Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

865/23.11.2017г. , гр. Шумен

 

Шуменски районен съд, в публичното заседание на девети  ноември,     през две хиляди и седемнадесета   година, в състав :

                                                                                                Съдия: Зара Иванова  

при секретаря   А.П.   , като  разгледа  докладваното от районният  съдия  гр. д.  №2646  по  описа  за  2017 г.,  за  да  се  произнесе  взе предвид следното:                  

            Предявен е иск с правно основание чл.150 от СК

Депозирана е искова молба от И.Я.П. , ЕГН:********** , действаща като майка и законен представител на малолетното си дете К.И.К. , ЕГН:********** , съдебен адрес ***-13 , кантора 20  срещу И.К.И. , ЕГН:********** , адрес ***,  в която посочва , че ответникът е баща на малолетното дете К.И.К. , ЕГН:**********. С Решение , постановено по гр.д.№3835/2011г. по описа на ШРС , съдът е осъдил ответника да заплаща на малолетното си дете по 120 лева месечна издръжка . Заявява , че от  тогава е изминал значителен период от време , през който потребностите на детето се повишили . Тя не разполагала с имущество от което да реализира доходи . Заплатата и била в рамер на минималната за страната . От друга страна ответникът бил в трудоспособна възраст , дохода му е доста над средния за страната , няма алиментни задължения и има възможност да заплаща издръжка в по-висок размер . Съобразно изложеното моли да бъде постановено решение , с което издръжката да бъде увеличена в размер на 200 лева .

В отговора по чл.131 от ГПК , ответникът заявява , че е съгласен да заплаща издръжка в размер на 150 лева , оспорва категорично иска над този размер. Заявява , че не отговаря на истината обстоятелството, че майката на детето получава МРЗ , от друга страна също посочва , че неговите доходи са единствено от заплатата , която получава като „шофьор международни превози“ . Твърди , че издръжката , която дава на детето си , надхвърля установения със съдебното решение размер , прави много подаръци , закупува дрехи и други вещи на детето . Добавя , че в определен период от време детето пребивава при него  и тогава единствено той осигурява издръжката му . Посочва , че живее на съпружески начала с друга жена и е необходимо да се грижи финансово и за новото си домакинство .

В открито съдебно заседание ответникът заявява , че признава иска в пълния размер от 200 лева .

            Съдът като съобрази обстоятелството , че ответникът признава предявеният иск , както и че не са налице отрицателните материално-правни и процесуално-правни предпоставки по чл.237 ал.3 от ГПК , намира , че искът следва да бъде уважен  съобразно признанието на иска  , без да се мотивира по същество , или в настоящият случай изцяло.

            От ищеца е направено  искане за присъждане на извършените разноски в размер на 150 лева, като ответникът възразява, че такива не се дължат, т.к. е направено признание на иска в първото съдебно заседание. Съдът намира, че молбата за присъждане на разноски е изцяло основателна, т.к. признанието на иска не води до хипотезата на чл. 78, ал. 2 от ГПК, защото не е налице първата кумулативна предпоставка – ответникът с поведението си да не е дал повод за завеждане  на иска.

На основание чл.78 , ал.6 от ГПК , ответникът следва да бъде осъден да заплати по сметка на ШРС държавна такса  върху увеличението на издръжката в размер на  115,20 лева .

Водим от горното , съдът

Р         Е         Ш         И  :  

ИЗМЕНЯ размера на присъдената  с Решение  №78/26.01.2012г. , постановено по гр.д.№3835/2011г. по описа на ШРС  , МЕСЕЧНА ИЗДРЪЖКА, която от И.К.И. , ЕГН:********** , адрес ***, следва да заплаща на малолетното си дете К.И.К. , ЕГН:********** , чрез неговата майка и законен представител И.Я.П. , ЕГН:**********, съдебен адрес *** , кантора 20 ,   като    УВЕЛИЧАВА същата от 120 ( сто и двадесет  ) лева   на 200 (двеста) лева , считано от   датата на завеждане на исковата молба – 01.09.2017г. , до настъпване на законни причини за изменение или прекратяване правото на такава, ведно с лихвата за забава върху всяка просрочена вноска, с падеж – първо   число на съответния месец.

На основание чл.242,ал.1 от ГПК, в осъдителната  част решението подлежи на предварително изпълнение.

ОСЪЖДА И.К.И. , ЕГН:********** ,   да заплати  в полза на ВСС , по сметка на Шуменски районен съд  сумата 115,20 ( сто и петнадесет лева и двадесет ст.   )лева -държавна такса върху увеличението на издръжката .

Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен срок  от датата на обявяването му – 24.11.2017г.

                                                                                                          СЪДИЯ