Р Е Ш Е Н И Е

 

559/25.8.2017г.,                Град Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд                                                            седми  състав

На 24 (двадесет и четвърти) август                                           Година 2017

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Теодора Йорданова-Момова

Секретар А. П.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Т. Йорданова-Момова

гражданско дело номер 2374 по описа за 2017 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

            Производство по чл. 530 и сл. от ГПК вр. чл. 28 от Закона за закрила на детето.

            Предявено е искане с правно основание чл. 26, ал. 2 вр. чл. 25, ал. 1, т. 3 от Закона за закрила на детето.

            Представителят на Дирекция „Социално подпомагане” общ. Венец е депозирал искане за настаняване извън семейството на детето Х.И.Е.. Излага, че родителите на същото – Д.И.А. и И.Е.М. не били в състояние да задоволят потребностите на детето. Х.била настанена по съдебен ред в приемното семейство на Н. и М.Х., но срока на настаняването изтекъл. Представляващият ДСП моли съда да постанови решение, по силата на което детето Х.И.Е. да бъде настанено извън семейството по смисъла на чл. 25 от ЗЗакрД. С оглед нормалното отглеждане и възпитание на детето, счита, че то следва да бъде настанено в приемното семейство на Н.В.Х. и М.Ф.Х. за срок от две години.

            Родителите на детето – Д.А. и И.М. изразяват съгласие с направеното искане.

            Заинтересованите страни – Н.В.Х. и М.Ф.Х. изразяват съгласие с искането.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното:

            Видно от приложеното удостоверение за раждане от *** г., изд. въз основа на акт за раждане № *** г., съст. от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Шумен е, че Д.И.А. и И.Е.М. са родители на детето Х.И.Е., родена на *** г. Съдът констатира от решение № 497/18.06.2015 г. по гр.д. № 1066/2015 г. по описа на ШРС, влязло в сила на 15.07.2015 г., че Х.Е. била настанена в приемното семейство на Н.В.Х. и М.Ф.Х. за срок от две години. По силата на заповед № ЗД/Д-Н-В-013/14.07.2017 г. на директора на Дирекция „Социално подпомагане” общ. Венец, на осн. чл. 27, ал. 1 от ЗЗакрД, детето Х.е временно настанено по административен ред в професионалното приемно семейство на Н. и М.Х..

            В приложените социални доклади, изготвени от социален работник при дирекцията се посочва, че А. и М. били родители на общо три деца, като всички били настанени извън семейството. И понастоящем същите не били в състояние да осигурят нормални условия за отглеждането на дете. Родителите били с нисък родителски капацитет. От друга страна, в приемното семейство на Н. и М.Х. била осигурена спокойна среда и много добри условия за отглеждането на Х.. Детето се развивало съответно на календарната си възраст и се привързало към приемните си родители. Отразеното в доклада се потвърждава от представените писмени доказателства.

            Предвид така визираната фактическа обстановка, съдът намира, че искането се явява основателно. Съгласно разпоредбата на чл. 126, ал. 1 от СК, ненавършилите пълнолетие деца живеят заедно с родителите си, освен ако важни причини налагат да живеят отделно. Именно такова изключение от предвидения в кодекса принцип се съдържа в текста на чл. 25 от ЗЗакрД. При наличие на някоя от предпоставките, посочени в чл. 25, ал. 1 от закона, дете може да бъде настанено извън семейството.

            Установи се по делото, че родителите на детето Х.се намират в трайна невъзможност да го отглеждат, тъй като същите не притежават родителски капацитет. Ето защо, съдът счита, че са налице предпоставките, предвидени в разпоредбата на чл. 25, ал. 1, т. 3 от ЗЗакрД. Семейството на Н. и М.Х. е утвърдено като професионално приемно семейство, като между тях и детето е изградена връзка, поради което детето Х.следва да бъде настанено в приемното семейство за отглеждане и възпитание за срок от две години, считано от датата на влизане в сила на настоящото решение.

            На основание чл. 28, ал. 4 от ЗЗакрД, следва да бъде допуснато предварително изпълнение на решението.

            Водим от горното, съдът  

Р   Е   Ш   И :

 

            На основание чл. 28, ал. 4 вр. чл. 25, ал. 1, т. 3 от Закона за закрила на детето, НАСТАНЯВА детето Х.И.Е. с ЕГН **********, родена на *** г. в гр. Шумен от майка Д.И.А. с ЕГН ********** и баща – И.Е.М. с ЕГН ********** – в приемното семейство на Н.В.Х. с ЕГН ********** и М.Ф.Х. с ЕГН ********** и двамата с постоянен адрес: ***, за срок от ДВЕ ГОДИНИ, считано от датата на влизане в сила на настоящото решение.

            На основание чл. 28, ал. 4 от ЗЗакрД, ДОПУСКА предварително изпълнение на решението.

            Препис на решението ДА СЕ ВРЪЧИ на Дирекция „Социално подпомагане” общ. Венец – за незабавно изпълнение.

            Решението може да се обжалва в 7-дневен срок от съобщаването му на страните пред Шуменски окръжен съд.           

 

                                                                                        Районен съдия: