условия на трудовото правоотношение. Споразумението по чл. 107 КТ не е трудов договор, а договор на трудовото право, изрично предвиден в КТ, с който се уговаря част от съдържанието на вече възникналото от конкурса индивидуално трудово правоотношение. В закона не е предвидена възможност за обжалване провеждането на конкурс, който е основание за възникване на индивидуално трудово правоотношение. Проверка за законосъобразността на конкурса се извършва при оспорване прекратяването на индивидуалното трудово правоотношение по чл. 325, т. 8 КТ и то само относно императивните норми на КТ по процедурата, а не и относно оценката и класирането на кандидатите. Правната уредба за провеждане на конкурс по КТ и възникване на трудово правоотношение с класираното на първо място лице не предвижда контрол върху проведения конкурс нито по реда на общия исков процес, нито по реда за разглеждане на трудовите спорове. Процесуално недопустим е иск за отмяна на конкурс, предявен от някой от участвалите, но неспечелили конкурса кандидат, тъй като този спор е извън обхвата на чл. 357, ал. 1 КТ. Спорът за законосъобразност на проведен конкурс за заемане на определена длъжност не е трудов и не може да бъде разглеждан по реда за разглеждане на трудови спорове по КТ. /В този смисъл е Р. № 1160/19.09.2005г., ГД № 694/03г., 3 г. о.; Опр. № 319/2005г., ГД № 219/2005г., 3 г. о.; В Р. № 609/30.06.1992г., ГД № 307/92г., 3 г./

В процесния случай, настоящят състав на ШРС намира, че тази хипотезата не е налице и спорът дали е възникнало трудово правоотношение между страните не е извън обхвата на чл. 357, ал. 1 КТ, поради което следва да се разгледа по същество. В противен случай искът би бил недопустим и производството по делото прекратено само на основание, че иск за отмяна на конкурс, предявен от някой от участвалите, но неспечелили кандидат, е процесуално недопустим. Поради изложеното съдът намира, че процесния случай е сред тези по втората хипотеза, при които се използва конкурса за възниква трудовото правоотношение - хипотезата на конкурсното начало. При тази хипотезата конкурсът се използва във връзка с възникването на индивидуално трудово правоотношение като се заимстват определени елементи, характерни за същинския конкурс, като състезателност, сравняване на качествата на явилите се кандидати от комисия, която преценява отделните кандидати и прави предложение до работодателя. Окончателната преценка на явилите се кандидати обаче се прави от работодателя, който взема решението и сключва със съответния кандидат трудов договор. В този смисъл е т. 4 от Заповед на кмета на Община Шумен № РД – 25-1993/30.09.2016 г., /лист 43 от делото/, където изрично е посочено, че сформираната комисия следва да предложи на Кмета одобрените кандидати за сключване на трудов договор. Основание за възникване на индивидуалното трудово правоотношение в тези случаи е сключеният между работодателя и избрания от него кандидат за длъжността трудов договор, като писмената форма е условие за неговата действителност – арг. чл. 62, ал. 1 КТ. Разпоредбите относно формата на трудовия договор са материалноправни и с оглед действието им за в бъдеще те намират приложение за трудовите договори, сключени след 1.01.2003 г., като наименованието на акта е без значение - достатъчно е обективирането на волеизявленията на двете страни за сключване на трудов договор в писмен акт, който трябва да съдържа минимално необходимото съдържание на трудов договор съгласно чл. 66, ал.1 КТ. /В този смисъл е Р. 1712/02.02.2005г. по гр.д. № 2747/2002г. III г.о. ВКС/. В процесния случай такъв писмен акт не е представен. Напротив - събрани са категорични доказателства, за това че на работодателя – кмета на Община Шумен, от комисията за подбор на кандидати за Областен екип по приемна грижа в изпълнение на проект „Приеми ме 2015“, по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, дори не е предложено с ищцата да бъде сключен трудов договор, поради което следва да се приеме, че трудово правоотношение между страните не е възникнало.

Предвид изложеното обуславящият иск по чл. 124, ал. 1 ГПК, за признаване като установено, че между страните е възникнало трудово правоотношение, следва да бъде отхвърлен, като неоснователен.

Неоснователността на обуславящият иск води до неоснователност и за предавените в условията на обективно кумулативно съединение осъдителени искове: 1/по чл. 128, т. 2 КТ, за плащане на трудово възнаграждение дължимо за два работни дни от 03.11.2016 г. до 04.11.2016 г., ведно със законна лихва, считано от датата на завеждане на исковата молба - 17.11.2016 г. до окончателно плащане; 2/по чл. 213, ал. 1 КТ, за присъждане на обезщетение поради недопускане на работа за времето от 07.11.2016 г. до подаването на исковата молба - 17.11.2016 г., ведно със законна лихва, считано от датата на завеждане на исковата молба до окончателно плащане и 3/по чл. 226, ал. 1, т. 1 КТ, за присъждане на обезщетение за причинени имуществени и неимуществени вреди в размер на 1 974.00 лв., от които 974 лв. имуществени, поради неиздаване на необходими документи, удостоверяващи факти, свързани с трудовото правоотношение, ведно със законна лихва, считано от датата на завеждане на исковата молба до окончателно плащане.

Относно разноските по делото:

При този изход на делото искането на ответната страна за присъждане на юрисконсултско възнаграждение за защита и съдействие е основателно, поради което следва да бъде уважено. При определяне на размера съдът взе предви сложността на делото, както и че същото е с определен от ищеца материален интерес, но не може да надхвърля максималния за съответния вид, определен по реда на чл. 37 ЗПП, който съгласно чл. 23, ал. 1 от Наредбата за заплащане на правна помощ е от 100 до 300 лева, на осн. чл. 78, ал. 8 ГПК.

Мотивиран от така изложеното, Шуменски районен съд

 

Р Е Ш И:

 

Отхвърля искът, с правно основание чл. 124, ал. 1 ГПК, предявен от М.О.М., с ЕГН: ********** и адрес: ***, за признаване като установено, че между страните е възникнало трудово правоотношение на основание конкурс, като неоснователен.

Отхвърля искът, с правно основание чл. 128, т. 2 КТ, предявен от М.О.М., с ЕГН: ********** и адрес: *** за плащане на трудово възнаграждение за два работни дни от 03.11.2016 г. до 04.11.2016 г., ведно със законна лихва, считано от датата на завеждане на исковата молба - 17.11.2016 г. до окончателно плащане, като неоснователен.

Отхвърля искът, с правно основание чл. 213, ал. 1 КТ, предявен от М.О.М., с ЕГН: ********** и адрес: ***, за присъждане на обезщетение поради недопускане на работа за времето от 07.11.2016 г. до подаването на исковата молба - 17.11.2016 г., ведно със законна лихва, считано от датата на завеждане на исковата молба до окончателно плащане, като неоснователен.

Отхвърля искът, с правно основание чл. 226, ал. 1, т. 1 КТ, предявен от М.О.М., с ЕГН: ********** и адрес: ***, за присъждане на обезщетение за причинени имуществени и неимуществени вреди в размер на 1 974.00 лв., от които 974 лв. имуществени, поради неиздаване на необходими документи, удостоверяващи факти, свързани с трудовото правоотношение, ведно със законна лихва, считано от датата на завеждане на исковата молба до окончателно плащане, като неоснователен.

Осъжда М.О.М., с ЕГН: ********** и адрес: ***, да плати в полза на Община Шумен сумата 300 лева, представляваща юрисконсултско възнаграждение за защита и съдействие, на осн. чл. 78, ал. 8 ГПК вр. чл. 23, ал. 1 от Наредбата за заплащане на правна помощ.

Препис от настоящето решение да се връчи на страните по делото, заедно със съобщението за постановяването му на основание чл. 7, ал. 2 ГПК.

Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен срок от съобщаването му на страните, на основание чл. 259, ал. 1 ГПК.

 

Районен съдия: