Р Е Ш Е Н И Е

 

131/24.2.2017г. , Гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

 

            Шуменският районен съд, в открито заседание на шестнадесети февруари през две хиляди и седемнадесета година в състав:

РАЙОНЕН СЪДИЯ: Б. Бойн

            при секретаря М.Н., като разгледа докладваното от районният съдия гр.д. №2903 по описа за 2016г., за да се произнесе взе предвид следното:

            Производство във фазата по допускане на делбата.        

            Настоящото производство и образувано  въз основа на предявен от Е.Н.Х. *** срещу Н.Н.Ч. и А.Н.Ч. *** иск за съдебна делба на недвижим имот, представляващ Поземлен имот с идентификатор *** с площ от 311 м2  по действащата Кадастрална карта на гр.Шумен с адрес ул.***, ведно с построена в него сграда с идентификатор *** със застроена площ 52 м2, при квоти 1/4 ид.ч. за ищцата, ¼ ид.ч. за първия ответник и 2/4 ид.ч. за втория ответник.

            На основание чл.131 от ГПК в указания срок ответниците не са депозирали писмен отговор. В съдебно заседание не се явяват и не изпращат процесуален представител.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна, че ищеца и ответниците са съсобственици на следните недвижими имоти: Поземлен имот с идентификатор №***, с площ 311 кв.м., трайно предназначение на територията: урбанизирана, начин на трайно ползване: ниско застрояване, с административен адрес: гр. Шумен, ул. ***, съседи имоти с идентификатори: ***, ***, *** и ***, ведно с изградената в местото СГРАДА с идентификатор ***, със застроена площ 52 кв.м., брой етажи: 2, предназначение: жилищна еднофамилна.

             За имотите са представени данъчни оценки, от които е видно, че същите са на обща стойност 70809,90лв.

             Н. Х. Ч., починал на *** и С. Н. Ч., починала на ***, са общи наследодатели на страните, видно от приложените Удостоверения за наследници № *** от 22.07.2016г. и  №*** от 22.07.2016г. По силата на покупко-продажба от 08.10.1958г., обективирана в Нотариален акт №*** том.*** н.д.№***, наследодателите придобили собствеността на поземлен имот с идентификатор №***. С Нотариален акт за дарение №*** том.*** рег.№*** н.д.№*** С. Ч. дарила на дъщеря си- ищцата, 1/12 ид.ч. от дворното място и построената в него сграда, 1/12 ид.ч. на сина си- ответника Н.Ч. и на втория ответник- неин внук 6/12 ид.ч. По силата на наследствено правоприемство и на направеното дарение, ищецът се легитимира като собственик на 1/4 ид.ч. от процесните недвижими имоти, първия ответник на 1/4ид.ч., а А.Н.Ч. на 2/4 ид.ч.

            Ето защо, съдът намира, че посочените недвижими имоти следва да се допуснат до делба между страните при квоти, както следва- по 1/4 ид.ч. за ищеца и първия ответник и ½ ид.ч. за втория. Относно дяловете няма спор между страните.

Водим от горното, съдът

Р  Е Ш И:

 

ДОПУСКА да се извърши съдебна делба между Е.Н.Х., ЕГН **********, адрес: ***, Н.Н.Ч., ЕГН **********, адрес: *** и А.Н.Ч., ЕГН **********, адрес: *** на следните недвижими имоти:

Поземлен имот с идентификатор №***, с площ 311 кв.м., трайно предназначение на територията: урбанизирана, начин на трайно ползване: ниско застрояване, с административен адрес: гр. Шумен, ул. ***, съседи имоти с идентификатори: ***, ***, *** и ***, ведно с изградената в мястото СГРАДА с идентификатор ***, със застроена площ 52 кв.м., брой етажи: 2, предназначение: жилищна еднофамилна при следните квоти:

           За Е.Н.Х., ЕГН **********- 1/4 ид.ч.; за Н.Н.Ч., ЕГН ********** - 1/4 ид.ч. и 1/2 ид.ч. за А.Н.Ч., ЕГН **********.

 

            Решението подлежи на въззивно обжалване пред ШОС в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.

 

                                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: