Р Е Ш Е Н И Е

 

923/12.12.2017г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменският районен съд, девети състав, в публично съдебно заседание проведено на пети декември, две хиляди и седемнадесета година, в състав:  

Районен съдия: Димитър Димитров

при секретаря Т. Т., като разгледа докладваното от съдията ГД № 2397/2017 г., по описа на съда, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е образувано по искова молба от С.Д.Й., в качеството й на майка и законен представител на детето Е.П.Р., чрез пълномощника адв. П. от ШАК, против П.Ж.Р., в която са предявени, в условията на първоначално обективно кумулативно съединение, искове с правно основание чл. 143, ал. 2 и чл. 149 СК, за постановяване на решение, с което бъде разрешен съществуващ, между страните, в качеството им на родители, спор по въпросите относно, плащане на месечна издръжка за бъдеще време и минал период - за една година назад.

Ищцата основава исковата си претенция твърдейки, че с ответника са родителите на детето ни Е.П.Р., родена на *** г. По силата на Споразумение от 09.09.2015 г., с нотариална заверка на подписите peг. № 8136, по описа на Нотариус К. М., peг. 222, по описа на НК, родителите постигнали първоначално съгласие като родителските права било предоставени на майката; определен бил режим на лични контакти на бащата с детето и издръжка в размер на 90 лв. Ищцовата страна твърди, че през изминалите близо 2 години, бащата не плащал редовно издръжката. Намира, че към настоящия момент този размер е недостатъчен, за да покрие нуждите на детето. Твърди се, че детето било на 4 години, освидетелствано било с Еекспертно решение № 0237/28.01.2015 г., по описа на ТЕЛК, с 50% степен на увреждане с диагноза „астма с преобладаващ алергичен компонент“ за срок от 3 години и необходимост от чужда помощ. Лечение с тази диагноза бил непрекъснат процес, свързан със закупуване на медикаменти, една част от които се поемали от здравната каса, но често се налагало закупуване на допълнителни. Майката и детето живеели под наем като плащали месечно по 140 лв. Твърди се, че през последната една година ответникът превел месечна издръжка в общ размер 139.77 лв.. Иска се ответникът да бъде осъден да плаща издръжка на детето в размер на 150 лева месечно, на основание чл. 150 СК, както и да плати издръжка за минал период за една година назад в размер на 940.23 лв., на основание чл. 149 СК. Претендира разноски.

В срока и по реда на чл. 131 ГПК, препис от исковата молба и приложенията към нея са връчени на майката на ответника със задължение да му предаде книжата. Отговор на исковата молба не е депозиран.

В съдебно заседание ищцата чрез процесуалния си представител адв. П. от ШАК поддържа исковата претенция. В хода на устните състезания прави искане за постановяването на неприсъствено решение срещу ответника, като счита, че са налице основанията на чл. 238, ал. 1 ГПК – ответникът не взема становище по спора и не ангажира доказателства, редовно е призован - лично, не се явява и не изпраща процесуален представител в съдебно заседание, не прави искане делото да се гледа в негово отсъствие.

Съдът като взе предвид, че на страните са указани последиците от неспазването на сроковете за размяна на книжа и от неявяването им в съдебно заседание, както и че искът е вероятно основателен с оглед на посочените в исковата молба обстоятелства и събраните доказателства, намира, че са налице предпоставките на чл. 238, ал. 1 вр. чл. 239 ГПК. Ето защо решението по делото следва да бъде основано на положителната преценка за наличие на предпоставките за постановяване на неприсъствено такова.

Относно разноските:

При този изход на делото, относно искът, с правно основание чл. 142, ал. 1 СК, съгласно разпоредбата на чл. 69, ал. 1, т. 7 ГПК вр. чл. 1 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, като иск за периодични платежи за неопределено време, дължимата държавна такса е в размер на 4 % върху сборът на платежите за три години, а относно искът, с правно основание чл. 149 СК, таксата е в размер на 4 % върху присъдената сума. В процесния случай в тежест на ответника следва да бъдат възложени за плащане в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен, с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, общо сумата 253.61 лева и 5 лева такса в случай на служебно издаване на изпълнителни листи, на основание чл. 78, ал. 6 ГПК. Искането на ищцата, за присъждане на разноски по делото, придружено с доказателства за действително реализирани такива под формата на платено възнаграждение за защита и съдействие от един адвокат, за което има представен списък по чл. 80 ГПК, на основание чл. 78, ал. 1 ГПК е основателно, поради което следва да бъде уважено.

На основание 242, ал. 1 ГПК, следва да се постанови предварително изпълнение на решението, в частта относно присъдените издръжки.

Водим от горното, съдът  

Р Е Ш И:

 

Осъжда П.Ж.Р., с ЕГН: ********** и адрес: ***, да плаща в полза на Е.П.Р. с ЕГН: **********, чрез нейната майка и законен представител С.Д.Й., с ЕГН: **********, месечна издръжка в размер на 150.00 лв. (сто и петдесет лева), считано от датата на влизане в сила на решението, ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска с падеж 5-то число на месеца, за който се дължи, до настъпването на законово основание за изменение или прекратяване, на основание чл. 143 СК.

Осъжда П.Ж.Р., с ЕГН: ********** и адрес: ***, да плати на Е.П.Р. с ЕГН: **********, чрез нейната майка и законен представител С.Д.Й., с ЕГН: **********, сумата от 940.23 (деветстотин и четиридесет лева и двадесет и три стотинки) лева представляваща издръжка за периода от 01.08.2016 г. до 01.08.2017 г., на основание чл. 149 СК.

Осъжда П.Ж.Р., с ЕГН: ********** и адрес: ***, да плати в полза на С.Д.Й., с ЕГН: **********, разноски за платено възнаграждение за защита и съдействие от един адвокат и държавна такса, в размер от 696.00 (шестстотин деветдесет и шест лева) лева, за което има представен списък по чл. 80 ГПК, на основание чл. 78, ал. 1 ГПК.

Осъжда П.Ж.Р., с ЕГН: ********** и адрес: ***, да плати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен, с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, общо сумата 253.61 (двеста петдесет и три лева и шестдесет и една стотинки) лева, представляваща държавна такса по исковете за издръжките, на основание чл. 78, ал. 6 ГПК от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК и 5.00 лева такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист, на основание чл. 78, ал. 6 ГПК.

Постановява предварително изпълнение на решението, в частта относно присъдените издръжки, на основание чл. 242, ал. 1 ГПК.

Препис от настоящото решение да се връчи на страните заедно със съобщението за постановяването му, на основание чл. 7, ал. 2 ГПК.

Решението подлежи на обжалване пред окръжен съд – Шумен, в двуседмичен срок от връчване на страните, на основание чл. 259, ал. 1 ГПК

 

Районен съдия: