Р Е Ш Е Н И Е

 

125/22.2.2017г. , Гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

 

Шуменският районен съд, в открито заседание на шестнадесети февруари през две хиляди и седемнадесета година в състав:

РАЙОНЕН СЪДИЯ: Б.Бойн

при секретаря М.Н., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№ 2893 по описа за 2016г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

Гр.д. № 2893/2016г. по описа на ШРС е образувано по предявен иск с правно основание чл.143 и чл.150 от СК от ищеца Й.Д.Д., непълнолетен, действащ със знанието и съгласието на своята майка и законен представител В.И.Д., с който се претендира месечна издръжка в размер на 200 лв. от датата на завеждане на исковата молба, предвид настъпило изменение на обстоятелствата през продължителния период от присъждане на издръжка в размер на 50лв. по гр.д.№*** на ШРС.

В срока по чл.131, ал.1 от ГПК, ответникът   Д.Н.Д.- баща на детето не е подал писмен отговор на исковата молба. В открито съдебно заседание се явява лично и взима становище по иска, като прави възражения по размера. Твърди, че е назначен по трудово правоотношение със срок и представя на виждане трудов договор.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в съвкупност, се установи следното от фактическа страна :

Видно от бъде приложено гр.д.№ *** на ШРС, съдът е одобрил съдебна спогодба между ответника и майката В.И., с която в тежест на ответника е възникнало задължение за заплащането на издръжка на роденото дете Й. в размер на 50 лева. От постановяването на съдебния акт са изминали почти тринадесет години, като понастоящем детето е навършило четиринадесет години. Нуждите му от парични средства са се увеличили значително, предвид дългия период от време и ръста на инфлацията, който е ноторно известен и не подлежи на доказване.

По делото се установиха следните доходи на родителите на детето: Към датата на депозиране на молбата майката не работи и е с призната степен на инвалидност, като семейството се издържа с нейната пенсия в размер на 200,53лв. Бащата, видно от представената в оригинал трудов договор работи, като съществуващото трудово правоотношение не е прекратено към момента. Установи се доход над средния за страната. И двамата родители нямат алиментни задължения към други деца.

Съдът като съобрази горните обстоятелства, намира за безспорно установено, че факторите, определящи издръжката на детето от първоначалния момент на присъждане до настоящият момент, са се променили, което налага промяна и в размера на присъдената издръжка. По делото не са представени доказателства, по отношение на разходи във връзка с отглеждането и с обучението на детето. Видно от Удостоверение №*** от 15.02.2016г., детето посещава училище и е ученик в 8 клас на учебната 2016/2017г. Отчитайки потребностите на Й., обусловени от неговата възраст, както и материалните възможности на родителите му, съдът счита, че на детето следва да бъде определена обща месечна издръжка в размер на 280 лв., от които бащата следва да заплаща 200 лева, а останалите 80 лева следва да се заплащат от майката. По- голямото парично участие на бащата, следва от обстоятелството, че непосредствените грижи по отглеждането на детето лежи върху майката.

Така определеният размер на издръжката се дължи от датата на подаване на исковата молба– 24.11.2016г., ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, с падеж– първо число на месеца, за който се дължи издръжката, до настъпването на законните основания за изменение или прекратяване на същата.

Ответникът следва да заплати държавна такса върху определеният увеличен размер на издръжката в размер на 216.00лева върху три годишните платежи.

На основание чл.78 ал.1 от ГПК в тежест на ответника следва да се присъдят направените разноски за адвокатско възнаграждение, съобразно уважения иск в размер на 300.00лв.

Водим от горното, съдът  

                                                                         Р Е Ш И:

 

     ИЗМЕНЯ размера на издръжката, определена по гр.д.№*** по описа на ШРС, дължима от Д.Н.Д. с ЕГН: **********,***, вилна зона, местност ***, парцел ***, в полза на детето Й.Д.Д. с ЕГН:**********, непълнолетен, действащ със знанието и съгласието на своята майка и законен представител В.И.Д. с ЕГН: ********** ***, като я УВЕЛИЧАВА от 50 лева /петдесет лева/ на 200 лева /двеста лева/, считано от 24.11.2016г., ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, с падеж– първо число на месеца, за който се дължи издръжката, до настъпването на законните основания за изменение или прекратяване на същата.

 

ОСЪЖДА Д.Н.Д. с ЕГН: ********** да заплати по сметка на РС-гр.Шумен държавна такса върху увеличения размер на издръжката, в размер на 216.00лева /двеста и шестнадесет лева/.

ОСЪЖДА Д.Н.Д. с ЕГН: ********** да заплати на Й.Д.Д. с ЕГН:**********, непълнолетен, действащ със знанието и съгласието на своята майка и законен представител В.И.Д. с ЕГН: ********** направените по делото разноски в размер на 300.00лв./триста лева/.

 

ДОПУСКА предварително изпълнение на решението в частта му относно издръжката.

 

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд- гр.Шумен в двуседмичен срок от получаване на съобщението от страните, предвид изготвянето му преди обявената в съдебно заседание дата- 09.03.2017г.  

 

                                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: