Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

908/7.12.2017г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на четвърти декември 2017 година

в публично заседание в следния състав:

Председател: К. Колешански

Секретар: Н. Й.

като разгледа докладваното от съдията ГД № 2299/2017г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Предявен иск, с правно основание чл. 200 от Кодекса на труда.

 Искова молба, от пълномощник на Ш.А.А., ЕГН : **********, с адрес ***, срещу “***” АД, ЕИК : ***, със седалище и адрес на управление – гр. Шумен, ул. “***” № 8.

Ищецът сочи, че се намирал в трудово правоотношение с ответника, като изпълнявал длъжността “работник строителство”. На 03.08.2016г. претърпял злополука, падайки в изкоп, която била призната за трудова с разпореждане № 45/05.08.2016г. на ТП НОИ – Шумен. Получил телесни увреждания – счупване тялото на бедрената кост. При лечението и възстановяването, а и по настояще търпял болки и страдания и бил неработоспособен. Претендира осъждане на ответника да му заплати сумата от 80000 лева неимуществени вреди, за претърпени болки и страдания, в едно със законната лихва върху сумата, за периода от злополуката до окончателното плащане и разноските в производството.

В срока за отговор на исковата молба, ответникът, редовно уведомен, подава отговор. Счита иска допустим и неоснователен. Твърди, че злополуката е изцяло по вина на ищеца, който бил преминал през всички инструктажи, но допуснал груба небрежност. Иска отхвърляне на иска и допускане привличането на трето лице – ЗАД „***“ АД, ЕИК : ***, със седалище и адрес на управление – гр. София, бул. „***“ № 81-83, с което имал сключена застраховка „Задължителна трудова злополука“, по която ищецът и получил плащане.

С определение от 04.10. 2017г. е допуснато привличане на трето – подпомагащо ответника - ЗАД „ ***“ АД, ЕИК : ***, със седалище и адрес на управление – гр. София, бул. „***“ № 81-83.

В открито съдебно заседание страните, редовно призовани, чрез представители и ищецът лично, поддържат заявеното в исковата молба и отговора.

Така предявения иск е допустим, разгледан по същество е частично основателен, по следните съображения :  

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи следното от фактическа страна:  

Не се спори от страните, а и от представените неоспорени писмени доказателства се установява, че между тях е съществувало трудово правоотношение, като ищецът е изпълнявал длъжността “работник строителство”. С разпореждане № 45/05.08.2016г. на ТП НОИ – Шумен, станалата с ищеца на 03.08.2016г. злополука, е приета за трудова. Травмата наложила оперативно лечение, проведено в МБАЛ – Шумен, по време на 13 дневен престой и причинила временна неработоспособност на ищеца. Нужните средства за болнично лечение били осигурени от ответното дружество – 1440 лева. По застрахователна полица сключена от работодателя с третото лице, на ищеца била заплатена сумата от 42 лева.  Разпитаните по делото свидетели, установиха в показанията си, че ищецът в продължение на около 2 месеца изпитвал болки в областта на травмата, и имал нужда от чужда помощ за задоволяване на елементарни ежедневни потребности – хранене, ходене до тоалетна и др.. След злополуката не можел да работи физическа работа, за разлика от преди и ограничил контактите си. Болките му продължавали и след като спрял да ползва помощни средства, при минимално натоварване. След болничното лечение, не провеждал рехабилитация и не си търсел работа. Работодателят имал готовност да му осигури и двете, но ищецът прекратил контактите си с негови представители. По отношение конкретният механизъм на настъпване на злополуката, следва да се отбележи, че е установен само с писмени доказателства, не съдържащи непосредствени възприятия на очевидци, като съставът приема, че при падане в изкоп ищецът получил счупване на дясна бедрена кост, въпреки коренно различната обстановка изложена от него в обясненията му, от открито заседание, с оглед чл. 175 ГПК. Никой от разпитаните свидетели, не видял как точно е получено нараняването, като и двамата го видели, след като негови колеги го извадили от изкопа, където работел. Самият ищец и останалите работници им казали, че е паднал в изкопа. Според писмените доказателства и показанията на свидетелите, те и ищецът били инструктирани преди започване на работа, а изкопът бил обезопасен с предупредителна лента.  Заключението на СМЕ, посочва, че болките на ищеца, по време на лечението са били умерени, като са почти отзвучали, към момента; състоянието му към момента на прегледа е близко до пълно възстановяване, като обездвижването на колянната му става, не е в причинно-следствена връзка с увреждането, а е резултат от непроведена рехабилитация; травмираната кост е напълно възстановена.

При така приетата за установена фактическа обстановка, съдът достигна до следните изводи :

За ангажиране обективната отговорност на работодателя за вреди претърпени от работника, от трудова злополука, е необходимо да са налице предпоставките от разпоредбата на чл. 200, ал. 1 от КТ, а именно – съществуване на трудово правоотношение в периода на признаване на злополуката за трудова; тя е довела до временна неработоспособност или 50 или над 50% трайна неработоспособност; претърпени неимуществени вреди – болки и страдания; причинна връзка между вредата и злополуката. В конкретният случай, посочените са налице. Призната е, по установеният ред временна неработоспособност, вследствие на трудова злополука за срок от два месеца.

Основателна е претенцията за обезщетяване на претърпени неимуществени вреди, но до размер от 20042 лева. При определяне обезщетението, в тази му част съобразно критерия на чл. 52 от ЗЗД, съдът взе в предвид продължителността на търпените от ищеца болки – 2 месеца, тяхната интензивност, затрудненията му в ежедневието, в същия период; претърпяната оперативна интервенция и свързания с нея болничен престой от 13 дни; не съществувалата непосредствена опасност за живота му, поради засягане на жизнено важни органи; пълното и бързо възстановяване. Претендирания размер от 80000 лева, счита несъответен, както на възможните болките и неудобствата причинени от увреждането, така и на ответното поведение. Непровеждайки нужната рехабилитация след операцията, ищецът сам е удължил периода в който изпитва болки и неудобства, а според заключението на СМЕ, даже последиците от това/дефицит на флексията в дясна колянна става/ са все още преодолими, при правилно проведена рехабилитация. Ищецът не е взел необходимите, възможни и препоръчани му мерки за ограничаване неблагоприятните последици на травмата, поради което ответникът не му дължи обезщетение за тях, на основание чл. 83, ал. 2 от ЗЗД /Р № 97/26.05.2015г. на ВКС по ГД № 5783/2014, IIIг.о./.  Така определения размер на обезщетението следва да се намали със сумата 42 лева, с оглед основателно ответно възражение, основано на чл. 200, ал. 4 от КТ. Посочената сума, е получена от ищеца, като застрахователно обезщетение, по застрахователен договор сключен от ответника работодател. Искът следва да се уважи до сумата от 20000 лева, като се присъди и законната лихва върху нея от увреждането до окончателното плащане. В останалата му част, до пълния предявен размер, за сумата 60000 лева, искът е неоснователен и следва да се отхвърли.

Неоснователни са ответните възражения, както за пълно освобождаване от отговорност, поради липса на вина, така и за намаляване на обезщетението поради допусната от ищеца груба небрежност. Както се посочи отговорността на работодателя е обективна и вината му, не е част от фактическия състав. Грубата небрежност практиката свързва с поведение на работника, при което се нарушават правила и норми за безопасност на труда, със съзнаване възможността да настъпят вредни последици и лекомислена надежда за предотвратяването им. При установяване конкретния механизъм на настъпване на злополуката, не се установи от работодателя, ищецът съзнателно, въпреки проведеният му инструктаж, да е нарушил правила за безопасност, при преминаване покрай или слизане в изкоп. Въобще не е ясно дали е паднал въобще в изкопа или травмата е настъпила докато е бил в него. Описаните от свидетелите обстановка, сочи повече на изключващо вината обстоятелство, отколкото съзнавана непредпазливост, а при описаната от него ситуация, ищецът е нямал възможност, да формира нужното за основателност на възражението субективно отношение.

На основание чл. 78, ал. 6 ГПК, ответникът следва да заплати по сметка на ШРС, сумата от 1100 лева държавни такси и разноски по уважените искове.

На основание чл. 78, ал. 1 и 3 от ГПК, страните следва да си заплатят разноски, както следва – ответникът на ищеца 732,50 лева и ищецът на ответника 2197,50 лева разноски в производството съобразно уважената и отхвърлената част от исковете.

Водим от горното и на посочените основания, съдът

Р Е Ш И :

 

ОСЪЖДА “***” АД, ЕИК : ***, със седалище и адрес на управление – гр. Шумен, ул. “***” № 8 да заплати на Ш.А.А., ЕГН : **********, с адрес ***, на основание чл. 200, ал. 1, във вр. с ал. 4 от КТ и чл. 86, ал. 1 от ЗЗД, сумата от 20000 лева, представляваща неимуществени вреди, в едно със законната лихва върху нея от 03.08.2016г. до окончателното плащане.

 

ОТХВЪРЛЯ предявения от Ш.А.А., ЕГН : **********, с адрес ***, срещу “***” АД, ЕИК : ***, със седалище и адрес на управление – гр. Шумен, ул. “***” № 8, искове, с правно основание чл. 200, ал. 1 от КТ, в останалата му част, до пълния предявен размер, за сумата от 60000 лева, като неоснователен.

 

ОСЪЖДА “***” АД, ЕИК : ***, със седалище и адрес на управление – гр. Шумен, ул. “***” № 8, да заплати по сметка на ШРС, сумата от 1100 лева държавни такси и разноски.

 

ОСЪЖДА “***” АД, ЕИК : ***, със седалище и адрес на управление – гр. Шумен, ул. “***” № 8 да заплати на Ш.А.А., ЕГН : **********, с адрес *** сумата от 732,50 лева разноски в производството.

 

ОСЪЖДА Ш.А.А., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати на “***” АД, ЕИК : ***, със седалище и адрес на управление – гр. Шумен, ул. “***” № 8, сумата от 2197,50 лева разноски в производството.

 

Решението има установително действие в отношенията на ЗАД „***“ АД, ЕИК : ***, със седалище и адрес на управление – гр. София, бул. „***“ № 81-83 и Ш.А.А., ЕГН : **********, с адрес ***.

 

Установеното в мотивите е задължително за ЗАД „***“ АД, ЕИК : ***, със седалище и адрес на управление – гр. София, бул. „***“ № 81-83 в отношенията му с “***” АД, ЕИК : ***, със седалище и адрес на управление – гр. Шумен, ул. “***” № 8.

 

Решението подлежи на обжалване, пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен срок, от връчването му на страните.  

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: