Р      Е      Ш      Е      Н      И      Е

 

                                                    212/6.4.2017г. ,                гр. Шумен

 

Шуменският районен съд, в публичното заседание, на двадесет и девети март през две хиляди и седемнадесета година, в състав

    Районен съдия: Л. Григорова

при секретаря  Д. Х.,  като  разгледа докладваното от съдията гр. д. № 2871 по описа за 2016 година, за да се произнесе, взе предвид следното:   

Гр. д. № 2871/2016 г. по описа на ШРС е образувано по повод предявен брачен иск, с правно основание чл.49, ал.1 от СК, от Е.Т.Б., ЕГН **********,***, с адрес за призоваване: гр.Шумен , ул. **, против Б.З.Б., ЕГН **********,***, със следните искания: да бъде прекратен сключения между страните граждански брак, поради дълбоко и непоправимо разстройство на брака, без произнасяне по въпроса за вината; да й се предостави упражняването на родителските права върху родените от брака деца Б. Б. З., ЕГН ********** и Е.Б. З., ЕГН **********; да се определи режим на лични контакти на децата с баща им, както следва: всяка първа и трета неделя от месеца от 9.00 часа до 18.00 часа и 10 дни през лятната ваканция, когато майката не е в платен годишен отпуск; да се осъди ответникът да заплаща месечна издръжка на всяко едно от децата Б.Б.З., ЕГН ********** и Е.Б. З., ЕГН **********, в размер на 150.00 лева; да се възстанови предбрачното фамилно име на ищцата- Х. В хода на производството, съпрузите представят споразумение относно всички въпроси, визирани в разпоредбата на чл.51 от СК и молят съда да прекрати брака им по реда на чл.50 от СК. На основание чл.321, ал.5 от ГПК е постановено преминаване към производство за развод по взаимно съгласие.     

 След запознаване със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът прие за установено от фактическа и правна страна следното: От приложеното Удостоверение за сключен граждански брак, изд. въз основа на Акт за сключен гр. брак № ***. на дл. лице по гр. състояние при Община Хитрино, обл. Шумен, се доказва по категоричен начин, че молителите Е.Т.Б., ЕГН ********** и Б.З.Б., ЕГН **********, са сключили граждански брак на *** г. От представените по делото преписи от Удостоверение за раждане, изд. въз основа на Акт за раждане №*** . на дл. лице по гр. състояние при Община Шумен и Удостоверение за раждане, изд. въз основа на Акт за раждане № *** на дл. лице по гр. състояние при Община Шумен, се установява, че от брака си страните имат родени две деца – Б. Б. З., ЕГН ********** и Е.Б. З., ЕГН **********, които към датата на приключване на откритото съдебно заседание не са навършили пълнолетие. И двамата съпрузи твърдят, че са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на гражданския си брак, което поддържат пред съда. Представят и писмено споразумение по чл.51 от СК, за уреждане на личните им и имуществени отношения след развода. Последното отговаря на изискванията на закона, не противоречи на морала, поради което няма пречки за одобряването му.

Позовавайки се на изложеното, съдът намира, че разглежданата молба се явява основателна и доказана и следва да се уважи.

 Съдът определя окончателна държавна такса за водене на делото, в размер на 40.00 лв., като констатира, че цялата сума е внесена от страните по делото.

 Водим от гореизложеното, съдът 

 

                                         Р     Е     Ш     И   :                   

 

 ПРЕКРАТЯВА гражданския брак между Е.Т.Б., ЕГН **********, с адрес *** и Б.З.Б., ЕГН **********,***, сключен на***., с акт ***. на дл. лице по гражданско състояние при Община Хитрино, обл. Шумен, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ.

ОДОБРЯВА, постигнатото между двамата писмено споразумение по чл.51 от СК, както следва:  

Предоставя упражняването на родителските права по отношение на роденото от брака дете Б. Б. З., ЕГН **********, на майката - Е.Т.Б., ЕГН **********, като  определя местоживеенето на детето на адреса, на който живее майката.

Предоставя упражняването на родителските права по отношение на роденото от брака дете Е. Б. З., ЕГН **********, на бащата - Б.З.Б., ЕГН **********, като  определя местоживеенето на детето на адреса, на който живее бащата.

Определя режим на лични контакти между двамата родители Е.Т.Б., ЕГН ********** и Б.З.Б., ЕГН **********,  с децата им Б. Б. З., ЕГН ********** и Е.Б. З., ЕГН **********, както следва:

-      при майката двете деца ще пребивават всеки първи и трети съботен и неделен ден от месеца, в часовете от 8:00 ч. в събота до 18:00 ч. в неделя, с преспиване; първата половина от всяка ваканция, както и първия ден на всички официални  празници;

-      при бащата двете деца ще пребивават съответно всеки втори и четвърти съботен и неделен ден от месеца, в часовете от 8:00 ч. в събота до 18:00 ч. в неделя, с преспиване, втората половина от всяка ваканция, както и втория ден на всички официални празници.

Бащата Б.З.Б., ЕГН **********, с адрес: ***, ще заплаща месечна издръжка на детето си Б. Б. З., ЕГН **********, в размер на 120,00 лв. (сто и двадесет лева) считано от влизане в сила на решението за прекратяване на брака-06.04.2017 г., с падеж до 10-то число на месеца, за който се отнася.

Майката Е.Т.Б., ЕГН **********, с адрес ***, ще заплаща месечна издръжка за детето си Е. Б. З., ЕГН **********, в размер на 120,00 лв. (сто и двадесет лева) считано от влизане в сила на решението за прекратяване на брака – 06.04.2017 г., с падеж до 10-то число на месеца, за който се отнася.

  Семейното жилище, имащо административен адрес: гр. Шумен, ул.*** – собственост на трети лица, след прекратяване на брака, ще се ползва от Б.З.Б., ЕГН **********.

След прекратяване на брака, страните няма да дължат издръжка помежду си.

След постановяване на развода, съпругата Е.Т.Б., ЕГН **********, ВЪЗСТАНОВЯВА предбрачното си фамилно име – Х.

 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна  такса  по  делото, в размер на 40.00 лв. /четиридесет лева/.

ОСЪЖДА Е.Т.Б., ЕГН **********, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ШРС, сума в  размер на 86, 40 лева /осемдесет и шест лева и четиридесет стотинки/, представляваща държавна такса върху присъдения размер на издръжка за детето й.

ОСЪЖДА Б.З.Б., ЕГН **********, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ШРС, сума в размер на 86, 40 лева /осемдесет и шест лева и четиридесет стотинки/, представляваща държавна такса върху присъдения размер на издръжка за детето му.  

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                                                        

                                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ :