Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

98/14.2.2017г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на тринадесети февруари 2017 година

в открито заседание, в следния състав:

Председател: К. Колешански

Секретар : С. Л.  

като разгледа докладваното от съдията ГД № 2840/2016г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Предявени искове, с правно основание чл. 422, ал. 1 от ГПК.  

Искова молба от пълномощник на “****” ООД, ЕИК : 837068284, със седалище и адрес на управление – гр. ****, срещу Г.Л.Д., ЕГН : **********, с адрес ***, с посочено правно основание чл. 422 ГПК.

Ищецът сочи, че осъществявал водоснабдителна и канализационна услуга на ответника и негов съсобственик, през периода 04.03.2014г. – 07.06.2016г.. Издал за това фактури, по които ответникът и брат му дължали солидарно сумата от 349,51 лева, представляваща 387,58 лева главница и 38,07 лева лихви за забава, върху всяко месечно задължение от 04.04.2014г. до 19.09.2016г.. За така твърдяното вземане кредиторът, по реда на чл. 410 ГПК поискал издаване на заповед за изпълнение и изпълнителен лист. Срещу издадената заповед по ЧГД № 2313/2016г., ответникът възразил. Поради изложеното ищецът претендира да се признае за установено съществуването на описаното вземане и осъждане на ответника да му заплати разноските в производствата.

В срока за отговор на исковата молба, ответникът, редовно уведомен, не подава отговор.

В открито съдебно заседание страните редовно призовани, ищецът, чрез представител, поддържа заявеното в исковата молба, а ответникът твърди, че от 2013г. е собственик на 5/6 ид.ч. от имота, като собственик на 1/6 бил брат му, който и живеел в него и бил потребител на ищцовите услуги.  

Така депозираната молба е допустима, разгледана по същество е неоснователна, по следните съображения :  

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи следното:

Не се спори от страните, че ответникът и негов брат – Д. Л.Д. са съсобственици на имот в гр. Ш*. За твърдяната главница на вземането, представляваща цена на употребена вода, кредиторът – ищец в производството е издавал, съобразно общите условия, за предоставяне на ВиК услуги на потребителите от ВиК оператор “***” ООД, фактури /л. 13-28/. Същите, неоспорени, съдържат дължимата сума за всеки от претендираните периоди, както и крайна дата за плащане. Съобразно чл. 31, ал. 2 от общите условия потребителите, следва да заплащат дължимите суми в 30 дневен срок, след датата на фактурата. Представените копия от карнети и протоколи, установяват, че е извършвано в присъствието на живущ в жилището, отчитане на разходомерното устройство, по допустим от общите условия начин. Ответникът не оспорва количеството употребена вода нито дължимоста на плащането. Със заявление по ЧГД № 2313/2016г. на ШРС, ищецът поискал издаване на заповед за изпълнение срещу ответника и брат му солидарно да заплатят исковата сума, като поради липса на възражение от Д. Л.Д., срещу него бил издаден и изпълнителен лист за претендираната сума от 14.10.2016г.

Така установената фактическа обстановка, сочи наличието на всички предпоставки за уважаване на предявените установителни искове – наличие на валидно правоотношение между страните; задължение, произтичащо от същото, за ответника да заплаща количествата употребена вода, за съответните периоди; настъпил падеж на тези му задължения и изпадането му в забава. Независимо от това, исковете не могат да бъдат уважени, поради следното :

Според чл. 121 от ЗЗД освен в определените от закона случаи солидарност между двама или повече длъжници възниква само когато е уговорена. В случая, двамата ищцови длъжници са съсобственици, а те не отговарят солидарно, а винаги съобразно дела си в съсобствеността. Цената на употребявана в съсобствен имот вода, безспорно е „тежест“ по смисъла на чл. 30, ал. 3 от ЗС, за която всеки съсобственик отговаря съобразно частта си. Така, при правилно формулиране на петитума, искът срещу настоящия ответник би бил основателен за 5/6 от цената на консумираната в имота вода, независимо дали той го ползва или не. След като, ищецът разполага с изпълнителен лист срещу един съсобственик за цялото задължение на съсобствениците, не следва да му се осигурява такъв и срещу другия съсобственик, отново за цялото, по аргумент на противното от чл. 122, ал. 1 от ЗЗД и за избягване неоснователното му обогатяване. Ищецът кредитор може и да има избор от кой от съсобствениците на водоснабден имот да търси цената за услугите си, но няма възможност да я търси от всички. Липсата на солидарност, при процесните задължения, споменатия принцип и особено характера на предявения иск, препятстват възможността за частичното му уважаване до споменатия размер, и налагат отхвърлянето му като неоснователен.

С оглед така посоченият изход на делото, сторените от ищеца разноски в настоящото и по ЧГД № 2313/2016г., не следва да се възлагат върху ответника, а той не е претендирал такива.

Водим от горното и на посочените основания, съдът  

Р  Е  Ш  И :

                        

ОТХВЪРЛЯ предявените от “****” ООД, ЕИК : 837068284, със седалище и адрес на управление – гр. ****, срещу Г.Л.Д., ЕГН : **********, с адрес ***, искове с правно основание чл. 422 ГПК, да се признае за установено, че в полза на ищеца срещу ответника съществуват вземания за сумата от 349,51 лева, представляваща 387,58 лева главница цена на водоснабдителна и канализационна услуга, през периода 04.03.2014г. – 07.06.2016г. и 38,07 лева лихви за забава, върху всяко месечно задължение от 04.04.2014г. до 19.09.2016г., в едно със законната лихва върху главницата от 20.09.2016г. до окончателното плащане, като неоснователни.

 

Разноски между страните не се присъждат.  

Решението подлежи на обжалване в двуседмичен срок, от връчването му, пред Окръжен съд – Шумен.  

 

                                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ: