Р Е Ш Е Н И Е

904/7.12.2017г.                       Гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, осми състав

На пети декември през две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                            Председател: Валентина Тонева

Секретар: Й.К.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №2219  по описа на ШРС за 2017 год.,

за да се произнесе, взе предвид следното:          

 Производство по чл. 239 от ГПК.

Предяв. са обективно съединени искове, с правно основание чл. 327, ал. 1 от ТЗ.

В исковата молба ищецътК.“ ЕООД гр. Шумен заявява, че е в търговски отношения с "В.-Б." ЕООД гр. Г., свързани с покупко-продажба на стоки, включително и на строителни материали. На ***г. ответникът е купил следните стоки: хидроизолация Л. Т. ТКП 4.5, цвят - червен, с единична цена от 4,08 лв. без ДДС за един кв. м., общото закупено количество е 460.00 кв. м., на обща стойност 1876,80лв. без ДДС; хидроизолация Л. Т. ТКП 4.0, цвят - червен, с единична цена от 3,75лв. без ДДС за един кв. м., общото закупено количество: 250.00 кв. м., на обща стойност 937,50 лв. без ДДС. Гореописаните стоки, на обща стойност 2814,30лв. без ДДС или 3377.16лв. с включен ДДС  са предадени от представител на ищеца на представител на ответника при закупуването им - на ***г. За тази продажба ищецът издал и предал на представител на ответника, заедно със стоката фактура № ***/***г. Задължението по тази фактура е частично погасено с три банкови превода на обща стойност 2639,50лв., като след извършените частични плащания, дължимият остатък за плащане по фактурата № ***/***г., е в размер на 737,66лв., с включен ДДС.

На ***г. ответното дружество закупило от ищеца: хидроизолация Л. Т. ТКП 4.0, цвят - червен, с единична цена от 3,75лв. без ДДС, общо количество: 80.00 кв. м., на обща стойност 300,00 лв. без ДДС или 360лв. с включен ДДС. За тази продажба била съставена  фактура ***от ***г.която, ищецът предал на ответника, заедно със стоката, но задължението по нея  не е платено към ***г.

На ***г. ответникът купил от ищеца: Хидроизолация Л. Т. ТКП 4.0, цвят червен, с единична цена от 3,75лв без ДДС за един кв. м., общо закупено количество: 170.00 кв. м. на обща стойност 637,50 лв. без ДДС, както и хидроизолация Л. Т. ТКП 4.5, цвят- червен, с единична цена от 3,92 лв. без ДДС за един кв. м. на обща стойност 313.60лв. без ДДС за общо закупено количество: 80.00 кв. м. За тази продажба "К." ЕООД гр. Шумен издало и предало на ответника, заедно със стоката, фактура № ***от ***г. До датата ***г. и това задължение в размер на 1141,32лв. с включен ДДС, не е платено на ищеца.

На *** г. ответникът  е купил от ищцовото дружество стоки на обща стойност 1019,00лв. без ДДС или 1222,80 лв. с включен ДДС. За тази продажба ищецът също издал и предал на ответното дружество, заедно със стоката, фактура № ***/***г. на обща стойност 1222.80лв. с включен ДДС, като сумата и по тази фактура не е платена от ответника.

Ответникът "В.-Б." ЕООД гр. Г. дължи на ищеца „К." ЕООД гр. Шумен по гореописаните покупко-продажби по посочените фактури, сума в общ размер на 3461,78лв.

За обезпечаване на предяв.те с настоящата искова искове, пред ШРС било проведено  обезпечително производство по ч. гр. д. No ***/2017 г. по описа на ШРС, във връзка с което за налагане на допуснатите обезпечителни мерки, е образувано и изпълнително дело №***по описа на ЧСИ Д. З.. Претендират се  направ.те от ищеца разноски в това обезпечително производство в общ размер на 711,00 лв. (седемстотин и единадесет лева), а именно : сума от 45 лв. - за държавни такси за образуване на ч.гр.д. пред ШРС и за издаване на обезпечителна заповед; сума от 400 лв. - за адвокатско възнаграждение в обезпечителното съдебно производство пред ШРС по ч.гр.д. № ***/2017г., съгласно договор за правна защита и съдействие № ***от ***г.; сума от 66.00 лв. - за образуване на изпълнително дело №***пo описа на ЧСИ Д. З., за налагане на обезпечителните мерки.; и сума от 200 лв. - за адвокатско възнаграждение по изпълнително дело № ***по описа на ЧСИ Д. З., за налагане на обезпечителните мерки, съгласно договор за правна защита и съдействие №***от *** г.

Моли се за решение, с което ответникът да бъде осъден да заплати на „К." ЕООД следните суми: 737,66лв., представляваща неизплатен остатък от паричен дълг по данъчна фактура № ***/*** г. заедно със законната лихва от датата на депозиране на исковата молба в съда до окончателното плащане; 360,00 лв., представляваща неизплатен паричен дълг по данъчна фактура № ***/*** г., заедно със законната лихва от датата на депозиране на исковата молба в съда до окончателното плащане.; 1141,32 лв., представляваща неизплатено парично задължение но данъчна фактура № ***/*** г., заедно със законната лихва от датата на депозиране па исковата молба в съда до окончателното плащане.; 1222,80 лв., представляваща неизплатен паричен дълг по данъчна фактура № ***/*** г., заедно със законната лихва от датата на депозиране на исковата молба в съда до окончателното плащане.

Претендира се и изплащане на сумата от 711,00 лв., представляваща направ. разноски по обезпечителното производство пред ШРС по ч.гр.д. № ***/2017г. по описа на ШРС и тези по изпълнителното дело № ***по описа на ЧСИ Д. З., с район на действие ОС-Шумен, образувано във връзка с налагане на обезпечителните мерки по ч.гр.д. № ***/2017 г. на ШРС. Претендират се  и деловодните разноски в настоящото производство в размер на 900лв. за държавна такса, адвокатско възнаграждение и възнаграждение на вещо лице, за които е представен списък в съдебно заседание. Прилага писмени доказателства.

Ответникът не изразява становище по исковете, не представя в срок писмен отговор на исковата молба. Не прави искания, не се явява и не се представлява в първото по делото заседание.

            В първо по делото съдебно заседание, пълномощникът на ищеца прави искане за постановяване на неприсъствено решение срещу ответника. Съгласно разпоредбата на чл. 239, ал. 1 от ГПК, съдът постановява неприсъствено решение, когато на страните са указани последиците от неспазването на сроковете за размяна на книжа и от неявяването им в съдебно заседание и искът е вероятно основателен.В първото съдебно заседание на 05.12.2017 г., съдът, с определение, е допуснал постановяване на неприсъствено решение срещу ответника, поради наличие на предпоставките  по чл. 239, ал. 1 от ГПК:   по чл. 239, ал. 1, т. 1 от ГПК- ответникът не се представлява в първото заседание по делото, без да е направил искане за разглеждането му в негово отсъствие. С определение № ***/2017г., постановено в производство по чл. 131, ал. 1 от ГПК, на страните, вкл. на ответника, са указани последиците от неспазването на сроковете за размяна на книжа и от неявяването в съдебно заседание.;  По чл. 239, ал. 1, т. 2 от ГПК - В подкрепа на предяв.те искове, ищецът се позовава на следните приети по делото доказателства: фактура № ***/***г.;фактура№***/***г.;фактура№***/***г.;фактура№***/*** г.

При така установеното от фактическа страна, съдът приема от правна страна следното: Настоящият състав счита, че изброените доказателства сочат вероятната основателност на претенциите по чл. 327, ал. 1 от ТЗ и обосновават наличието на предпоставката по чл. 239, ал. 1, т. 2 от ГПК.

Налице са сключени между ищеца и ответното дружество търговски сделки – договори за търговска продажба. Ищецът е изпълнил задълженията си по същия, но ответникът не изпълнил основното си задължение – не платил изцяло уговорените между страните продажни цени.Предвид гореизложеното, съдът приема, че исковете се явяват основателни и следва да бъдат уважени изцяло, като ответникът бъде осъден да заплати на ищеца сума в размер от 3461,78лв., представляваща общ размер неплатени задължения по фактура №***/***г.;фактура№***/***г.;фактура№***/***г.; фактура №***/***г., ведно със законната лихва върху главницата, считано от датата на депозиране на исковата молба от ***г., до окончателното й плащане.

Ответникът, на основание чл. 78, ал.1 от ГПК, следва да бъде осъден също да заплати на ищеца и сума в размер на 711лв., представляваща разноски в обезпечително производство по ч.гр.д. № ***/2017 г. по описа на ШРС и по изпълнителното дело № ***по описа на ЧСИ Д. З., с район на действие ОС-Шумен.

            На основание чл. 78, ал. 1 от ГПК, ответникът следва да бъде осъден да заплати на ищеца и направ.те разноски по делото в размер 900 лева, /от които 200лв. държавна такса;550лв. адвокатско възнаграждение с ДДС. и 150 лв. възнаграждение на вещо лице  /

            Водим от горното и на основание чл. 239 от ГПК, съдът  

Р   Е   Ш   И :

 

            ОСЪЖДА „В.-Б.“ ЕООД, ЕИК ***, седалище и адрес на управление: гр. Г., ул. „П.“ № 1, бл.1, вх. А, ет. 6, ап. 6, представлявано от В.Е.Ч., на основание чл. 327, ал.1 от ТЗ, да заплати на К.“ ЕООД гр. Шумен, ЕИК ***, седалище и адрес на управление гр. Шумен, представлявано от А.Л.Г., сумата в размер от 3461,78лв./ три хиляди четиристотин шестдесет и един лева и седемдесет и осем стотинки / представляваща общ размер неплатени задължения по данъчни фактури №***/ ***г.; фактура №***/***г.; фактура №***/ ***г.; фактура№***/***г., ведно със законната лихва върху главницата, считано от датата на депозиране на исковата молба от ***г., до окончателното й плащане.

            ОСЪЖДА „В.-Б.“ ЕООД, ЕИК ***, седалище и адрес на управление: гр. Г., ул. „П.“ № 1, бл.1, вх. А, ет. 6, ап. 6, представлявано от В.Е.Ч., да заплати на „К.“ ЕООД гр. Шумен, ЕИК ***, седалище и адрес на управление: гр. Шумен, представлявано от А.Л.Г., чрез адв. С.З.–С.при ШАК, съдебен адрес:***, кантора 32, сумата в размер  от 711,00лв. /седемстотин и единадесет лева/, представляваща разноски, направ. от ищеца в обезпечително производство по ч.гр.д. № ***/2017г. по описа на ШРС и по изпълнителното дело № ***по описа на ЧСИ Д. З., с район на действие ОС-Шумен; както и сумата от 900 лв. / деветстотин/ лева - разноски по делото.

            Настоящото неприсъствено решение не подлежи на обжалване, на основание чл. 239, ал. 4 от ГПК.

            В едномесечен срок от връчването на настоящото неприсъствено решение, ответникът може да поиска неговата отмяна от Шуменски окръжен съд, ако е бил лишен от възможността да участва в делото поради случаите, посочени в чл. 240, ал. 1 от ГПК.

                                    Районен съдия: