Р Е Ш Е Н И Е

 

886/4.12.2017г.     Град Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Шуменският районен съд                                       седми  състав

На 30 (тридесети) ноември                                      Година 2017

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                     Председател Теодора Йорданова- Момова

Секретар Е. П.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Т. Йорданова-Момова

гражданско дело номер 2644 по описа за 2017 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:  

         Предявен е иск с правно основание чл. 49, ал. 1 от СК.

         В исковата си молба ищцата М.И.О. твърди, че с ответника А.И.О. са съпрузи от 19.08.1990 година. От брака си има родено едно дете, понастоящем пълнолетно. Съвместният им живот бил съпътстван със скандали и нанасяне на побои от страна на ответника. Преди около двадесет години ищцата не издържала и напуснала семейното жилище, намиращо се в с. Трем, обл. Шумен и се установила при родителите си в                с. Развигорово, обл. Шумен. Оттогава двамата не поддържа връзка помежду си. Ищцата моли съда да прекрати брака между страните като дълбоко и непоправимо разстроен, като ѝ бъде възстановено предбрачното фамилно име И.. Не предявява претенция за издръжка между бивши съпрузи. Не прави искане за присъждане на направените от него деловодни разноски.

         Ответникът не подава отговор на исковата молба. В съдебно заседание, същият изцяло признава обстоятелствата, изложени в исковата молба и заявява, че също желае прекратяване на брака между страните.

         Никоя от страните-съпрузи не прави искане съдът да се произнесе относно вината за разстройството на брака.

         От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: страните са съпрузи от 19.08.1990 г., когато с акт № ***/19.08.1990 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Кметство Трем, обл. Шумен сключват граждански брак. По време на брака си имат родено едно дете – Т.А.И., понастоящем пълнолетен (видно от служебно изисканата справка от Регистър „НБД“). Разпитаният в съдебно заседание свидетел И. А. /баща на ищцата/ излага, че страните се разделили преди около 26 години. Оттогава не поддържали връзка помежду си, като М. О. се установила при своите родители в с. Развигорово, а ответникът останал да живее в семейното жилище в с. Трем. Предвид установеното чрез събраните безпротиворечиви гласни и писмени доказателства, съдът счита, че се доказа липсата на разбирателство, взаимно уважение, привързаност и другарски отношения между съпрузите. Налице е ненормално протичане на брачните отношения, прераснало в настъпилата фактическа раздяла отпреди повече от двадесет години. Предвид изложеното съдът намира, че бракът между страните е дълбоко и непоправимо разстроен, съществува само формално и следва да бъде прекратен.

         Следва да бъде възстановено предбрачното фамилно на ищцата – И..

         По делото следва да бъде определена държавна такса при решаване на делото в размер на 30,00 лв., която, при непроизнасянето на съда по въпроса за вината за разстройството на брака, на основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, следва да се възложи поравно на страните.

         На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, предвид непроизнасянето по въпроса за вината, разноските по делото следва да останат в тежест на всяка от страните, така както ги е направила.

         Водим от горното, съдът  

Р   Е   Ш  И :

 

         ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен на 19.08.1990 г. с акт № ***/19.08.1990 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Кметство Трем, област Шумен между АЛИ И.О. с ЕГН **********,*** и М.И.О. с ЕГН **********,***, със съдебен адресат – адв. Г.Б. от ШАК, гр. Шумен, пл. „О.“ № 12, ет. 3, КАТО ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО  РАЗСТРОЕН.

         ВЪЗСТАНОВЯВА предбрачното фамилно име на М.И.О. – И..

         ОПРЕДЕЛЯ държавна такса при решаване на делото в размер на 30,00 лв. (тридесет лева).

         На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, ОСЪЖДА Али И.О. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд – Шумен 15,00 лв. (петнадесет лева), представляващи съответната му част от държавната такса при решаване на делото.

         На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, ОСЪЖДА М.И.И. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд – Шумен 15,00 лв. (петнадесет лева), представляващи съответната ѝ част от държавната такса при решаване на делото.

         На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, направените от М.И.И. деловодни разноски в размер на 25,00 лв. остават в нейна тежест, така както ги е направила.

         Решението, на основание чл. 259, ал. 1 от ГПК, може да се обжалва с въззивна жалба, пред Окръжен съд гр. Шумен, в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                Районен съдия: